Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Περί "Χρεοκοπίας, Τραπεζών και Καταθέσεων"

Αγαπητοί μου

Ουδείς καταθέτης εκτελεί πατριωτικό καθήκον με το να ρισκάρει να χάσει τις καταθέσεις του από ενδεχόμενη αδυναμία τράπεζας εγχώριας ή ξένης, εντός ΕΚΤ ή εκτός ΕΚΤ.
Η κατάρρευση της διατραπεζικής αγοράς δεν επήλθε βάσει κακόβουλου σχεδίου, αλλά λόγω υπαρκτών λόγων. Όταν αυτοί που ξέρουν δεν αλληλοδανείζονται είναι μάλλον άσκοπο για πατριωτικούς λόγους να προτρέπετε σε κινήσεις υψηλού ρίσκου τους μικροκαταθέτες.

Οι ελληνικές τράπεζες δεν σκέφτονταν και πολύ το "μέλλον του τόπου" όταν χορηγούσαν θαλασσοδάνεια για Μέγαρα Μουσικής, ΟΣΕ, κόμματα, Κερατέα ... (ενδοομιλικό-αυτοχρηματοδοτύμενο) καθώς δεν είναι αυτή η δουλειά τους (ούτε να συνεργούν στη διασπάθηση δημοσίου χρήματος) αλλά να διασφαλίζουν σε πραγματικά αναπτυξιακές επενδύσεις τα χρήματα των καταθετών τους.
Το έκαναν;

Οι τράπεζες σήμερα δεν συμμετέχουν στο κόστος της εσωτερικής υποτίμησης καθώς δεν διευκολύνουν κανένα δανειολήπτη που έχει χάσει μέρος του εισοδήματός του με αντίστοιχη μείωση του επιτοκίου του δανείου του.
Το έκαναν ή πρόκειται να το κάνουν; Αντίθετα σήμερα αυξάνουν τα επιτόκια!
Βέβαια τα NPL των επιχειρηματικών δανείων έχουν εκτοξευθεί αφού έχουν στεγνώσει τους πελάτες των επιχειρήσεων που είναι δανεισμένες και οι μετοχές των επιχειρήσεων αυτών μπορούν να αγοραστούν από ξένους επενδυτές πάμφθηνα.

Έτσι για άλλη μια φορά, οι τράπεζες, φροντίζουν για "το μέλλον του τόπου".

Υπενθυμίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ελεύθερες να αντλήσουν ρευστότητα και από ξένες τράπεζες.
Βέβαια επιχειρήσεις τύπου ΠΑΣΟΚ, ΝΔ θα δυσκολευτούν να βρουν τράπεζες τύπου Αγροτικής για θαλασσοδάνεια.

Υ.Γ. : Τα παραπάνω ισχύουν για παντός τύπου "πατριώτες".
Με έχουν πάρει τα δάκρυα πάλι.

Από σχόλιο αναγνώστη με ορισμένες προσθήκες δικές μας, σε σχετικό μας άρθρο.
http://emprosdrama.blogspot.com/2011/03/blog-post_4123.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου