Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΧΗ ναι, αλλά πρόταση;

Ωραία, βρήκαμε τι πρέπει να κάνουμε τώρα! Υπάρχει όμως διέξοδος; Και τι χαρακτηριστικά θα έχει;
Πρώτα πρώτα θα πρέπει να πάψουμε να υποκριτές. Να πάψουμε να πιστεύουμε πως όποιος έχει εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, θα κοπιάζει νυχθημερόν μόνο για το συνολικό καλό. Είναι φύσει αδύνατον.
Παράδειγμα. Βγαίνει κάποιος δημοτικός σύμβουλος σε ένα ταπεινό δήμο στις εκλογές και του δίνεται η αρμοδιότητα για το μοίρασμα της πίτας στις σχολικές επιτροπές. Τα λεφτά είναι σίγουρο πως θα είναι λιγότερα από όσα θα πρέπει. Ο συγκεκριμένος λοιπόν, έχει και παιδιά σ' ένα σχολείο. Πόσοι από σας πιστεύουν πως το συγκεκριμένο σχολείο θα είναι το τελευταίο που θα έχει ελλείψεις; Αυτός ούτε θα κλέψει, ούτε θα σπαταλήσει. Θα μεροληπτήσει όμως.
Βλέπετε λοιπόν πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να είναι τέλεια.
Ο Αγάθων, αρχαίος τραγικός, έλεγε για τους άρχοντες: "Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι: Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει".
Κάθε ένας που αποφασίζει να "ασχοληθεί με τα κοινά" (γιατί μου ακούγεται κακόφημο αυτό;), οφήλει να γνωρίζει ότι η ισότητα είναι ισοπέδωση και η δικαιοσύνη είναι του Θεού. Εκεί ανάμεσα θα πρέπει να κινηθεί με πρώτη επιδίωξη "δικαιοσύνην μάθετε".
Δεν θα πρέπει λοιπόν να πληρώνεται. Θέλεις να προσφέρεις; Από τον χρόνο σου και από τα υπάρχοντά σου. Αλλιώς κάτσε σπίτι σου. Να 'στε σίγουροι πως θα βρεθούν πολλοί που θα τρέξουν. Δεν με νοιάζει αν τα παίρνεις απ' το Μπόμπολα, απ' το Βαρδινογιάννη, απ' τον Κόκκαλης, τη Μέρκελ, το Χριστοφοράκο ή τον Ομπάμα. Αρκεί να μην τα παίρνεις από μένα και αρκεί να ξέρω από που.
Θες γραμματείς, φαρισαίους, συμβούλους, ασφάλεια, γραφεία, τηλέφωνα, αυτοκίνητα κλπ; Πλήρωσέ τα. Αλλιώς, ένα γραφειάκι σε open plan στη Βουλή, μες τηλέφωνο, υπολογιστή εκτυπωτή και σύνδεση internet. Τίποτε άλλο. Πουθενά αλλού.
Μισθό μόνο οι υπουργοί κι εκεί όχι πολλά και βέβαια με οργανόγραμμα για δουλειά και όχι για βολέματα. Σύμβουλος σε μία υπηρεσία δεν μπορεί να ακολουθήσει τον υπουργό σε άλλη.
Αυτά για αρχή. Αν ενδιαφέρονται να μας κοιτούν στα μάτια.
Και μη γελιέστε. Είναι τα τελευταία που θα σκεφτούν να κάνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου