Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Τρίκαλα - Καθορίζουν ευρωπαϊκό πρότυπο τηλεφροντίδας χρονιών νοσημάτων

Ένα ευρωπαϊκό πρότυπο τηλεφροντίδας χρόνιων νοσημάτων θα σκιαγραφήσουν 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο της 3ης συνάντησης εργασίας του ευρωπαϊκού προγράμματος "Renewing Health", που αρχίζει, σήμερα, στα Τρίκαλα και θα διαρκέσει ένα τριήμερο.

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης της συνάντησης και τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η οργανωτική επιτροπή για τη συγκεκριμένη μελέτη, και θα οριστικοποιηθούν τα κλινικά πρωτόκολλα παρακολούθησης της τηλεφροντίδας χρόνιων νοσημάτων.

Στο πρόγραμμα Renewing Health συμμετέχουν συνολικά 21 εταίροι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συστήματα Υγείας της Ιταλίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φιλανδίας, της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, από την Ελλάδα εταίροι είναι ο Δήμος Τρικκαίων, η 5η ΥΠΕ, η "e-trikala AE" του Δήμου Τρικκαίων και η "Ψηφιακές Πόλεις ΑΕ -Cities Net AE" (Αναπτυξιακή ΟΤΑ των Δήμων Λαρισαίων, Ιωαννιτών, Βόλου, Λαμιέων, Κοζάνης, Κατερίνης, Βέροιας, Ν. Ιωνίας, Καρδίτσας, Τρικάλων και Γρεβενών).

Μέσω του προγράμματος, θα επιτευχθεί η καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού προτύπου οργάνωσης τέτοιων υπηρεσιών υγείας, που θα χρησιμοποιηθούν για πρωτοβουλίες εθνικής πολιτικής για τις νέες τεχνολογίες στην υγεία και την πρόνοια των κρατών- μελών της ΕΕ, με στόχο την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών, με μείωση του κόστους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τηλεφροντίδα εκατοντάδων ασθενών από τις αρχές του 2011, στην κεντρική Ελλάδα, και το ύψος της ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης αναμένεται να φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ για τους 21 συνεργαζόμενους φορείς, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη συνάντηση θα παραστούν περίπου 50 Έλληνες από τις κλινικές της 5ης ΥΠΕ και τους Δήμους της Ψηφιακής Κοινότητας και 40 εκπρόσωποι των φορέων των λοιπών οχτώ χωρών (υγειονομικές περιφέρειες, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια), που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

"Με την αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που έχει ήδη αποκτήσει ο Δήμος Τρικκαίων, σε υπηρεσίες τηλεπρόνοιας χρόνιων νοσημάτων, σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους της Κεντρικής Ελλάδας και την 5η ΥΠΕ, μέσω του προγράμματος Renewing Health, αναμένεται να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στις διαδικασίες παροχής υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα, χάρη στη χρήση νέων τεχνολογιών", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γιατρός Γιώργος Δαφούλας, στέλεχος του e-trikala.

Aξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος τηλεπρόνοιας έχουν εξυπηρετηθεί πάνω από 200 ασθενείς στα Τρίκαλα και με την επέκτασή του, μέσω του Renewing Health, σε όλη την Κεντρική Ελλάδα, θα εξυπηρετηθούν εκατοντάδες ασθενείς.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Τηλεπρόνοιας επιλέγονται ασθενείς με χρόνια νοσήματα (όπως χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, βρογχικό άσθμα, υπέρταση) από τους θεράποντες ιατρούς, με κριτήριο την ανάγκη εντατικής παρακολούθησης και ρύθμισης της θεραπευτικής αγωγής.

Στους ασθενείς που πληρούν τα κλινικά κριτήρια και επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, παρέχονται δωρεάν, από το Κέντρο Τηλεπρόνοιας του Δήμου Τρικκαίων, συσκευές φορητής βιολογικής τηλεμετρίας (τηλεκαρδιογράφος, τηλεπιεσόμετρο, τηλεσπιρόμετρο, τηλε-σακχαρόμετρο κλπ), με δυνατότητα αποστολής της μέτρησης μέσω σταθερού ή κινητού τηλεφώνου στο κέντρο τηλεπρόνοιας του Δήμου και από εκεί μέσω του Διαδικτύου στον ειδικό γιατρό.
http://sarotiko.blogspot.com/2010/09/blog-post_7607.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου