Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αργά βαδίζει ο Χριστός*

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ένας αμερικανός ποιητής του μαύρου χιούμορ, ονόματι Μπλοκ, γράφει στο ποίημά του “Δώδεκα τρόποι να σκοτώσεις έναν άνθρωπο”, πως ο πιο σίγουρος, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σκοτώσεις έναν άνθρωπο είναι να τον αφήσεις να ζει σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη.

Η κεντρική ιδέα του ποιήματος είτε ο ποιητής μιλάει στην κυριολεξία είτε μεταφορικά είναι ότι η σύγχρονη μεγαλούπολη σκοτώνει τον άνθρωπο.Κανένας δεν αναζητά έναν αληθινό άνθρωπο σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη. Δεν θα βρεις ακέραιους, ειλικρινείς ανθρώπους στις ξιπασμένες διασκεδάσεις, στις άσκοπες περιπλανήσεις, στα φαγητά και τις οινοποσίες.

Η ζωή στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις βγάζει την ψυχή του ανθρώπου. Νιώθεις όπως ένιωσαν οι μαθητές του Ιησού όταν όρμησε το πλήθος στον κήπο της Γεθσημανή και άρπαξε το Διδάσκαλό τους. Οι μαθητές του Ιησού ένιωθαν σαν να τους άρπαξαν την ψυχή. Ο Πέτρος έφτασε να αρνηθεί ότι γνωρίζει τον Κύριο.

Μια προφητεία της απώλειας της ψυχής διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Λουκά, όπου ο Κύριος μιλάει για το κοσκίνισμα του ανθρώπου από το Διάβολο: “ Είπε ο Κύριος: Σίμων, Σίμων! Ο σατανάς ζήτησε να σας κοσκινίσει σαν το σιτάρι. Εγώ όμως προσευχήθηκα για σένα, να μη σε εγκαταλείψει η πίστη σου.”

Η ζωή μας είναι ένα κοσκίνισμα του σατανά που απειλεί την πίστη μας. Αργά βαδίζει ο Χριστός: "Όταν σας έστειλα χωρίς ντορβά, σας έλειψε τίποτα;" είπε. Αλλά σήμερα κανένας δεν κάνει πίσω. Τί θέση έχει ο Χριστός σ΄ ένα κόσμο που επείγεται να καταστραφεί;

Αργά βαδίζει ο Χριστός.Οι σύγχρονοι Γεργεσηνοί εμποδίζουν το δρόμο Του.

*Αργά βαδίζει ο Χριστός είναι ο τίτλος ενός βιβλίου του αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, εκδόσεις Εν πλω.
http://lagouvardospot.blogspot.com/2011/01/blog-post_08.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου