Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Η ιστορία μιας πόλης σε έναν τοίχο!

Η ιστορία των Τρικάλων σε έναν... τοίχο! Με εικόνες από τη σύγχρονη και την παλαιά πόλη της Θεσσαλίας «στόλισαν» Γάλλοι ζωγράφοι έναν άχαρο τοίχο πολυκατοικίας, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία του δήμου. Η τοιχογραφία, που θεωρείται ένα από τα αξιοθέατα των Τρικάλων, βρίσκεται στην περιοχή Μανάβικα και καθημερινά συγκεντρώνει εκατοντάδες επισκέπτες.

Σε αυτήν «πρωταγωνιστούν» σημαντικά πρόσωπα του λαϊκού πενταγράμμου που λατρεύτηκαν από τους Τρικαλινούς, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Απόστολος Καλδάρας, αλλά και απλοί πολίτες της πόλης, όπως ο μανάβης της λαϊκής και ο μικρός ποδοσφαιριστής που φορά τη φανέλα με τα χρώματα της ομάδας Α.Ο. Τρικάλων.

Οπως εξηγεί στην «Espresso» ο Στέλιος Καραγιώργος (που εκείνη την περίοδο είχε αναλάβει εκ μέρους της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου τον συντονισμό του έργου) οι πολίτες της πόλης είχαν εντυπωσιαστεί τόσο πολύ από τους καλλιτέχνες, που για ώρες τούς κοιτούσαν με θαυμασμό μέχρι να τελειώσουν κάθε λεπτομέρεια. «Ημουν υπεύθυνος για τον συντονισμό του έργου. Είχα αναλάβει από το να βρεθεί η σκαλωσιά πάνω στην οποία θα πάταγαν οι Γάλλοι ζωγράφοι μέχρι και την ασφάλειά τους.

Επίσης για ό,τι χρειάζονταν ήμουν εκεί, ακόμα και για τη φωτογραφία που θα επέλεγαν του Βασίλη Τσιτσάνη. Αρκετές φορές ήθελαν να τους μιλάμε και να συζητάμε μαζί τους για να μαθαίνουν σημαντικές λεπτομέρειες για το παρελθόν της πόλης μας. Τα πρόσωπα που υπάρχουν στην τοιχογραφία είναι υπαρκτά».

Το έργο πραγματοποιήθηκε λόγω του διακρατικού προγράμματος «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης σε Τοπικές Ζώνες Μικρής Κλίμακας», που ανέλαβε το ΠΕΠ Θεσσαλίας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Τρικκαίων, με αφορμή την αισθητική ανάπλαση όψεων των κτιρίων.

Για έναν ολόκληρο μήνα οι ζωγράφοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ώστε ο τοίχος να μη θυμίζει σε τίποτα τον άλλοτε «αντιαισθητικό τσιμεντένιο χαρακτήρα» του. «Ο τοίχος βοήθησε πάρα πολύ στην αναβάθμιση της περιοχής. Πλέον, δεν είναι και λίγοι αυτοί που επισκέπτονται τα μαγαζιά των Μανάβικων, ενώ πολλά είναι και τα νιόπαντρα ζευγάρια που αμέσως μετά τον γάμο τους έρχονται και φωτογραφίζονται με φόντο την τοιχογραφία», αναφέρει ο Στέλιος Καραγιώργος.

O τοίχος ζωγραφίστηκε με ειδικά χρώματα, ενώ για τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια δεν θα υποστεί καμία αλλοίωση, όπως υποσχέθηκε ο υπεύθυνος των ζωγράφων: «Μας άφησαν και επιπλέον χρώματα, ώστε

-σε περίπτωση που χρειαστεί- να συντηρήσουμε το έργο. Πραγματικά ο τοίχος αυτός, που βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία των Τρικάλων, έχει βοηθήσει αισθητά την περιοχή. Η ζωγραφιά συνδυάζει με αρμονία την παλιά όψη των Τρικάλων με την καινούργια, αρκεί να παρατηρήσει κάποιος το παραδοσιακό μπαλκόνι όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης παίζει το μπουζούκι του και το ακριβώς απέναντι σημείο, όπου βρίσκονται οι δυο σύγχρονοι οργανοπαίχτες σε σημερινό περιβάλλον».

ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου