Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ανακατατάξεις στις κατασκευαστικές εταιρείες

Πρόταση για την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών, ώστε να έχει τον έλεγχο άνω του 50% της γνωστής κατασκευαστικής εταιρείας Hochtief, έκανε η ισπανική εταιρεία Actividades de Construccion & Servicios (ACS). Ήδη η δεύτερη κατέχει το 30% της πρώτης και σχεδιάζει να ελέγξει τη γερμανική εταιρεία.
Τι μας ενδιαφέρει αυτή η είδηση, θα ρωτούσε κάποιος που δεν γνωρίζει τα κατασκευαστικά. Κι όμως έχει έντονο ελληνικό χρώμα η εξαγορά αυτή, καθώς τόσο η Hochtief όσο και η ACS έχουν πάρει ουκ ολίγα έργα στη χώρα μας και δεν αποκλείεται να προκληθούν μεγάλες ανακατατάξεις στην εγχώρια κατασκευαστική αγορά.
Για να θυμηθούμε, η γερμανική εταιρεία κατέχει το 45% του αεροδρομίου
Ελευθέριος Βενιζέλος το οποίο έχτισαν το 2003 και το διαχειρίζονται από τότε. Παράλληλα, η Hochtief είδε φως και μπήκε στις συμβάσεις παραχώρησης με αποτέλεσμα να κατέχει πάνω από 30% της εταιρείας που ανέλαβε τον αυτοκινητόδρομος στην περιοχή Μαλιακός – Κλειδί. Έχει επίσης πάνω από 17% στο δρόμο που ονομάζεται Ολυμπίας οδός, δηλαδή από Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος- Τσακώνα. Σύμμαχος με τους Γερμανούς η ΕΛΑΚΤΩΡ του Γ. Μπόμπολα.
Από την άλλη, η ισπανική εταιρεία είναι συνεταίρος με τη ΓΕΚ των Κάμπα – Περιστέρη στην Ιόνια οδό και στον Ε65. Μάλιστα για την Ιόνια οδό που πληρώνουμε διόδια στην Αθηνών – Λαμίας χωρίς να προχωρά το έργο, έχουν ακουστεί φήμες για σύγκρουση των Ισπανών με τους Ελληνες συνεταίρους τους και για πρόθεση να φύγουν από την Ελλάδα.
Το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν η Hochtief περάσει ολοκληρωτικά στα χέρια της ισπανικής εταιρείας. Θα υπάρξουν και ανακατατάξεις μεταξύ των Ελλήνων partner τους ή μήπως θα ανοίξουν και “παράθυρα” για συγχωνεύσεις; Ειδικά τώρα που η εικόνα των κατασκευαστικών εταιρειών είναι δραματική.
http://www.antinews.gr/?p=62161

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου