Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γράμμα στην ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ

Λάβαμε το παρακάτω γράμμα - δημοσίευση. Το παρουσιάζουμε μόνο σαν ένα δείγμα του πως κάποιος ευγενής, μπορεί να στολίσει κάτι ευτελές με μια ζηλευτή λάμψη. Ευχαριστούμε πολύ.

Ευγενική ΠΡΟΣΛΑΛΙΑ,

Θαυμάζω πράγματι το ιστολόγιό σας!
Δεν είναι μόνο ότι δημιουργήσατε ένα καινούριο όσο και αξιαγάπητο λογοτεχνικό είδος, που φαντάζομαι ότι δεν περιλαμβάνεται σε καμιά Καλολογία.

Η προσλαλιά!* Αν την είχα σκεφτεί θα την προτιμούσα αντί του όρου που χρησιμοποιώ "Μικρό δοκίμιο" για τα κείμενα που γράφω.

Ήξερα την Προσλαλιά, ως μορφή και περιεχόμενο και έχω έτοιμο ένα βιβλίο με προσλαλιές, αλλά δεν ήξερα το όνομά της.

Το ευχάριστο με την προσλαλιά είναι ότι οι Έλληνες τις αγαπούν και όλοι σχεδόν έχουν το χάρισμα να δημιουργούν προσλαλιές στο μέσον της στιγμής, χωρίς την παραμικρή προετοιμασία. Προσλαλιές εκπληκτικής ομορφιάς, σπινθηροβόλου πνεύματος, επιγραμματικού λόγου, με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια στην έκφραση.

Στο χρόνο που διαρκεί μια στιγμή, όταν δυο άνθρωποι συναντιούνται στο δρόμο, μπορείς να ακούσεις τέτοιες προσλαλιές, που σε κάνουν να θαυμάζεις την ομορφιά τους.

Είχαν την ιδέα να μην τις αφήνω να πάνε χαμένες.
Κουβαλούσα μαζί το σημειωματάριό μου και τις κατέγραφα. Συγκέντρωσα γύρω στις πεντακόσιες, όλες με θέμα την εντύπωση που προκαλούσαν στους αναγνώστες τα άρθρα μου στον τοπικό τύπο της Λάρισας.

Είχα σκοπό να τις δημοσιεύσω σαν μια μαρτυρία της νοημοσύνης των Ελλήνων και του χάρισμα του αστραπιαίου λόγου. Δεν το έκανα γιατί στις πεντακόσιες μόνο δύο μιλάνε με δυσαρέσκεια. 
Η μία λέει, νομίζεις ότι μπορείς να καθοδηγείς εσύ τον κόσμο; Αυτή η προσλαλιά είναι γυναικεία. Φαντάστηκα ότι κάποιο φέρσιμό μου στην κυρία αυτή είχε εκληφθεί ως απόρριψη.
Η άλλη προσλαλιά ήταν από ένα συγγραφέα. Νομίζεις ότι μπορείς να αναμιγνύεις την πίστη με την επιστήμη; Το περίεργο είναι πως κι οι δυο τους, ο ένας δε ζει πιά, έμεναν στην ίδια πολυκατοικία.

Όλες οι άλλες προσλαλιές έχουν έναν καλό λόγο να πουν. Μερικές είναι απίστευτες.
Δεν μου επιτρέπεται να σας δώσω ένα δείγμα, γιατί όπως λέει ο Θουκυδίδης, κανένας δεν νιώθει ευχαρίστηση να ακούει κάποιον πουεπαινεί τον εαυτό του.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας πω ότι δεν είναι στην τύχη που δημιουργήσατε εσείς το λογοτεχνικό αυτό είδος, που ευδοκιμεί στην πατρίδα μας , στον προφορικό λόγο.
Δικαίως είστε ο δημιουργός του διότι οι προσλαλιές σας έχουν ποιότητα, πνεύμα και χιούμορ.

Περιμένοντας την απάντησή σας, με ανυπονησία, γιατί με ενδιαφέρει να μάθω για την Προσλαλιά τις απόψεις σας

Με φιλικά αισθήματα
Μόσχος Εμμ. Λαγκουβάρδος
http://lagouvardospot.blogspot.com/2010/12/blog-post_05.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου