Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Σοφός Σειράχ και savoir vivre...

Σύμφωνα με τα αγγλικά λεξικά (γιατί δεν κατέχουμε την Γαλλικήν..) ο όρος savoir vivre είναι ability to live life well and with intelligent enjoyment, meeting every situation with poise, good manners, and elegance, δηλ. η ικανότητα να ζεις την ζωή σωστά και με εξυπνάδα, αντιμετωπίζοντας κάθε περίσταση με τακτ, καλούς τρόπους και κομψότητα.Ή με ακόμα λιγότερα λόγια to know how to live.

Αλλά όμως δεν είναι γαλλική ανακάλυψη.... όπως πολλοί πιστεύουμε....

Ο Λόγος του Θεού διά του σοφού Σειράχ μας περιγράφει πολύ αναλυτικά την σωστή συμπεριφορά (buone maniere, good manners) ενός καλεσμένου σε ένα τραπέζι, όπως επίσης και την συμπεριφορά του συμποσιάρχου, δηλ. αυτού που οργανώνει το τραπέζι.

Έτσι λοιπόν στο κεφ. 32 της σοφίας Σειράχ βλέπουμε τα έξης:


Η συμπεριφορά του καλεσμένου

  • Όταν παρακαθήσεις σε επίσημο πλούσιο τραπέζι μην ανοίγεις αχόρταγα το στόμα σου και να μην πεις ποτέ από μέσα σου κάτσε να φάμε εδώ γιατί έχει πολλά και καλά φαγητά.
  • Όπου και όταν σε βλέπει το μάτι του νοικοκύρη μην απλώσεις με λαιμαργία το χέρι σου και μην ρίχνεσαι στο κοινό πιάτο μαζί με τον νοικοκύρη για να αρπάξεις φαγητά.
  • Κρίνε τις επιθυμίες του δίπλα σου και σκέψου καλά τις κίνησεις που θα κάνεις.
  • Φάγε σαν να είσαι καλοαναθρεμμένος άνθρωπος και μην μασάς την τροφή με τρόπο αγροίκο και θορυβώδη για να μην σε αποστραφούν.
  • Αν έχεις καλή ανατροφή σταματάς πρώτος το φαγητό σου για να μην φανείς αχόρταγος και να μην κτυπήσεις άσχημα τους άλλους στο μάτι.
  • Για τον άνθρωπο τον κοινωνικά μορφωμένο είναι αρκετό και το λίγο φαγητό. Έτσι ακόμα και όταν πάει να κοιμηθεί δεν θα έχει βαρύ στομάχι.(καούρες,δυσφορία κτλ)
  • Μην κάνεις το παλλικάρι στην οινοποσία γιατί η μέθη έχει καταστρέψει πολλούς. Το κρασί έγινε για να ευφραίνει τον άνθρωπο, όχι να τον καταστρέφει. Πιές τόσο κρασί έτσι ώστε να αγαλλιάσει η καρδιά σου και να νοιώσεις χαρά. Αν όμως πιείς πολύ, η ψυχή γίνεται πικρή και ταραγμένη και έτσι μπορείς να δημιουργήσεις αντεκλήσεις με άλλους ανθρώπους. Η μέθη μεγαλώνει τον θυμό του ασύνετου ανθρώπου.
  • Σε ένα τραπέζι, μην ελέγξεις ποτέ τον διπλανό σου για το πόσο αλκοόλ καταναλώνει. Μην τον θίξεις και μην το προσβάλεις ποτέ την ώρα που βρίσκεται σε ευθυμία. (τσακίρ κέφι)


Η συμπεριφορά του νοικοκύρη

  • Όταν εκπληρώσεις όλες τις υποχρεώσεις σου, κάθισε και συ για να ευφρανθείς στο τραπέζι.
  • Πες με σωφροσύνη αληθινά πράγματα χωρίς αερολογίες και εμποδίζεις την μουσική (δεν μπορείς να παρουσιάζεις την σοφία σου σε ακατάλληλη ώρα... 


Αναλυτικά η καλη συμπεριφορά και του καλεσμένου και του νοικοκύρη αναλύεται απο τον Σοφό Σειράχ στα κεφαλαια 31 και 32 (ΛΑ΄και ΛΒ΄)

http://sandemetriobo.blogspot.com/2011/06/savoir-vivre.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου