Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ενιαίο ευρωπαϊκό περιβάλλον για εφαρμογές στα κινητά

Και το όνομα αυτού Webinos.
Μια ευρεία ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη δημιουργία ενός ενιαίου περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα ανέλαβε να συντονίσει το γερμανικό Ινστιτούτο Φραουνχόφερ προκειμένου οι εφαρμογές να είναι συμβατές και να λειτουργούν σε κάθε συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο.
Το σχέδιο φέρει την ονομασία Webinos. Θα χρηματοδοτηθεί με 10 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στην κοινοπραξία συμμετέχουν 22 φορείς και εταιρίες, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Telekom και Telecom Italia, οι Sony Ericsson και Samsung, καθώς και το World Wide Web Consortium, σύμφωνα με το BBC.
Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στο να παρακάμψει τα λειτουργικά συστήματα και τα ηλεκτρονικά καταστήματα που πουλάνε εφαρμογές - όπως για παράδειγμα το iTunes της Apple - παρέχοντας μια νέα προσέγγιση με βάση το διαδίκτυο.
Ο στόχος είναι η ίδια εφαρμογή να έχει "ανοικτές" προδιαγραφές που θα της επιτρέπουν να λειτουργεί εξίσου καλά σε μια τηλεόραση συνδεμένη στο Ίντερνετ, σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε κάποια άλλη φορητή συσκευή, ανεξάρτητα από το ποιοι θα είναι οι κατασκευαστές των προϊόντων.
Ωστόσο, αναλυτές αμφιβάλλουν ότι θα είναι δυνατό στην πράξη να προκύψουν αποτελέσματα από το όλο σχέδιο με δεδομένη την υπερβολική κατάτμηση που εμφανίζουν οι πλατφόρμες των επιμέρους κατασκευαστών, οι οποίοι συνήθως πασχίζουν να "δέσουν" τους πελάτες στη δική τους πλατφόρμα και να κερδίσουν από την πώληση "κλειστών" εφαρμογών.
Ο υπεύθυνος του σχεδίου Στέφαν Στέγκλιτς του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ τόνισε ότι μόνο στην κινητή τηλεφωνία υπάρχουν τρεις πλατφόρμες για δημιουργία εφαρμογών. Ο λόγος για το iPhone, το Android και το Symbian. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι γίνονται πολύ περισσότερες, αν συνυπολογιστούν οι πλατφόρμες για την ανάπτυξη εφαρμογών στα αυτοκίνητα και στις ποικίλες καταναλωτικές ηλεκτρονικές συσκευές.
Βαβέλ
Στην ουσία, υπάρχει μια πραγματική "Βαβέλ" που κάποιους εξυπηρετεί ενώ προβληματίζει τους περισσότερους.
Η κεντρική ιδέα της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας δεν είναι να δημιουργηθεί ένα ακόμα λειτουργικό σύστημα, ούτε να αναπτυχθεί μια υπηρεσία που θα "μεταφράζει" το λογισμικό του κώδικα μιας πλατφόρμας σε αυτό μιας άλλης.
Αντίθετα, στόχος είναι να καταστεί εφικτό να υπάρξουν εφαρμογές που θα "τρέχουν" ελεύθερα σε ένα "ανοικτό" περιβάλλον Web.
Ως κοινός "παρονομαστής" σε όλες τις συσκευές θεωρείται το πρόγραμμα πλοήγησης στο Ίντερνετ. Αυτή τη βάση θα επιδιωχθεί να αξιοποιήσουν όλοι οι χρήστες προκειμένου μελλοντικά να "τρέχουν" το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή την ίδια εφαρμογή, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι αν η Apple θα δεχτεί να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ή αν αυτή θα αναγκαστεί να προχωρήσει ερήμην της αμερικανικής εταιρίας.
Προς το παρόν, η Apple δεν φαίνεται διατεθειμένη να εναρμονίσει τις προδιαγραφές της δικής της πλατφόρμας λογισμικού με αυτές των άλλων εταιριών.
Από την άλλη, παρά τα οφέλη - όπως η μείωση των τιμών των εφαρμογών - που αναμένεται να φέρει η πρωτοβουλία Webinos, αν τελικά όντως καταφέρει να υλοποιηθεί, υπάρχουν ενστάσεις ορισμένων μήπως αποθαρρύνει τις περαιτέρω καινοτομίες.
http://www.enet.gr/?i=news.el.episthmh-texnologia&id=206011

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου