Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Θάλεια Δραγώνα: “Η Νέα Ελληνική Ιστορία, τα Θρησκευτικά και η Πληροφορική δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικά μαθήματα”

πηγή: "Πρώτο Θέμα", 17/10/2010
Το προσωπικό της στοίχημα, την εξάλειψη από τα σχολεία δηλαδή κάθε διδακτικού στοιχείου που ενισχύει την εθνική μας ταυτότητα, εξακολουθεί να υπηρετεί με επιμονή και σχολαστικότητα η γενική γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κυρία Θάλεια Δραγώνα. Σήμερα, μιλώντας στο “ ΘΕΜΑ” για τις αλλαγές που προωθούνται στο εκπαιδευτικό σύστημα, προτείνει την κατάργηση των Θρησκευτικών και της Νεότερης Ιστορίας ως υποχρεωτικών μαθημάτων στα σχολεία και τη μετατροπή τους σε μαθήματα επιλογής!
Η Ιστορία δεν είναι πασιέντζα κυρία Δραγώνα!
ΤΗΣ ΙΣΜΗΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Πράσινες επενδύσεις για εκλεκτούς (Μάθημα 2ον)

Οι Εκλεκτοί πολύ πλούσιοι, εκτός από εχεμύθεια, θέλουν καλές αποδόσεις, και ελάχιστο ρίσκο. Εξ ου, και το “efficient frontier” για αυτούς, είναι διαφορετικό από αυτό της πλέμπας. Είναι πάνω και αριστερά, στο σχεδιάγραμμα... (άλλη μία κραταιά οικονομική θεωρία που έβαλε νερά).

Η αγορά ΔΕΝ ξέρει, ή μάλλον μαθαίνει σε στάδια, ανάλογα αν είσαι Πλέμπα, ή αν είσαι Εκλεκτός. Αλλά και οι Εκλεκτοί χωρίζονται σε κατηγορίες. Είναι οι Μεγάλοι, που στήνουν δουλειές και αναθέτουν σε τέως Αντιπροέδρους Υπερδυνάμεων να κάνουν το marketing, και, από κάτω, οι απλοί Εκλεκτοί, που σερβίρονται αφού πρώτα έχουν φάει οι Μεγάλοι.

Εισαγωγή στις Επενδύσεις (Μάθημα 1ον)

Θα χρειαστεί να κάνω μια παρένθεση για εισαγωγή σε Επενδύσεις. Χρειάζομαι την εισαγωγή, για την επόμενη ανάρτηση.

Μια φορά και έναν καιρό, οι επενδύσεις ήταν απλή υπόθεση. Αποφάσιζες αν έχεις στομάχι για ρίσκο, ή αν ήσουν κότα, και αναλόγως αγόραζες μετοχές ή ομόλογα. Γράφτηκαν βιβλία, και συγγράμματα που σε περίληψη έλεγαν «μην βάζεις όλα σου τα αυγά σε ένα καλάθι», και «μην παίρνεις παραπάνω ρίσκο, από αυτό για το οποίο αμείβεσαι». Κοινώς, δεν έχει σημασία που τα ελληνικά ομόλογα αποδίδουν 7%, αν το ρίσκο της Ελλάδας αντιστοιχεί σε 6%, το 7% είναι καταπληκτικό, αγόρασε.

Το παλιό μνημόνιο

Διαβάστε τι έγινε στην ελληνική οικονομία το 1843, συγκρίνετε το με το σήμερα και θα αντιληφθείτε τι συμβαίνει στην παγκόσμια και στην ελληνική ιστορία, ανεξαρτήτως εποχών, προσώπων και ονομάτων. Η σύγκριση, μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει. Έχουμε και λέμε:

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)

Πραιτωριανοί στην Ακρόπολη

Μια χαρά τα πάει τελευταίως ο κ. Τσίπρας, και στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, και στις πολιτικές του παρεμβάσεις εντός κι εκτός Βουλής.
Τι έγινε; έπαψαν να του ρίχνουν κρυφά στον καφέ εκτοπλασματική αντιύλη διάφορες ανθυποσυνιστώσες και λοιπά δίκτυα;

Με 500 νέους απολυμένους κάθε μέρα τρέχει ο Οκτώβρης, εννοείται διεφθαρμένους απολυμένους - αν δεν ήταν διεφθαρμένοι άλλωστε, γιατί να τους απολύσουν;

Το μεγαλύτερο τούνελ στον κόσμο

Την περασμένη Παρασκευή τελείωσαν οι εργασίες διανοίξεως του μεγαλυτέρου τούνελ στον κόσμο. Πρόκειται για το Gothard, που βρίσκεται κάτω από τις Άλπεις της Ελβετίας. Έχει μήκος 57 χιλιομέτρων, βρίσκεται σε βάθος 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γής και χρειάστηκαν 15 χρόνια για την διάνοιξή του. Το τούνελ Gothard θα χρησιμεύει μόνο για την διέλευση τραίνων και είναι η «προσφορά» της Ελβετίας στην Ευρώπη, για την πραγματοποίηση του μεγαλεπηβόλου σχεδίου της σιδηροδρομικής συνδέσεως της Μεσογείου με την Βόρειο θάλασσα.