Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Μήπως μας λείπει λίγο ταπείνωση;

Είπε γέρων. Ταπείνωση είναι το κάτω σκαλοπάτι των αρετών. Αγάπη είναι το επάνω σκαλοπάτι. Γιατί δεν αγιάζουμε σήμερα; Γιατί δεν έχουμε ταπείνωση.

Είπε γέρων, ο παπα – Βαρθολομαίος, ετών 106, που φορούσε, όταν τον επισκεφτήκαμε, μια ζακέτα με χίλια μπαλώματα. Μέσα στην πολυμάθεια κολλάει η οίησης. Όταν κολλήσει η οιήσεις φεύγει ο Θεός και μένει ο άνθρωπος μόνος με την οίηση.

Είπε πάλι άλλος. Η υπερηφάνειά μας κάνει κουφό τον Θεό.

Έξι χρόνια χωρίς τηλεόραση - εντυπώσεις

Ήταν Σεπτέμβρης 2004 όταν αποφάσισα να σταματήσω να έχω τηλεόραση στο σπίτι από τη στιγμή που τα σκουπίδια αποτελούσαν το 90% του προγράμματος , η «ενημέρωση» είχε μεταβληθεί σε χοντροκομμένη προπαγάνδα τύπου Γκαίμπελς (σήμερα χρησιμοποιούν τον όρο επικοινωνία) και τα απειροελάχιστα αξιόλογα προγράμματα δεν δικαιολογούσαν τη ύπαρξή της στο σαλόνι μου.

Ποια ήταν η συνέχεια? Εάν εξαιρέσουμε ένα μικρό σύνδρομο στέρησης διάρκειας 15 ημερών ξεπεράσαμε την εξάρτησή μας σχετικά εύκολα. Αποτελέσματα?

Ενημέρωση από το διαδίκτυο , το οποίο μεν έχει πολλά σκουπίδια ΟΜΩΣ έχει κάποιος τη δυνατότητα να κάνει ελεύθερα την έρευνα του σε αντίθεση με την τηλεοπτική ενημέρωση η οποία έρχεται έτοιμη «γαρνιρισμένη» στο πιάτο.

Ανιστόρητη κατάργηση

Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αποκάλυψε ο «Τύπος της Κυριακής», για την κατάργηση του μαθήματος της Ελληνικής Ιστορίας από τα υποχρεωτικά μαθήματα του Νέου Λυκείου και την αντικατάστασή του από το μάθημα των Αγγλικών, αποτελεί, ασφαλώς, παγκόσμια πρωτοτυπία. Δεν υπάρχει κράτος σε ολόκληρο τον κόσμο, στα σχολεία του οποίου οι μαθητές δεν διδάσκονται την Ιστορία. Ακόμη και στο αυθεντικό πρόγραμμα του «Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά», το οποίο, κατά τα άλλα, αντέγραψε η ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Παιδείας, η Ελληνική Ιστορία διδάσκεται υποχρεωτικά  στους μαθητές των μεγαλύτερων ιδιωτικών σχολείων της χώρας μας που το επιλέγουν για να βρουν θέση στα πιο ανταγωνιστικά Πανεπιστήμια του κόσμου χωρίς επιπλέον εξετάσεις.

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη

Ένας σύγχρονος νεομάρτυρας στις ΗΠΑ

ΜΟΝΗ ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ
Φωτο από MYSTAGOGY
Ο Άγιος Νεομάρτυρας πατήρ Ιωάννης της Σάντα Κρούζ γεννήθηκε το 1937 στο χωριό Αποίκια της νή­σου Άνδρου και λεγόταν Καρασταμάτης. Σε ηλικία 20 ε­τών πηγαίνει στην Αμερική και δημιουργεί οικογένεια. Χειροτονείται ιερέας και για 10 χρόνια εργάζεται με ιεραποστολικό ζήλο στην Αλάσκα και αφού διακόνησε την Εκκλησία σε πολλούς Ναούς ήρθε στην Σάντα Κρουζ στον Ναό του Προφήτη Ηλία το 1981 που τον τε­λειοποίησε και τον εγκαινίασε και γίνεται κέντρο ορθόδοξης ομολογίας σε όλη την περιοχή όπου οι άνθρωποι ήταν απομακρυσμένοι από τον Θεό και την Εκκλησία.
Ο πατήρ Ιωάννης ήταν απλός στην συμπεριφορά του, αγαπούσε τους ενορίτες του και η πόρτα του σπιτιού του ήταν πάντα ανοιχτή, και την νύχτα ακόμη ό­ποιος τον ζητούσε έμπαινε μέσα και πολλές φορές φώνα­ζαν οι δικοί του γιατί φοβόντουσαν τους κακοποιούς της νύχτας.