Κυριακή 3 Απριλίου 2011

Προς ολιγόμυαλους, κενούς και ματαιόσπουδους

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

«Τα Σα εκ των Σων Σοι προσφέρομεν κατά πάντα και δια πάντα.» Τα λόγια αυτά μπορεί να τα ακούς σαράντα χρόνια στην Εκκλησία, κάθε Κυριακή και παρόλο που καταλαβαίνεις ακριβώς το νόημά τους, γιατί έλαβες ανώτατη μόρφωση, να μην σου λένε τίποτα. Ενώ κάποιος άλλος, αν και ολιγογράμματος, νιώθει από την πρώτη στιγμή μέσα στην καρδιά του όλο τους το βάθος, χωρίς να γνωρίζει την απόδοσή τους στη δημοτική.

Το ίδιο συμβαίνει στην ποίηση. Κάποιος γνωρίζει τους στίχους λέξη προς λέξη, συλλαμβάνει το νόημά τους, αλλά δεν νιώθει τίποτε. Και κάποιος άλλος πιάνει μόνο μερικές λέξεις και με τα συμφραζόμενα μπαίνει στο βάθος του ποιήματος και του αρέσει να το διαβάζει ξανά και ξανά, σημάδι ότι το αγαπάει και δεν κουράζεται να το ακούει.

Δεν υπάρχει αληθινά πιστός φιλακόλουθος στην Εκκλησία μας, που να μη χαίρεται να ακούει τους ίδιους στίχους, τους ίδιους ύμνους και τους ίδιους ήχους. Γιατί τους αγαπάει και γιατί το νόημά τους κατεβαίνει στην καρδιά του και της δίνει χαρά και συγκίνηση.

Πώς εξηγείται αυτό το αδιαμφισβήτητο γεγονός που μοιάζει με αληθινό θαύμα;

Μια μυστική απάντηση, μυστική με την έννοια όχι του κρυφού, αλλά με την έννοια ότι θα την καταλάβει όποιος έχει ανάλογη εμπειρία, ενώ δεν θα την καταλάβει εκείνος που θα την προσεγγίσει με τον κριτική σκέψη και τον ορθολογισμό.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν χρησιμοποιούμε στις ακολουθίες και στα μυστήρια τη λέξη αντιλαμβάνομαι ή καταλαβαίνω, αλλά τη λέξη μετέχω. Μετέχουμε με όλο μας το είναι και όχι μόνο με το μυαλό, όπως θέλουν να μας κάνουν οι οικουμενιστές και να μας διώξουν από τις εκκλησίες με τις μεταφράσεις τους, οι οποίες δεν απαιτούν μετοχή, αλλά κριτική σκέψη και αντίληψη. Σ΄ αυτούς τους λιγόμυαλους, τους κενούς, τους ματαιόδοξους, και τους ματαιόσπουδους, ταιριάζουν τα λόγια «τω έχοντι δοθήσεται, τω δε μη έχοντι και όπερ έχει αρθήσεται.»

Δυστυχώς γι΄ αυτούς τα λόγια αυτά και στην απόδοσή τους στη δημοτική είναι το ίδιο ακατανόητα, γιατί αυτό που προέχει γι΄ αυτούς δεν είναι το πνεύμα, αλλά ο ορθολογισμός τους. Για χάρη τους παραθέτουμε εδώ μια πρόχειρη απόδοση του στίχου στη δημοτική: "Αυτοί που έχουν πνεύμα και μετέχουν με το πνεύμα τους στις ακολουθίες και στα μυστήρια θα λάβουν πνεύμα. Αυτοί που δεν έχουν, όπως οι οικουμενιστές κι οι νεωτεριστές, που έχουν μόνο ορθολογική συνείδηση, θα στερηθούν και τον ορθολογισμό τους."

Η ορθολογική συνείδηση, όταν δεν εξελίσσεται σε πνεύμα, αυτοεκκριζώνεται. Το αποτέλεσμα είναι να μένει το ασυνείδητό τους αδρανές στον έλεγχο της συνείδησης, ένα είδος διάσπασης της προσωπικότητος.

Το ερώτημα είναι, πώς αφού δε σέβονται την Εκκλησία, δεν ευσπλαχνίζονται τους ελαχίστους, δεν πονούν τους πιστούς που αγωνιούν για το ψωμί τους και για το ψωμί των παιδιών τους, πώς δεν τρελαίνονται; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι η εξής: Είναι τρελοί!

http://moschoblog.blogspot.com/2011/04/blog-post_03.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου