Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Πρόσεξε! Το φάρμακό σου σε παρακολουθεί

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ (Reuters) – Η φαρμακοβιομηχανία Novartis AG σκοπεύει να κυκλοφορήσει, μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ένα πρωτοποριακό «έξυπνο χάπι» που θα περιέχει ένα ενσωματωμένο μικροτσίπ, εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές η κυκλοφορία του.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα θα χρησιμοποιηθεί ένα φάρμακο της ελβετικής εταιρείας στους ασθενείς που έχουν δεχθεί μόσχευμα για να αποφευχθεί η απόρριψή του. Αλλά ο Trevor Mundel, επικεφαλής του Τμήματος Ανάπτυξης, πιστεύει ότι η ιδέα αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλά άλλα χάπια.

Όπως εξηγεί ο Μουντέλ, η αρχική ιδέα ήταν το έξυπνο χάπι να διασφαλίζει ότι ο ασθενής έλαβε το φάρμακο στη σωστή δόση και στο σωστό χρόνο. Σε μακροπρόθεσμη βάση, όμως, ελπίζει οι δυνατότητες του έξυπνου χαπιού να διευρυνθούν τουλάχιστον στην Ευρώπη, ούτως ώστε το χάπι να μετρά από τους παλμούς της καρδιάς έως τη θερμοκρασία του σώματος, καθώς και τη σωστή δράση των φαρμάκων.

«Θεωρώ ότι η υπόσχεση αυτή θα προχωρήσει κατά πολύ πέρα από αυτό", πρόσθεσε.

Η Novartis συμφώνησε τον Ιανουάριο του να δαπανήσει 24 εκατομμύρια δολάρια για την ασφαλή πρόσβαση στην ‘τσιπ-στο-χάπι’ τεχνολογία.

Τα βιοτεχνολογικά εύπεπτα τσιπ ενεργοποιούνται από τα οξέα του στομάχου και στέλνουν τις πληροφορίες σε ένα μικρό επίθεμα που φοριέται στο δέρμα του ασθενούς, το οποίο μπορεί να μεταδώσει δεδομένα σε ένα smartphone ή να τα στείλει μέσω του Internet σε έναν γιατρό.

Ο Mundel είπε ότι το αρχικό σχέδιο ήταν κυρίως να διασφαλίσει ότι οι ασθενείς έλαβαν τα φάρμακά τους στο σωστό χρόνο και πήραν τη απαιτούμενη δόση - ένα βασικό ζήτημα για τους ανθρώπους που έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού ή άλλων οργάνων, όταν η θεραπεία χρειάζεται συχνά προσαρμογή.

Περισσότερο μακροπρόθεσμα, ελπίζει να επεκτείνει την ιδέα του «έξυπνου χαπιού» και σε άλλες μορφές της ιατρικής και να χρησιμοποιήσει τον πλούτο των βιομετρικών πληροφοριών που το τσιπ Proteus μπορεί να συλλέξει, από την καρδιακή συχνότητα και την θερμοκρασία έως τη κίνηση του σώματος, για να ελέγχεται το αν τα φάρμακα λειτουργούν σωστά.

Βλέπε σχετικά ΕΔΩ και ΕΔΩ

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή: Reuters

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου