Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Δημήτριος...

Γράφει ο Δρ. Νίκος Κρεμμύδας
Σε ανύποπτο χρόνο και μέσα σε μια νύχτα, ο Δημήτριος , από Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου βρέθηκε στον πατριαρχικό Θρόνο, χωρίς καν να το επιδιώξει, χωρίς καν να το σκεφθεί και χωρίς καν ακόμη να το γνωρίζει, εκ των προτέρων. Όταν η εξέλιξη των πραγμάτων έβαινε προς αδιέξοδο, oι Μητροπολίτες, που είχαν το βάρος της χηρείας του Οικουμενικού Θρόνου, με την φώτιση και του Αγίου Πνεύματος, απεφάσισαν να εκλέξουν τον από Ίμβρου και Τενέδου Δημήτριο στον Πατριαρχικό Θρόνο. Μετά από όλα τα γεγονότα που συνέβησαν κατά την εκλογή, είναι έντονη η αίσθηση ότι το να γίνει κάποιος Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι ζήτημα ψήφων ή επιρροής, αλλά θέλημα Θεού. Έτσι και ο Πατριάρχης Δημήτριος πού χαρακτηρίστηκε σαν “ λίγος” από τον προκάτοχο του πατριάρχη Αθηναγόρα, και πολλά χρόνια παρέμενε εφημέριος στον Ναό των Δώδεκα Αποστόλων, κατέλαβε το αξίωμα αυτό, διότι έτσι το ήθελε ο Θεός. Πραγματικά πόση απέραντη διαφορά των κριτηρίων των ανθρώπων, - των μεγάλων, τι ειρωνεία !, και εκείνων Του Θεού.

«Αξίως προσέλθετε»

Τον 4ο αιώνα στις ερήμους της Θηβαΐδας και της Νιτρίας ζούσαν περίφημοι και πνευματοφόροι ασκητές.
Ένας απ’ αυτούς ήταν και ο πρεσβύτερος Ευλόγιος. Αυτός, όταν λειτουργούσε, έπαιρνε τόση χάρη γνώσεως, ώστε καταλάβαινε την ψυχική κατάσταση κάθε μοναχού, που πλησίαζε για να μεταλάβει, και ανάλογα τον συμβούλευε:
-Πώς τόλμησες να προσέλθεις στα άγια Μυστήρια έχοντας τη διάνοια μολυσμένη;
-Εσύ αυτή τη νύχτα είχες λογισμούς πορνείας.
-Εσύ πάλι, έλεγε σε κάποιον άλλο, σκεφτόσουνα πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον αμαρτωλό και στο δίκαιο, όταν προσέρχεται στη θεία χάρη.

Χένρυ Κίσινγκερ: 16 χρόνια μετά...βγαίνει σωστός..

Το 1997, στο περιοδικο Νέμεσις δημοσιεύτηκε μια υποτιθέμενη δήλωση που ο Κίσινγκερ έκανε το 1994 σε μια συνάντηση υψηλά ισταμένων σε ένα ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον. Η πηγή της ήταν άρθρο της Turkish Daily News. Η διαβόητη δήλωση ήταν:

"Ο λαός των Γκρεκών είναι αναρχικός και δύσκολος να τιθασευθή. Γι' αυτό πρέπει να τον χτυπήσουμε βαθιά στις πολιτιστικές του ρίζες. Τότε ίσως αναγκασθή να συμμορφωθή. Εννοώ να πλήξουμε τη γλώσσα του, την θρησκεία του, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε την δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει, ώστε να μην μας παρενοχλεί στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, σε όλη αυτή την νευραλγική περιοχή στρατηγικής σημασίας για μας."

Χάρτης της Ευρώπης όπως την βλέπουν οι Αμερικάνοι

Peugeot HR1: Είναι… λίγο απ’ όλα

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά πρωτότυπα στην έκθεση του Παρισιού είναι το HR1 της Peugeot. Το αμάξωμά του έχει στοιχεία από hatchback, SUV και coupe και οι σχεδιαστικές του γραμμές είναι ιδιαίτερα τολμηρές, όπως συνηθίζεται στα πρωτότυπα μοντέλα.
Το φουτουριστικό εσωτερικό του είναι άκρως οδηγοκεντρικό και διαθέτει μεταξύ άλλων Head Up Display, ανεξάρτητα πίσω καθίσματα και ένα σύστημα ανίχνευσης της κίνησης. Το τελευταίο επιτρέπει στον οδηγό να χειρίζεται διάφορες ρυθμίσεις και λειτουργίες με απλές κινήσεις του χεριού του!

Για μια αγάπη που κατακτά και ξεπερνά τον θάνατο!

Η δική μου πίστη γεννήθηκε από την εμπειρία του ζώντος Χριστού.

Πώς και πότε γεννήθηκε; Δεν γνωρίζω, δεν θυμούμαι. Το μόνο που ξέρω είναι πως κάθε φορά που ανοίγω το Ευαγγέλιο και διαβάζω για το Χριστό, διαβάζω τους λόγους Του, διαβάζω τη διδασκαλία Του, επαναλαμβάνω συνειδητά, με όλη μου την καρδία και την ύπαρξη, όσα είπαν, εκείνοι που εστάλησαν να συλλάβουν τον Χριστό και που επέστρεψαν στους Φαρισαίους χωρίς Αυτόν: «ουδέποτε ούτως ελάλησεν άνθρωπος, ως ούτως ο άνθρωπος».

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη