Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Πόσοι είναι τελικά οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα; Μία κριτική ματιά στην εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ

Πρίν από μερικές μέρες το ΕΛΙΑΜΕΠ δημοσιοποίησε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα σήμερα φθάνει τις 470.000 άτομα. Στην πραγματικότητα είναι πολύ-πολύ μεγαλύτερος, όπως δείχνουν τα στοιχεία που παραθέτουμε. Ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών στην χώρα εκτιμάται κυρίως από τον ετήσιο αριθμό των συλλήψεων για παράνομη είσοδο και παράνομη παραμονή στην χώρα καθώς και από τις πραγματοποιηθείσες απελάσεις και τους επαναπατρισμούς.

Ασφαλώς, ο αριθμός των συλλήψεων εμπεριέχει και κάποιο ποσοστό «διπλοεγγραφών», δηλαδή περιπτώσεων ανθρώπων που εισήλθαν (ή επιχείρησαν να εισέλθουν) παρανόμως στην Ελλάδα πάνω από μία φορά και συνελήφθησαν (και άρα ξανακαταγράφηκαν ως συλληφθέντες). Όμως, από την άλλη, ο αριθμός των συλλήψεων δεν μας διαφωτίζει ούτε τον αριθμό εκείνων που εισήλθαν παρανόμως στην χώρα και παραμένουν χωρίς να συλληφθούν, ούτε και για τον αριθμό εκείνων των παρανόμων μεταναστών που εγκατέλειψαν την χώρα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Στα σημεία αυτά είναι που υπεισέρχονται οι υποθέσεις.

Σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία η σχέση συλληφθέντων στα σύνορα και παρανόμως εισερχομένων στην χώρα μπορεί να είναι 1 προς 2 ή και 1 προς 4 (Λιανός Θεόδωρος, Κανελλόπουλος Κώστας, Γρέγου Μαρία, Γκέμι Έντα και Παπακωνσταντίνου Παναγιώτα «Εκτίμηση του όγκου των αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα», Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής – Υπουργείο Εσωτερικών, Απρίλιος 2008, http://www.imepo.gr/ClientFiles/documents/AENEAS_IMEPO_RESEARCH_.2008_GR_000.pdf). Δηλαδή για κάθε έναν συλληφθέντα να εισέρχονται άλλοι δύο ή τέσσερις χωρίς να συλλαμβάνονται! Αν εφαρμοσθεί η υπόθεση αυτή για τα στοιχεία των δύο τελευταίων ετών (δείτε σχετικό πίνακα παρακάτω), τότε η εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ φαίνεται ότι υποεκτιμά σημαντικά το μέγεθος του φαινομένου. Μάλιστα, αν δεχθούμε την εκτίμηση που ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα «Τα Νέα» ( http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4604774), ότι από αυτούς που εισέρχονται παράνοµα στην Ελλάδα µόλις ένας στους επτά συλλαµβάνεται, τότε οι αριθμοί φθάνουν σε εφιαλτικά υψηλά επίπεδα!

Ας μην ξεχνάμε ότι ο πρώην αρχηγός της ΕΥΠ, και νυν βουλευτής, πρέσβυς ε.τ. Ιωάννης Κοραντής έχει δηλώσει από το 2009 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Athens News» (http://www.athensnews.gr/issue/13357/20077) ότι εκτιμά ότι στην χώρα μας ζουν 1.800.000 μετανάστες, εκ των οποίων εκ των υστέρων νομιμοποιημένοι είναι οι 600.000.

ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Προέλευση     2008          2009
Αλβανία          72.443       63.563
Λοιποί            73.894       62.582
ΣΥΝΟΛΟ     146.337      126.145

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

2008          2009
20.555      20.342

Εν κατακλείδι, ακόμα και η εκτίμηση του ΕΛΙΑΜΕΠ περί 470.000 παρανόμων μεταναστών στην χώρα μας, συγκρινόμενη με την προηγούμενη εκτίμηση του ίδιου Ιδρύματος ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2007 ήταν 205.000 (http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=3384) καταδεικνύει ότι κατά τα τελευταία τρία χρόνια η εισροή παρανόμων μεταναστών στην χώρα μας παρέμεινε πολύ μεγάλη καθώς ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 130%. Και μόνο το στοιχείο αυτό αρκεί για να αποδείξει την πλήρη αποτυχία της μεταναστευτικής πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων.

Αποτυχία των συνεχών εκ των υστέρων νομιμοποιήσεων παρανόμων μεταναστών οι οποίες εξέθρεψαν το φαινόμενο, αποτυχία επαρκούς φύλαξης των συνόρων μας και, τέλος, αποτυχία των προσπαθειών απελάσεων και επαναπατρισμού. Όλα αυτά θα πρέπει να διορθωθούν άμεσα αν θέλουμε να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση η οποία μετατρέπεται σε εθνική απειλή.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου