Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Τα όρια και οι στόχοι για την παραγωγή πράσινης ενέργειας

Το χρονοδιάγραμμα των εγκρίσεων επενδυτικών σχεδίων προβλέπει τρεις χρονολογίες για την κατανομή του εθνικού στόχου στην πράσινη ενέργεια σε κάθε τεχνολογία ανανεώσιμων χωριστά. Η απόφαση βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης που έχει στείλει στην Ενωση η υπουργός σχετικά με τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι ειδικά από τα 2.200 ΜW φωτοβολταϊκών τα 500 θα είναι «κλειδωμένα» ως το 2015 για τους επαγγελματίες αγρότες.

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Φωτοβολταϊκών ασκεί πιέσεις στο υπουργείο ώστε να λάβουν περισσότερη ισχύ τα φωτοβολταϊκά, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ
δεν φαίνεται να υποχωρεί θεωρώντας ότι έχει ήδη δώσει μεγάλη ισχύ στην ηλιακή ενέρεγια.

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε φωτοβολταϊκάπου θα μπορούσαν σύντομα να υλοποιηθούν.Θα ρωτούσε συνεπώς κάποιος γιατί δεν παραχωρούνται παραπάνω μεγαβάτ στα φωτοβολταϊκά. Απαντάμε με τη σειρά μας ερωτώντας:Ποιος θα πληρώσει το υψηλότατο κόστος που συνεπάγονται τα φωτοβολταϊκά για το σύστημα; Θα έπρεπε το τέλος ΑΠΕ και τα τιμολόγια του ρεύματος να αυξηθούν ραγδαία» απαντούν κορυφαίες πηγές του ΥΠΕΚΑ. Επειδή όμως υπάρχουν ειδικές συνθήκες στην ελληνική αγορά, κυρίως λόγω της ύφεσης στην οικονομία που επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, άρα μειώνεται και το συνολικό ενδιαφέρον, γι΄ αυτό η επόμενη διετία θα είναι διερευνητική και μεταβατική. Στο τέλος του 2012 θα υπάρξει αναθεώρηση του σχεδιασμού που θα περιλαμβάνει πιθανότατα επανακατανομή της «πράσινης πίτας» στα αιολικά, στα φωτοβολταϊκά και στη βιομάζα.

Αλλος αστάθμητος παράγων είναι το πώς θα λειτουργήσει ο νέος νόμος για τις ΑΠΕ και οι πρωτοβουλίες για ταχεία προώθηση των μεγάλων επενδύσεων κατά το πρότυπο των έργων της Ολυμπιάδας. «Ψηφίσαμε έναν νόμο που πιστεύουμε ότι θα απελευθερώσει τις επενδύσεις και θα δώσει σύντομα καρπούςέτσι ώστε να πολλαπλασιαστεί η εγκατάσταση πράσινων μεγαβάτ. Αυτό όμως μόνο στην πράξη μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να διαψευσθεί» παραδέχονται παράγοντες του ΥΠΕΚΑ.

Τελευταίος αλλά όχι έσχατος αστάθμητος παράγων είναι η τεχνολογία των ΑΠΕ που αλλάζει ραγδαία και η τάση τα κόστη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών να μειώνονται. Αν έχουν μειωθεί τα κόστη, θα μειωθούν οι τιμές με τις οποίες ο ΔΕΣΜΗΕ απορροφά το ρεύμα των φωτοβολταϊκών και θα αυξηθούν τα μεγαβάτ που θα κερδίσει η ηλιακή ενέργεια.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=46&ct=19&artId=315209&dt=09/09/2010

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου