Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Τα τραύματα στους αγχωμένους επουλώνονται .....αργότερα !!

Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χρειάζεται για να κλείσει μία πληγή σε ανθρώπους που διακατέχονται από άγχος και στρες, σύμφωνα με έρευνα Βρετανών ψυχιάτρων.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από πείραμα που διενήργησαν, προκαλώντας μικρά τραύματα σε υγιείς ανθρώπους που βρίσκονταν υπό διαφορετικές συνθήκες άγχους και ψυχολογικής πίεσης.

Τα τραύματα των λιγότερο αγχωμένων ατόμων, όπως παρατηρήθηκε, επουλώθηκαν με διπλάσια ταχύτητα κατά μέσο όρο σε σύγκριση με όσους ένιωθαν πολύ στρες.
Αυτό οφείλεται, όπως διαπιστώθηκε, στις μεταβολές του επιπέδου της “ορμόνης του στρες”, της κορτιζόλης, που αντανακλά την ταχύτητα αποθεραπείας μιας πληγής. Όσο μεγαλύτερα τα επίπεδα της κορτιζόλης, τόσο πιο αργά επουλώνεται ένα τραύμα.
Ο επικεφαλής της έρευνας Τζον Γουάνιμαν του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King College του Λονδίνου σε προηγούμενη έρευνα είχε αποδείξει πως η αποκατάσταση ενός τραύματος μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά μέσω ψυχολογικής βοήθειας που καταπραΰνει το συναισθηματικό στρες.
Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα πως τα συμπεράσματα των ερευνών του θα αξιοποιηθούν κατάλληλα, ώστε οι γιατροί να συμπεριλάβουν και ψυχολογικού τύπου παρεμβάσεις σε ασθενείς που αναρρώνουν από μία χειρουργική επέμβαση ή έχουν κάποιο άλλο τραύμα.

http://www.cosmo.gr/SciTech/276714.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου