Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Υπουργός... άνευ επενδύσεων

«Επιδίωξή μας είναι ό,τι συμφέρει τον πελάτη», ήταν το σλόγκαν του δικηγορικού γραφείου του Χάρη Παμπούκη.
Αυτή φαίνεται να είναι και η λογική του fast track, του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων, που έφερε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα, κάνοντας το ντεμπούτο του ως «υπερυπουργού» επενδύσεων.
Μετά τον ανασχηματισμό ο Χ. Παμπούκης έβαλε δίπλα στον υπουργικό τίτλο του την προσθήκη «αρμόδιος για επενδύσεις» και αποφάσισε να βγει στο προσκήνιο. Η συγκυρία, όμως, δεν ήταν πολύ ευνοϊκή. Εκτός από το ναυάγιο της επένδυσης του Αστακού, για την οποία δέχθηκε κριτική, άκουσε και τις διαμαρτυρίες πολλών βουλευτών για το περίφημο fast track και τις υπερεξουσίες που επιφύλαξε για τον εαυτό του. Ο υπουργός Επικρατείας δεν πτοήθηκε, όμως, και δήλωσε: «Οποιος φοβάται τέτοιου είδους νομοσχέδια να πάει στο σπίτι του».
Τραγική ειρωνεία
Η Σοφία Σακοράφα, με την οποία είχε μία έντονη αντιπαράθεση, του απάντησε ότι αυτό που φοβάται, είναι τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που για άλλα τους ψήφισαν και άλλα κάνουν. «Αν πριν από δέκα χρόνια, όταν αγωνιζόμουν απέναντι στο Mall (σ.σ.: της Lamda Development, του ομίλου Λάτση) που καταστρατήγησε κάθε έννοια νομιμότητας και ανάγκασε τη Βουλή να νομιμοποιήσει παράνομες άδειες με την επίκληση των Ολυμπιακών Αγώνων, μου έλεγαν ότι το επόμενο βήμα θα ήταν η θεσμοθέτηση όλων αυτών των παρανομιών και μάλιστα στην απόλυτη επιλογή και κρίση ενός υπουργού, όπου θα μπορούσε να αποφασίζει χωρίς έλεγχο, θα τους θεωρούσα ψεύτες» δήλωσε. (Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι η Σοφία Σακοράφα είπε όλα αυτά αγνοώντας ότι ανάμεσα στους πελάτες του δικηγορικού γραφείου του Χ. Παμπούκη συμπεριλαμβάνεται και η Lamda Development).
Παρά την έντονη γκρίνια που υπάρχει για εκείνον στο ΠΑΣΟΚ (ότι κάνει πολιτική καριέρα χάρη στην κουμπαριά του με τον πρωθυπουργό), είναι αρκετοί που του αναγνωρίζουν ότι οι επενδύσεις είναι ο τομέας που γνωρίζει καλύτερα. Ως νομικός ασχολείται χρόνια τώρα με το εμπορικό δίκαιο και τις επενδύσεις, ενώ το δικηγορικό του γραφείο διαφήμιζε, μέχρι πέρσι ως ονόματα πελατών, μερικούς από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της χώρας. Είναι γνωστή, μάλιστα, και η προσωπική σχέση που είχε με κάποιους από αυτούς, όπως ο Γιώργος Μπόμπολας (στον οποίο συνέστησε και τη Γλυκερία Σιούτη), ενώ θεωρείται ο άνθρωπος της κυβέρνησης που συνομιλεί με τους επιχειρηματίες.
Και... χωρίς υπουργείο
Μετά την απόσυρση των επενδυτών του Κατάρ, πάντως, ο υπουργός Επενδύσεων μένει... χωρίς αντικείμενο, αφού άλλες επενδύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε υπουργείο έχει αποκτήσει ακόμα. Οπως λένε και οι συνεργάτες του, «υπάρχει υπουργός, αλλά όχι υπουργείο». Μετά τον ανασχηματισμό, μετακόμισε από το μέγαρο Μαξίμου στο κτίριο του παλιού Αστέρα, στο Σύνταγμα, όπου βρίσκονταν εξαρχής οι συνεργάτες του.
Το επιτελείο του στεγάζεται στον 8ο και 9ο όροφο του κτιρίου και αποτελείται -σύμφωνα με την επίσημη πληροφόρηση- από 6 ειδικούς συμβούλους και 6 ειδικούς συνεργάτες. Στο γραφείο του Χ. Παμπούκη βρίσκεται συχνά και ο Πέτρος Λάμπρου (πρώην ταμίας του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος του ΟΤΕ), με τον οποίο έχουν στενή συνεργασία «για θέματα επενδύσεων» όπως αναφέρουν συνεργάτες του.
Στο γραφείο του εργάστηκε για μερικούς μήνες και ο γιος της καθηγήτριας και στενής συνεργάτιδάς του, Γλυκερίας Σιούτη, που αποπέμφθηκε πρόσφατα από το μέγαρο Μαξίμου μετά τον διορισμό πρώην φοιτητή της ως συμβούλου του πρωθυπουργού.
Εντονο παρασκήνιο, όπου ενεπλάκη το όνομά του, υπήρξε και σχετικά με το διορισμό του έλληνα δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου (βλ. ρεπορτάζ της «Ε», «Οταν οι κουτόφραγκοι δεν τρώνε open gov...» στις 16/10/10). Στην υπόθεση αυτή το ΥΠΕΞ παρέβλεψε τη λίστα των τριών καταλληλότερων που είχε συνταχθεί, με βάση τα αντικειμενικά προσόντα, επιλέγοντας ένα δικηγόρο από το γραφείο του Σπ. Φλογαΐτη. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αξιολόγησης, όμως, έκρινε ότι δεν διέθετε τα προσόντα και τον απέρριψε. Ετσι στη θέση αυτή πήγε τελικά ο σύμβουλος Επικρατείας Δ. Γκρατσίας που είχε επιλεγεί αρχικά.
Το ρεπορτάζ λέει ότι το ΥΠΕΞ άλλαξε την πρόταση κατόπιν παρέμβασης του Χ. Παμπούκη, καθώς είναι γνωστοί οι στενοί δεσμοί του με τον Σπ. Φλογαΐτη (οι Παμπούκης- Φλογαΐτης-Σιούτη υπήρξαν για χρόνια συνεργάτες). Το περιβάλλον του υπουργού απαντά στην «Κ.Ε.» ότι «από πουθενά δεν προκύπτει ότι υπήρξε δική του εισήγηση». Μία άγνωστη λεπτομέρεια είναι ότι ο Χ. Παμπούκης ήταν αυτός που έφερε τον Δ. Δρούτσα στο γραφείο του Γ. Παπανδρέου (παρά τα όσα λέγονται ότι γνωρίστηκαν στην Αυστρία) όταν ήταν στο ΥΠΕΞ, τον οποίο είχε «ανακαλύψει» στο γραφείο του Σπ. Φλογαΐτη.
Η παρέα των τριών νομικών, πάντως, είχε ανέκαθεν προσβάσεις σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ο Χ. Παμπούκης τις εξαργύρωνε όταν την εξουσία είχε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Σπ. Φλογαΐτης υπήρξε υπηρεσιακός υπουργός της Ν.Δ., η οποία τον είχε τιμήσει με πολλές ακόμα θέσεις. Η Γλυκερία Σιούτη -μέχρι πέρσι σε πιο αφανείς ρόλους- συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές και με τις δύο κυβερνήσεις.
Χαρακτηριστικό της εκτίμησης που χαίρει ο Σπ. Φλογαΐτης και από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είναι η υψηλή χρηματοδότηση που έχει λάβει η ΜΚΟ του, όταν υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Γ. Παπανδρέου.
Σήμερα η σύζυγός του Σπ. Φλογαΐτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής, Φωτεινή Παζαρτζή, έχει αναλάβει στο πλευρό του πρέσβη Παύλου Αποστολίδη τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.
Τελευταία ακούγεται ότι ο Χ. Παμπούκης σκέφτεται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές (στην Αθήνα ή την Πάτρα). Ο ίδιος, πάντως, έχει δηλώσει ότι «η πολιτική με ενδιαφέρει πρωτίστως ως ενεργό πολίτη και ως διανοούμενο».
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=24/10/2010&id=216709

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου