Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Εκτίναξη των "κόκκινων" δανείων


Απογειώθηκαν τα «κόκκινα» δάνεια και «πνίγουν» τους δανειολήπτες αλλά και τις τράπεζες. Ακόμα και στα στεγαστικά το ποσοστό των καθυστερήσεων άγγιξε το 10%.

Στο τέλος Ιουλίου τα δάνεια σε καθυστέρηση ξεπέρασαν τα 22 δισ. ευρώ και εξακολουθούν να έχουν ανοδική τάση. Μάλιστα τα τραπεζικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο τέλος του έτους να φτάσουν και τα 28 δισ. ευρώ.
Ολες οι τράπεζες -που έχουν ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου- προχώρησαν σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις, λόγω της μεγάλης ανόδου που είχαν στα καθυστερούμενα δάνεια.
Ειδικότερα ο δείκτης καθυστερήσεων στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 9,6% για την Αγροτική Τράπεζα, στο 7,4% για την Εθνική, στο 6% για την Πειραιώς, στο 6,2% για την Τράπεζα Κύπρου, στο 6,3% για τη Eurobank, στο 6,9% για την Alpha Bank και στο 6,6% για τη Marfin Popular Bank.
Το α’ τρίμηνο του χρόνου το ποσοστό των καθυστερούμενων δανείων -στο σύνολο των χορηγήσεων- αυξήθηκε στο 8,2% από 7,7% που ήταν στο τέλος του 2009 και από 5% το 2008.
Ομως εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τις τράπεζες είναι ότι οι καθυστερήσεις «τρέχουν» με 10% στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, την πιο ασφαλή μέχρι σήμερα κατηγορία χορηγήσεων για τις τράπεζες λόγω της προσημείωσης των ακινήτων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα «κόκκινα» στεγαστικά αυξήθηκαν στο 8,2% του συνολικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και αντιστοιχούσαν σε 6,65 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2010. Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως το ποσοστό των καθυστερήσεων είναι πολύ υψηλότερο και ξεπερνά το 10%.
Τα στεγαστικά
«Αν λάβουμε υπόψη μας τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που γίνονται στις πληρωμές των στεγαστικών δανείων, τότε το ποσοστό εκείνων που έχουν πρόβλημα αυξάνεται στο 10%», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τραπεζικά στελέχη.
Η κατηγορία που εμφανίζει σήμερα τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις είναι αυτή των καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το α’ τρίμηνο του 2010 οι καθυστερήσεις είχαν εκτιναχτεί στο 14,7%. Στα τέλη Ιουλίου τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούσαν ότι οι «κόκκινες» οφειλές για τα καταναλωτικά δάνεια ήταν στο 17% και πάνω από 22% για τις πιστωτικές κάρτες.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνονται καταναλωτικά δάνεια και κάρτες ύψους 6 δισ. ευρώ.
Οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των επιχειρηματικών δανείων έχουν φτάσει επίσης στο επίπεδο του 7% και αντιστοιχούν σε δάνεια ύψους 9,5 δισ. ευρώ, όμως στη συγκεκριμένη κατηγορία οι καθυστερήσεις είναι πιο δύσκολο να «μετρηθούν» λόγω των αναχρηματοδοτήσεων.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=55821147

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου