Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Φύτεψε κι εσύ ένα φωτοβολταϊκό. Μπορείς;

Είχαμε γράψει για την τραγελαφική προσπάθεια της Τίνας και της πρώην (Μπατζελή) να φυτέψουν φωτοβολταϊκά στους Ελληνικούς αγρούς (ΑΠΕ φωτοβολταϊκά και πράσ-ε-ιν’άλογα).
Η ιστορία αυτή δεν έχει ακόμα ευτυχίσει να έχει θετική εξέλιξη. Το κωμικό του πράγματος έχει εξελιχθεί εδώ και πολύ καιρό σε δράμα κακής ποιότητας.
Οι περίφημες διευκρινιστικές υποτίθεται πως βγήκαν. Ευχολόγια, μόνο και μόνο για να βγούμε από την υποχρέωση. Με κοινό παρονομαστή υπεύθυνες δηλώσεις του αγρότη, που δηλώνει πως δεν είναι το χωράφι του δασικό, αρχαιολογικός χώρος, είναι ή δεν είναι γη υψηλής παραγωγικότητας, ακόμα και πως στα πεντακόσια μέτρα δεν σκέφτεται κάποιος κακός γείτονας να φυτέψει κι αυτός πανέλα.
Α! να μην ξεχάσω.
Η Τίνα αποφάσισε πως μπορείς να "φυτέψεις" και σε μικρότερο οικόπεδο από 4 στρέμματα.
Και αρχίζει η Οδύσσεια.
Έμεναν μόνο 3 μέρες από την προθεσμία που έδινε ο νόμος για να πάρεις πρωτόκολλο από τη ΔΕΗ (προαπαίτηση υποβολή φακέλου στο ΔΙΠΕΧΩ, για περιβαλλοντικά). Δεν μπήκαν στον κόπο να το παρατείνουν. Και στήθηκαν οι αγρότες από τα χαράματα για να προλάβουν και να πάρουν σειρά.
Πάντως όλο και κάποιες διευκρινιστικές εμφανίζονται. Πάντα εκ των υστέρων. Μη χαλάσουμε και το "γούρι".
Μια απ΄αυτές λέει πως θα σταματήσουν οι αιτήσεις μέχρι να εξεταστούν όσες έγιναν και μετά... βλέπουμε. Μια άλλη ότι θα συνεχίσουμε... και μετά βλέπουμε. Όταν παίρνεις αποφάσεις, παίρνεις.
Εν τω μεταξύ η Οδύσσεια συνεχίζεται.
Η μία υπηρεσία ΔΙΠΕΧΩ αρκείται στις ευχές της Τίνας. Η άλλη εκτός από 1:5000 θέλει και 1:50000. Αν σ΄αρέσει.
Μία ΔΕΗ δεν θέλει τίποτε. Άλλη θέλει αποτυπωμένη εγκατάσταση. Μια άλλη, τα συμβόλαια του... παππού με τους περίπου προσανατολισμούς και τους περίπου γείτονες τα έχει μόνο για... Και δυστυχώς αυτά είναι η πλειοψηφία.
Τις υπεύθυνες δηλώσεις για δασικά, αρχαιολογικούς χώρους και γη υψηλής παραγωγικότητας, υπηρεσίες και πολεοδομίες τις βλέπουν για να γελάνε μόνο.
Για άδεια σε λιγότερα από 4 στρέμματα, στις περισσότερες πολεοδομίες καλύτερα να μην περάσεις απ' έξω.
Και έρχεται το καλύτερο...
Εγγυοδοσία για την υπογραφή Συμβάσεων Σύνδεσης στα δίκτυα διανομής σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση ΑΠΕ.
150 (ευρώ / kW) ή 15000 ευρώ για κάθε αγρότη. Και επιστολή κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση της επένδυσης τους.
Κι ας εξηγήσει κάποιος στον αγρότη τι είναι εγγυητική. Και μετά ας τη βρει αυτός. Και ας βρει "ενδιαφέρον" από τράπεζα. 'Εστω και την Αγροτική. Θα πέσει πολύ γέλιο...
Και για όσους καταφέρουν να φτάσουν στο finish και να βρουν πανέλα να εγκαταστήσουν, όταν όλη η Ελλάδα θα ψάχνει σαν παλαβή για να σώσει την εγγυητική, αφού θα πάρουν οι τράπεζες ότι ξόδεψαν και ο αγρότης θα αρχίσει να κάνει όνειρα για 60000 το χρόνο, θα γίνουμε Ευρώπη (Δεν αντέχουν την υπερτιμολόγηση).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου