Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ησυχία στην αρένα, και σάλος στην εκκλησία!

Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γράφει τα εξής στηλιτεύοντας όσους προκαλούν ενόχληση στο εκκλησίασμα και φεύγουν πριν από την ολοκλήρωση των Ιερών Ακολουθιών: «Ορισμένοι δεν προσεγγίζουν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας με φόβο αλλά με ταραχή, οργιζόμενοι, μαλώνοντας και σπρώχνοντας το διπλανό τους, γενόμενοι έξω φρενών. Έχω αναφερθεί πολλές φορές σ’ αυτό το θέμα και δεν θα σταματήσω να μιλώ.
Δεν βλέπετε πόση τάξη επικρατεί στους παγανιστικούς Ολυμπιακούς αγώνες, όταν ο τελετάρχης με στεφάνι στο κεφάλι του, διασχίζει την αρένα ντυμένος με μακρύ χιτώνα, κρατώντας ραβδί στο χέρι του και ο τελάλης φωνάζει για να γίνει ησυχία και τάξη; Δεν είναι αισχρό το γεγονός ότι εκεί που βασιλεύει ο διάβολος επικρατεί τόση ησυχία, ενώ εδώ που ο Χριστός μας προσκαλεί να προσέλθουμε, γίνεται τέτοιος σάλος;

Ησυχία στην αρένα, και σάλος στην εκκλησία!

Γαλήνη στο πέλαγος, και θύελλα στο λιμάνι!

Όταν σας προσκαλούν σε δείπνο, δεν είναι σωστό να φεύγετε πριν από τους άλλους, ακόμη κι αν έχετε τελειώσει πριν απ’ αυτούς. Ενώ εδώ, όταν τελούνται τα φρικτά Μυστήρια του Χριστού και είναι σε εξέλιξη οι ιερατικές λειτουργίες, εσείς σηκώνεστε στη μέση της ακολουθίας και φεύγετε; Πώς είναι δυνατόν αυτό να συγχωρεθεί; Πώς είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί; Ο Ιούδας, αφού έλαβε τη Μετάληψη στον Μυστικό Δείπνο του Κυρίου εκείνη την τελευταία νύχτα, βγήκε έξω ευθύς αμέσως, ενώ οι άλλοι παρέμεναν ακόμη στο τραπέζι. Βλέπετε τίνος το παράδειγμα ακολουθούν εκείνοι, οι οποίοι σπεύδουν να φύγουν πριν από την καταληκτική ευλογία του ιερέως;»

(Ομιλία κατά την εορτή των Θεοφανείων).
vatopaidi.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου