Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Ο κίνδυνος του να είσαι άνθρωπος


Η καταστροφολογία πάντα καθηλώνει το ακροατήριο. Τι φοβάστε πιο πολύ; Τους μετεωρίτες; Τις πλημμύρες; Τους καταποντισμούς; Τους σεισμούς; Το φαινόμενο του Θερμοκηπίου; Ή το να μην ξέρετε τι θα ξημερώσει αύριο για σας και τα παιδιά σας;


Με λίγο ψάξιμο μπορείτε να δείτε ποιοι εξωτερικοί κίνδυνοι σας απειλούν. Εδώ είναι οι κατά Wikipedia πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές, ανά κατηγορία. Αν ψάξετε μόνο αυτές τις λίστες, θα δείτε ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από μεταδοτικές αρρώστιες και η ελονοσία έχει το ρεκόρ (παλιότερα η ευλογιά) , αν και οι πανώλες του Ιουστινιανού τον 6ο αιώνα και της Ευρώπης τον 14ο, και η Ισπανική γρίπη τον 19ο, κάτι έκαναν.


Αν οι σεισμοί είναι το αγαπημένο σας φόβητρο, θα έπρεπε όλοι να μετακομίσουμε στην Φλώρινα και την Θράκη, ή την Γαλλία, την Ουαλία και την βορειοδυτική Νορβηγία. Δηλαδή απορώ πως έχουμε παλαβούς που μένουν ή επισκέπτονται την Κρήτη ή την Σαντορίνη.


Οι θανατηφόρες φυσικές καταστροφές της λίστας έχουν και καύσωνες, για να μην μείνει καμία μουρλέγκω παραπονεμένη (αν και αυτός του 2010 στην Ρωσία, βγήκε πρόσφατα ότι δεν έχει σχέση με κανένα θερμοκήπιο). Γενικώς είναι επικίνδυνο να ζεις, και εάν δεν ζούσαμε δεν θα υπήρχε και θέμα να εκπνέουμε και να παράγουμε CO2 βάζοντας σε κίνδυνο το κλίμα.


Το όνειρο των Πράσινων για το 2011 γίνεται πραγματικότητα: Όταν έγραφα αυτό το κομμάτι υπήρχαν τρεις αναφορές, μία για υψηλή ραδιενέργεια στον θάλαμο ελέγχου ενός αντιδραστήρα, μία για αδυναμία ελέγχου πίεσης σε αντιδραστήρα (αυτό συνήθως συνεπάγεται έκλυση ραδιενεργού ατμού στον αέρα) και την «έκρηξη κοντά σε πυρηνικό σταθμό» στην ΒΑ Ιαπωνία και φυσικά διατυπώνονται φόβοι για κάποιο meltdown. Αγνοούνται και κάτι τρένα, κτίσματα κλπ. Η Ιαπωνία πράγματι δοκιμάζεται, και είναι ανόητο να συγκρίνω τις απώλειες από τον σεισμό, με τις απώλειες από τα πυρηνικά, στον σεισμό.

Σε αυτήν την σελίδα της Wikipedia, έχει στατιστικές θανάτων από ατυχήματα και καταστροφές. Εδώ έχει θανάτους από πολέμους.

Πληροφορίες και γραφικά για σεισμούς έχει το USGS. Και το Google Earth έχει «εικόνες», αν έχετε Google Earth εγκατεστημένο. Για καταστροφολογίες από την Κλιματική Αλλαγή, απευθυνθείτε στην κυρία Μπιρμπίλη ή το Γερμανικό Υπουργείο Εξαγωγών (ή Βιομηχανίας).

Εύχομαι να μπορέσει η Ιαπωνία να ανταπεξέρθει, και εύχομαι τα πυρηνικά τους να μην έχουν εξέλιξη χειρότερη από το Three Mile Island. Το Three Mile Island ήταν χαζή, τεχνική ανεπάρκεια. Το Τσερνόμπιλ ήταν άλλη εντελώς κατηγορία προβληματικού σχεδίου και τεχνικών ανεπαρκειών. Αν ενδιαφέρει, ο Ιαπωνικός αντιδραστήρας με την έκρηξη, άντεξε σε σεισμό 8-9 Ρίχτερ και σε θηριώδες τσουνάμι, αλλά φαίνεται κάτι δεν άντεξε στη εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια. Η Ιαπωνία ολόκληρη(!) μετακινήθηκε 2,4 μέτρα και πειράχτηκε μερικά εκατοστά και ο άξονας της Γης.

Αν ενδιαφέρει, που ακαδημαϊκό είναι το θέμα, δεν αλλάζω γνώμη στο θέμα των ενεργειακών επιλογών, αν και ξέρω, από το παρελθόν, ότι η κοινή γνώμη εύκολα αλλάζει, ιδίως όταν υπάρχει φόβος, λίγη άγνοια και καλοθελητική προπαγάνδα. Το 1979, η προπαγάνδα ήταν (λένε σήμερα) αριστερής προέλευσης. Τότε η σκηνοθεσία ήταν ψυχροπολεμική. Το 2011, η προπαγάνδα είναι Πράσινη, και η προέλευση είναι Κεντρικοευρωπαϊκή, αν και σε αυτό το θέμα, να το θυμηθείτε θα είναι ήπια. Πουλάνε και τέτοια οι λεβέντες. Ο ανθρώπινος φόβος είναι πάντα φυσιολογικός. Οι άνθρωποι φοβούνται από την στιγμή που πήραν θάρρος και κατέβηκαν από τα προϊστορικά δέντρα τους.


Το παραπάνω σκιτσάκι είναι σαν την βαλβίδα PORV που κόλλησε το 1979. Δεν ήταν σεισμός 9 Ρίχτερ, μια βρωμοβαλβίδα ήταν, ελλιπές σύστημα ελέγχου (1979 γαρ) και ανθρώπινο λάθος. Και από την βαλβίδα μάθαμε, και από τον σεισμό θα μάθουμε. Είναι στην φύση μας να μαθαίνουμε, πιο πολύ φοβάμαι όταν από φόβο και βλακεία δεν θέλουμε να μαθαίνουμε. Τότε πάμε σε σκοτεινούς αιώνες.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/03/blog-post_12.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου