Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η Θεία Χάρις

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

«Ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου.
Εξομολογείσθε τω Κυρίω ότι αγαθός.»

Σε όλους είναι έντονη η ανάγκη για τη Θεία Χάρη, αλλά δεν είναι σε όλους συνειδητή. Σε όλους είναι έντονη ακόμα και σε κείνους που δεν άκουσαν ακόμα για τον Ιησού και δεν Τον έχουν βάλει μέσα στην καρδιά τους.

«Μάθαμε να πιστεύουμε ότι το Μεγάλο Πνεύμα βλέπει και ακούει τα πάντα και ότι ποτέ δεν ξεχνάει πως από δε και πέρα θα δώσει σε κάθε άνθρωπο ένα σπίτι-πνεύμα σύμφωνα με τις ερημιές του… Αυτό πιστεύω, και όλοι οι άνθρωποί μου πιστεύουν το ίδιο.”

Τα λόγια αυτά του αρχηγού των Ινδιάνων Νεζ Περσέ σε μετάφραση της Ειρήνης Βρη, παραθέτει η ίδια στο θαυμάσιο βιβλίο της υπό τον τίτλο “Ινδιάνικη Σοφία”, εκδόσεις Πανός.

Αυτοί που συνειδητοποιούν την έντονη ανάγκη τους για τη Θεία Χάρη δεν νιώθουν την παραμικρή έλξη για άλλα πράγματα όπως είναι το χρήμα ή η φήμη.
Διάβασα το Ευαγγέλιο σήμερα. Μιλάει για τη θεραπεία των δέκα λεπρών.

«Εισερχομένου του Ιησού είς τινα κώμην απήντησαν αυτώ δέκα λεπροί άνδρες, οι έστησαν πόρρωθεν, και αυτοί ήραν φωνήν λέγοντες. Ιησού επιστάτα, ελέησον ημάς. Και ιδών είπεν αυτοίς. Πορευθέντες επιδείξατε εαυτούς τοις ιερεύσι. Και εγένετο εν τω υπάγειν αυτούς εκαθαρίσθησαν. Εις δε εξ αυτών, ιδών ότι ιάθη, υπέστρεψε μετά φωνής μεγάλης δοξάζων τον Θεόν, και έπεσεν επί πρόσωπον παρά τους πόδας αυτού ευχαριστών αυτώ.»

«Έστησαν πόρρωθεν»: Οι λεπροί εκείνη την εποχή στέκονταν μακριά απ΄ τους άλλους λόγω της ασθένειάς τους. Στην εποχή μας δεν στεκόμαστε σωματικά μακριά ο ένας από τον άλλον. Απομακρυνόμαστε από τους άλλους ψυχικά. Για όσους από μας η απομάκρυνση μας οδηγεί στον Ιησού, στο να ζητάμε το έλεος του Ιησού, η αρρώστια που μας απομακρύνει από τους άλλους είναι ευλογία γιατί συντελεί στη θεραπεία μας. Κάθε στιγμή έχοντας επίγνωση ότι ζούμε με τη Χάρη του Θεού, δοξάζουμε το Θεό. Δόξα σοι ο Θεός ζούμε.

Κι ο Απόστολος που διάβασα σήμερα μιλάει κι αυτός για τη Θεία Χάρη. Είναι από την επιστολή του Παύλου προς τον Τίτον. «Τέκνον Τίτε, επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις, παιδεύουσα ημάς ίνα αρνησάμενοι την ασέβέιαν και τα κοσμικάς επιθυμίας σωφρόνως και δικαίως και ευσεβώς ζήσωμεν εν τω νυν αιώνι, προσδεχόμενοι την μακαρίαν ελπίδα και επιφάνειαν της δόξης του μεγάλου Θεού και σωτήρος ημων Ιησού Χριστού, ος έδωκεν εαυτόν υπέρ ημών, ίνα λυτρώσηται ημάς από πάσης ανομίας και καθαρίση εαυτώ λαόν περιούσιον, ζηλωτήν καλών έργων.»
http://lagouvardospot.blogspot.com/2010/12/blog-post_23.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου