Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Eλλάδα: Το προφίλ του Επενδυτικού Οργανισμού του Κατάρ (QIA) - Tι προβλέπει, το Μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη

H διαχείριση των επενδύσεων του Κατάρ γίνεται από τον Οργανισμό Qatar Investment Authority (QIA), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του οποίου είναι ο Σεΐχης Hamad bin Jassem bin Jabr Al Thani.
Ο QIA ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό να επενδύει τα πλεονάσματα του Κατάρ από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια έδωσε μεγάλες χρηματοδοτικές δυνατότητες στον QIA, ο οποίος απέκτησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ενεργητικό αξίας άνω των 60 δις δολαρίων.
Στρατηγική του επενδυτικού βραχίονα του Εμιράτου είναι να επενδύει στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία, με έμφαση στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας και τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις του βιομηχανικού και χρηματοπιστωτικού τομέα.
Μέσα από τη διαφοροποίηση των επενδύσεων του επιδιώκει να μειώσει την εξάρτηση της οικονομίας του Κατάρ από την πορεία της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τα τελευταία χρόνια ο QIA ήρθε αρκετές φορές στο προσκήνιο της επικαιρότητας, με τις εξαγορές επιχειρήσεων ή μετοχών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.
Στην Ελλάδα έχει αγοράσει το 4% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το περασμένο καλοκαίρι υπήρξαν δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο ότι είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά του 7% της Εθνικής Τράπεζας.
Επίσης, έχει προχωρήσει σε συμφωνία για επένδυση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Τον περασμένο Μάιο, αγόρασε τα γνωστά καταστήματα Harrods στο Λονδίνο από τον Mohammed Al-Fayed.
Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, έχει συμμετοχές , μεταξύ άλλων, στη μεγάλη βρετανική τράπεζα Barclays, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο αμερικανικό Χρηματιστήριο Nasdaq, ενώ στο βιομηχανικό τομέα έχει συμμετοχή στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Πόρσε και Φολκσβάγκεν.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του Κατάρ αφορά τη δημιουργία επιτροπής, η οποία θα εξετάσει πιθανές κοινές επενδυτικές δραστηριότητες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη.
Η Κοινή Επιτροπή, στην οποία θα συμπροεδρεύουν από Ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Επικρατείας Χ. Παμπούκης και από την πλευρά του Κατάρ ο Αχμάντ Αλ Σαγέντ, Εκτελεστικός Διευθυντής του Qatar Investment Authority, θα αξιολογήσει τα επενδυτικά σχέδια και τις προτάσεις και θα αναζητήσει αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.
Μεταξύ άλλων, τονίζεται στην ανακοίνωση, η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ (Qatar Investment Authority) επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να επενδύσει στην Ελλάδα κεφάλαια έως και πέντε δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα πεδία στα οποία θα διερευνηθούν οι δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας είναι τα εξής: τουρισμός, μεταφορές, υποδομές, real estate, χρηματοπιστωτικός τομέας και ενέργεια.
Η προοπτική συνεργασίας με ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αξιόπιστο διεθνές fund αντανακλά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, τονίζει η ανακοίνωση του Χάρη Παμπούκη
http://www.e-typos.com/content.aspx?catid=13&cid=12929

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου