Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Σε ποιους απονέμονται τα αξιώματα;

Του Μόσχου Εμμ. Λαγκουβάρδου

Η κατάληψη της θέσεως, οποιασδήποτε θέσεως, είναι αυτή καθεαυτή αξία. Ο καταλαμβάνων μίαν θέσιν το τελευταίο που σκέφτεται είναι το έργον που πρόκειται να επιτελέσει κατέχων τη θέση που κατέλαβε. Αν είναι άξιος γι΄ αυτή τη θέση ή όχι δεν το σκέφτεται καθόλου.Έχει ξεχάσει πώς κατέλαβε τη θέση και λίγο τον ενδιαφέρει αν κατέλαβε τη θέση χωρίς να το αξίζει.

Το πρώτο που πρέπει να σκέφτεται, αν είναι άξιος γι΄ αυτή τη θέση δεν το σκέφτεται καθόλου. Ας το σκέφτονταν οι άλλοι που τον έβαλαν σ΄ αυτή τη θέση. Η σοφία και η σύνεση λέει, ότι αυτό που προέχει είναι να είσαι άξιος για κάποιο αξίωμα και δεύτερο είναι να σου απονεμηθεί το αξίωμα αυτό.

Γιατί προέχει να είσαι άξιος για το αξίωμα, από το ίδιο το αξίωμα; Γιατί αν δεν προέχει το να είσαι άξιος η όλη σου αποστολή θα τελειώσει με την κατάληψη του αξιώματος. Δεν θα νοιάζεσαι για την αποστολή του αξιώματος. Η αποστολή σου τελείωσε με την κατάληψη του αξιώματος. Το να ανέλθεις σε κάποιο αξίωμα γίνεται αυτοσκοπός: To αξίωμα για το αξίωμα.

Αυτός είναι ο λόγος που οι αρχαίοι Έλληνες δεν απένειμαν τα αξιώματα σ΄ αυτούς που τους ενδιέφερε περισσότερο να αποκτήσουν κάποιο αξίωμα, παρά να είναι άξιοι για το αξίωμα αυτό.

Πώς το ήξεραν ποιοι νοιάζονται περισσότερο για το αξίωμα; Το ήξεραν γιατί αυτοί που ενδιαφέρονταν να είναι άξιοι για να προσφέρουν τις υπηρεσίες στον κόσμο που τους απένεμε το αξίωμα, δεν δέχονταν τα αξιώματα. Έτρεχαν ξωπίσω τους να τους δώσουν το αξίωμα και κείνοι αρνούνταν.
" Ψάξτε μήπως βρείτε κάποιον πιο ικανό από ένα; Είστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν άλλοι πιο ικανοί;"

Μερικοί φέρονταν πολύ παράξενα. Παράδειγμα ο Κινέζος ποιητής και μοναχός Σαν Χαν (6ος αιώνας) που έδιωξε με τις κλωτσιές του απεσταλμένους του Κίτρινου Αυτοκράτορα, που τον καλούσε να αναλάβει αυτός την διοίκηση της αχανους αυτοκρατορίας. Ο Χαν Σαν που ζούσε στο Κρύο Βουνό, μακριά από κάθε κατοικημένη περιοχή πήγε κατόπιν στην πηγή για να ξεπλύνει τ΄ αυτιά του από αυτό που άκουσε.

Εκεί που πλένονταν ήρθε ο υποτακτικός του να ποτίσει την αγελάδα. Κι όταν άκουσε τι συνέβη, δεν άφησε το ζώο να πιει, για να μην μιανθεί.

Τα αξιώματα τώρα στην Ελλάδα, με το υπουργείο παιδείας στα χέρια εκείνων που επιδιώκουν να διαλύσουν τους Έλληνες ως έθνος και ως λαός, έγιναν για τα αξιώματα και οι υπηρεσίες για τις υπηρεσίες.

Η κατάληψη μιας θέσης είναι σπουδαίο πράγμα. Δεν είναι πάντα για την επιβίωση. Εκείνοι που καταλαμβάνουν μια θέση για να βγάλουν το ψωμί τους είναι ταπεινοί και πονούν τους πολίτες. Οι ματαιόδοξοι, οι κούφιες βασιλείες , όπως τους ονομάζει ο ποιητής, αυτοί είναι που ανεβαίνουν στα αξιώματα για τα αξιώματα. Ακόμα και μια θέση στο αναλόγιο του αριστερού ψάλτη, γι΄ αυτόν που παριστάνει τον ηγεμόνα εκ Δυτικής Λιβύης είναι μεγάλο πράγμα.

Μια Κυριακή κάποιος φορώντας ένα ακριβό παλτό,ανέβηκε στο αναλόγιο και στάθηκε δίπλα απ΄ τον αριστερό ψάλτη. Όταν ύστερα από λίγο ήρθε αυτός που κατείχε αυτή τη θέση, ο ψάλτης είπε στον άνθρωπο αυτόν να κατεβεί και να παραχωρήσει τη θέση στον βοηθό του.

"Άντε που θα κατεβώ με εκατό χιλιάδες παλτό",είπε ο άνθρωπος και δεν το κούνησε από τη θέση του.
http://moschoblog.blogspot.com/2010/12/blog-post_04.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου