Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ενεργειακοί Επιθεωρητές

Φυσικά και μπορούμε να μειώσουμε τα έξοδά μας στους δύσκολους αυτούς καιρούς αν τον χειμώνα έχουμε τον θερμοστάτη στους 17-18 (και φοράμε πουλόβερ), και αν το καλοκαίρι βάζουμε τον κλιματισμό στην αφύγρανση αντί την ψύξη, και το πολύ στους 26-27. Και αυτά για τους αστούς. Οι άλλοι, ξέρουν.

Φυσικά και θα ζεσταινόμαστε λιγότερο εάν έχουμε τέντα, στο μπαλκόνι, ή έξτρα μόνωση στην ταράτσα. Αλλά και χοντρό άσπρο γαρμπίλι από την μάντρα δομικών υλικών εάν βάλετε, διώχνει τον ήλιο και μειώνει την ζέστη (χωρίς να κρατάει υγρασία).

Φυσικά και θα είμαστε πιο άνετα εάν τα παράθυρα δεν μπάζουν και έχουν διπλά τζάμια, ή αν βάλουμε ένα μακρόστενο σακί με πλυμένη άμμο στην κάτω χαραμάδα της πόρτας. Φυσικά και όλοι θέλουμε μία νότια τζαμαρία με γείσο 1/2 με 1 μέτρο από πάνω, και θέα θάλασσα, για τον καφέ μας τον χειμώνα.

Μα και βέβαια συμφέρει, εάν έχεις νυκτερινό ρεύμα, να ανάβεις τον θερμοσίφωνα με timer την νύχτα. Και βέβαια συμφέρει το ηλεκτρικό υπόστρωμα, για προθέρμανση (μόνο) του κρεβατιού. Και βέβαια δεν έχει νόημα να πλένεις ή να ξεπλένεις τα ρούχα με καυτό νερό. Και σίγουρα είναι αποδοτικότερο να μαγειρεύεις με αέριο ή πετρογκάζ, γιατί δεν καις το ραγού (και είναι ενεργειακά καλύτερο). Και πάντα να σβύνεις τα φώτα που δεν χρειάζεσαι... Για τους λαμπτήρες φθορισμού με τον υδράργυρο, ρωτήστε την Γρηνπης.

Ως εκεί κυρίες μου. Και αυτές οι πληροφορίες είναι τσάμπα. Δωρεάν. Κοινός νους. Για απλούς φυσιολογικούς ανθρώπους. Και εάν κάποιος ρωτούσε την ηλικιωμένη οικιακή βοηθό απέναντι, ή την θεία στο χωριό, τα ξέρουν.

Τα άλλα είναι φρου φρου και αρώματα, πληρωμένα αναγκαστικά, με το ζόρι. Κλειστό επάγγελμα πλασιέ για Γερμανικές μονωτικές μπογιές ακατάλληλες για την Ελλάδα, υλικά που δεν ξέρουν τα μαστόρια, γερμανικούς λέβητες και καινούργια κουφώματα.


Στα φανάρια, επιλέγω εγώ εάν θα δώσω στον μελαψό που ζητιανεύει. Τον ενεργειακό επιθεωρητή, ακόμα κι αν εμφανιστεί σαν μετεμψύχωση του Feynman, τον αντιμετωπίζω σαν λεχρίτη, παράσιτο, κατσαρίδα, εισβολέα, διαρρήκτη, ζήτουλα -- εφ' όσονείναι υποχρεωτικός. Βρε άντε πηδήξτε από κανένα γκρεμό, να μειώσετε το ίχνος σας.

Αναρωτιέμαι εάν το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής θα απαιτήσει ενεργειακά πιστοποιητικά από τα Φερέττι. Το καλοκαίρι τα έχουν στους 18, και τον χειμώνα στους 30. Αναρωτιέμαι αν θα βάλει προδιαγραφές σε γάτες, και σκύλους.


http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_6071.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου