Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Το απαράδεκτο χαράτσι υπέρ τρίτων

Όταν πριν αρκετά χρόνια ανέλαβα ως Διευθύνων Σύμβουλος Ανώνυμης Εκδοτικής Εταιρείας - Ημερησίας Εφημερίδος, ρώτησα τον τότε Πρόεδρο να μού πεί, ποιοι είναι οι κυριότεροι πόροι της Εφημερίδος και αν υπάρχουν μυστικά κονδύλια όπως εφημολογείτο. Η απάντηση ήταν ότι, ο κυριότερος πόρος είναι η υποχρεωτική δημοσίευση των Ισολογισμών όλων των Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε. όλης της χώρας, τόσο του ιδιωτικού όσο και του Δημοσίου τομέα, πέραν των άλλων, σε μία Πολιτική και σε μία Οικονομολογική Εφημερίδα των Αθηνών, με καθορισμένο από τις Εφημερίδες τιμολόγιο. Και αυτό συνεχίζεται και σήμερα

Αυτό βεβαια είναι ένα αναμφισβήτητα απαράδεκτο χαράτσι εις βάρος των Ανωνύμων Εταιρειών και Ε.Π.Ε. υπέρ των Εκδοτικών συγκροτημάτων, και μάλιστα και στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

Και είναι απαράδεκτο όταν όλοι οι Ισολογισμοί των Α.Ε. και Ε.Π.Ε. κατατίθενται υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Εμπορίου και Α.Ε. των κατά τόπους Νομαρχειών και επί πλέον δημοσιεύονται όλοι στο τεύχος Α.Ε. & Ε.Π.Ε. της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως από όπου μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να τους προμηθευτεί αντί 2 Ευρώ.

Γιατί πράγματι ποσους από τους κατοίκους της Ρόδου ή της Αλεξανδρούπολης ενδιαφέρει ο ισολογισμός μιάς μικρής Ανώνυμης Εταιρείας ή Ε.Π.Ε. της Καλαμπάκας ή της Ανδραβίδας, για να υποχρεώνονται, οι εταιρείες αυτές να δημοσιεύουν τον Ισολογισμό τους πέραν της τοπικής Εφημερίδος και σε 2 Αθηναικές??

Όταν πρό ετών συζητητο στην αρμόδια επιτροπή η τροποποίησης του Νόμου 2.190/1920 Περί Ανωνύμων Εταιρειών θεώρησα σκόπιμο, με τη πείρα των 40 ετών ως Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος Ανωνύμων Εταιρειών, να επισημάνω ορισμένα θέματα πού θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου να τροποποιηθούν, προς διευκόλυνση της λειτουργίας των Α.Ε. όπως η μη υποχρεωτική δημοσίευση των Ισολογισμών κ.λ.π. Έστειλα μια κατά τη γνώμη μου εμπεριστατωμένη επιστολή στον τότε αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, πού γνώριζα ως ανθρωπο της αγοράς, κύριο μέτοχο Ανωνύμου Εταιρείας και επί σειράν ετών Πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου, απάντηση όμως δεν έλαβα.

Σήμερα γίνεται κάποια κίνηση για την άσκοπη και δαπανηρή για τις εταιρείες δημοσίευση των Ισολογισμών. Μήπως είναι πλέον καιρός να απαλλαγούν οι Εταιρείες αυτές από ένα ακόμη απαράδεκτο, υπέρ τρίτων χαράτσι? Θα τολμίση κανείς να τα βάλει με τα εκδοτικά συγκροτήματα? Μάλλον ουτοπία.

Και άλλο ένα χαράτσι

Αυτές τις ημέρες έκανα γονική παροχή της πατρικής μου οικείας στα Παιδιά μου, με έκπληξη είδα στα έξοδα του Συμβολαιογράφου και αμοιβές δύο Δικηγόρων τους οποίους ούτε είδα ούτε άκουσα, δηλαδή τι έλεγχο θα έκαναν, αυτοί οι Κύριοι, μήπως γελάσω τα παιδιά μου, και τα Παιδιά μου έβαλαν άλλον Δικηγόρο μη τυχόν τους εξαπατήσω?

Αυτά είναι τριτοκοσμικά πράγματα. Μήπως έχουν δίκαιο αυτοί που λένε ότι η σημερινή Ελλάδα είναι μία Αφρικανική χώρα πού κατά λάθος βρέθηκε στα Βαλκάνια.

Χαρακτηριστική και επίκαιρη είναι μια γελοιογραφία για τους υπέρ τρίτων φόρους. Σε μία σειρα ανθρώπων, ο επόμενος βάζει το χέρι του στην τσέπη του προηγουμένου του. Κάπως έτσι είναι και ο φόρος υπέρ τρίτων.

ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου