Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Έλαιον αμαρτωλού μη λιπανάτω την κεφαλήν μου".(Ψαλμ.140).(Μυρωμένο ευώδες έλαιον αμαρτωλού να μη αρωματίσει ποτέ την κεφαλήν μου. Δε ζηλεύω την ευημερία των αμαρτωλών,αλλά το αντίθετο προσεύχομαι να μη συμμετάσχω σ΄ αυτήν). Αφού πρέπει να προσέχουμε τα εξωτερικά πράγματα που έρχονται σε επαφή με το σώμα μας, πόσο μάλλον πρέπει να προσέχουμε τα πράγματα που έρχονται σε επαφή με την ψυχή μας;

Ανησυχούμε για την οικονομική κρίση. Σ΄ αυτήν στρέφουν την προσοχή μας τα ΜΜΕ, οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί. Για την πνευματική κρίση δεν ανησυχούμε τόσο, αν και η πνευματική κρίση πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο.

Μια αριστουργηματική κινηματογραφική ταινία του Ακίρα Κουροσάβα υπό τον τίτλο Μεθυσμένος Άγγελος τελειώνει με αυτά τα λόγια. Πρόκειται για τη στιχομυθία μιας ασθενούς που θεραπεύτηκε από τη φυματίωση με το γιατρό της, που είναι ο ήρωας του έργου. Η κεντρική ιδέα του έργου είναι η πίστη του δημιουργού της ταινίας, ότι εκείνο που προέχει είναι το πνεύμα.

Ασθενής προς τον γιατρό της,χαρούμενη,κρατώντας την ακτινογραφία που δείχνει ότι έχει αποθεραπευθεί:-Δεν φοβάται την φυματίωση όποιος έχει το πνεύμα του δυνατό.
Γιατρός:-Εκείνος που έχει το πνεύμα του δυνατό δε φοβάται τίποτε.

Η πνευματική κρίση πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για την πνευματική κρίση, το πρώτο και σπουδαιότερο είναι να διορθώσουμε το σπασμένο ασύρματο του νου μας με τον οποίο επικοινωνούμε με το Θεό.

Με τον ασύρματο του νου μας να λειτουργεί θα είναι εντελώς περιττός ο δέκτης της τηλεοράσεως, με τον οποίο το οικονομικό σύστημα μας προσαρμόζει στο να γίνουμε με τη θέλησή μας δούλοι.
http://moschoblog.blogspot.com/2011/01/blog-post_10.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου