Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

H "επίθεση συναίνεσης" του Ε. Βενιζέλου έκαμψε τις θέσεις του Α. Σαμαρά;

Έντονη δυσαρέσκεια καταγράφηκε σήμερα σε αρκετούς βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. απέναντι στην απόφαση του προέδρου του κόμματος Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει στην πρόταση του Ε.Βενιζέλου, έτσι ώστε να ψηφιστεί ταυτοχρόνως το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός νόμος του. Στη Ν.Δ κάποιοι θεωρούν ότι «Ο πρόεδρος δεν άντεξε στην πίεση από το εξωτερικό (σ.σ. σήμερα ειδικά ο γερμανικός Τύπος τον βρίζει σκαιότατα), ο Βενιζέλος τον πήγε πολύ πονηρά και για πρώτη φορά “έσπασε” από τις θέσεις του κατά του Μνημονίου».

Τα στελέχη και οι βουλευτές που είναι αυτού του κλίματος υποστήριζαν ότι «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως ενώ πριν από μια εβδομάδα ο Γ.Παπανδρέου τον εξαπάτησε, σήμερα ο Αντώνης του δίνει σανίδα σωτηρίας και δέχεται αυτό που απορρίπτουν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: Να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο μαζί με τον Εφαρμοστικό νόμο».

Κάποιοι το πήγαιναν ακόμα πιο μακριά και υποστήριζαν ότι «Ο Βενιζέλος τον έβαλε αμέσως στο τσεπάκι του» και υποστήριζαν ότι «Είναι σαφές ότι πλέον ο αντίπαλος δεν είναι ο Παπανδρέου, αλλά ο Βενιζέλος και την πρώτη μάχη την χάσαμε, βοηθούντων και των ξένων που πιέζουν αφόρητα τον Αντώνη».

Σήμερα ο ανταποκριτής της Ζιντόϊτσε Τσάϊτουνγκ από την Αθήνα έγραψε ένα λίβελλο κατά του Α.Σαμαρά με τίτλο "Εκμεταλλευτής της κατάρρευσης". Το υπογράφει ο Κάι Στριτμάτερ, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κ. Σαμαρά "ανεύθυνο και εγωμανή". "Ο συντηρητικός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει την εξουσία με κάθε τίμημα. Ο τύπος των πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στο γκρεμό αρνείται τώρα τη διάσωση" σημειώνει ο ανταποκριτής. Φυσικά για όσους ξέρουν πως δουλεύουν οι ξένοι ανταποκριτές και τι είδους ειδήσεις «παίζουν» αυτό δεν αποτελεί έκπληξη…

Ο ίδιος ο Ε.Βενιζέλος μιλώντας στη Βουλή είπε ότι συνεννοήθηκε με την αντιπολίτευση να ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεδομένου ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα αποφασισθεί η χορήγηση της πέμπτης δόσης μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί (θετικά…) οι εν λόγω ψηφοφορίες.

Υποστήριξε μάλιστα ότι υπάρχει συναίνεση σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄αυτό που φαίνεται "αλλά την αποκρύπτουμε", "δίνοντας" κανονικά τον Α.Σαμαρά.

Την ίδια στιγμή τα κόμματα της Αριστεράς δεν έχασαν την ευκαιρία να επιτεθούν κατά του Α.Σαμαρά και της Ν.Δ με αφορμή την απόφαση του Α.Σαμαρά να δεχθεί την «επίθεση συναίνεσης» του Ε.Βενιζέλου, ο οποίος επείγεται στις 3 Ιουλίου να πάει στις Βρυξέλλες με όλο το «δολοφονικό» πολίτες για τους Έλληνες, Μεσοπρόθεσμο Οικονομικό Σχέδιο ψηφισμένο, ακόμα και σε ότι αφορά τον Εφαρμοστικό νόμο. Τόσο το ΚΚΕ, όσο και ο Συνασπισμός είναι απόλυτα απαξιωτικοί στις ανακοινώσεις τους.

Είναι γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε ότι ο Α.Σαμαράς σήμερα θα δεχόταν μια τέτοια ουσιαστική και όχι «τυπική» όπως θέλησε να την χαρακτηρίσει το επιτελείο του συναίνεση. Από την άλλη, η πολιτική είναι ένα παιχνίδι ελιγμών. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί αν ο Α.Σαμαράς έδωσε «γη και ύδωρ» στον Ε.Βενιζέλο ή παραμένει στις θέσεις του…

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλια:

sapphire είπε...

"για πρώτη φορά “έσπασε” από τις θέσεις του κατά του Μνημονίου"...δεν καταλαβαίνω πως το λέτε αυτό;που έδωσε ο Σαμαράς στήριξη στο Μεσοπρόθεσμο;τι σχέση έχει το ένα θέμα με το άλλο;

Δημοσίευση σχολίου