Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Αυτονόητο… Μονόδρομος!

Έχει δυστυχώς επικρατήσει σε ευρείς κύκλους και σε πολλούς καλοπροαίρετους ακόμα ανθρώπους αυτός ο δήθεν διαφωτιστικός σκοταδισμός. Η απόλυτη, φυσιοκρατική κι εμπειρική αιτιότητα. Η εμπιστοσύνη στις ανθρώπινες δυνάμεις- και μόνο. Ο “θάνατος του Θεού”. Η οπισθοδρομικότητα της πίστης. Η πίστη ως ψυχολόγημα. Η Εκκλησία ως Μεσαίωνας (οι Σταυροφορίες, η αποικιακή εξάπλωση και η Ιερά Εξέταση, όλα μαζί εδώ, στην Ελλάδα!). Η δημιουργία που προτιμάμε να εξηγείται από τον Δαρβίνο και την εξέλιξη, παρά από τον Θεό- η Εξέλιξη αποτελεί παρατήρηση, αλλά όχι γνώση για την αρχή, εντούτοις διδάσκεται μόνο αυτή στα σχολεία στην Αμερική, ως “Επιστήμη”! Η δημιουργία του κόσμου που οφείλεται σε κάποια Μεγάλη Έκρηξη της κοσμικής σούπας που βρέθηκε σε κατάλληλες προς τούτο συνθήκες, αλλά όχι στον Θεό, λες και υπάρχει κάποια βιντεοταινία ως πειστήριο ή η Σούπα είναι τόσο πειστική ώστε να αποστομώνεται ντροπιασμένος ο κάθε φουκαράς και αδαής πιστός…

Τί είδαν ο Γεργεσηνοί από τον Θεό; Την θεραπεία του δύστυχου, που τον απέδωσε ο Κύριος “ιματισμένον και σωφρονούντα”. Και του ζήτησε -όλη η πόλη!- αμέσως να εξέλθει των ορίων αυτής. Χωρίς ένα καν ευχαριστώ. Τί είδαν οι Εβραίοι στην έρημο; Την θάλασσα ν’ανοίγει, τον ουρανό να βρέχει τροφή, την πέτρα ν’αναβλύζει νερό και πύρινο στύλο να τους οδηγεί. Και είπαν να ζήσουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ όλα αυτά.

Ο Βολταίρος, όταν έγινε ένας ισοπεδωτικός σεισμός στη Λισσαβόνα με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, έγραψε ένα κείμενο με το οποίο … τον αποκήρυξε!!! Γιατί, λέει, αντιστρατευόταν τις δυνάμεις του ανθρώπινου πνεύματος! Η σύγχρονη τάση είναι να προσφέρεται ως αυτονόητη η γραφικότητα της πίστης, που παραμένει σεβαστή ως ψυχολόγημα, αλλά όχι εκτιμητέα. Ό,τι αναγνωρίζουμε απέχει πόρρω από τέτοια οπισθοδρομικά.

Και όλα αυτά ως αυτονόητος μονόδρομος!

Γιατί τα θυμάμαι; Αφ’ενός γιατί είναι κρίμα για όλους τους καλοπροαίρετους και σοβαρούς ανθρώπους που τους παίρνει το ρεύμα.

Αφ’ετέρου, γιατί αυτό το “αυτονόητο” χωρίς εναλλακτική παρουσιάζεται τα τελευταία λίγα χρόνια και στον δημόσιο λόγο και στις πολιτικές μας επιλογές. Που δεν υπάρχουν, όλα είναι…. μονόδρομος! Δεν υπάρχουν, λέει, ιδεολογίες, όλοι το ίδιο, λέει, είναι. Απλά, λέει, ζητήματα διαχείρισης ανακύπτουν και μόνο. Κολοκύθια!

Ποιός δεν βλέπει και δεν θέλει να δει ποιόν εξυπηρετεί αυτή η ύπουλη προπαγάνδα; Μονόδρομος ο καπιταλισμός των τραπεζών και των παγκόσμιας διακίνησης χρηματοπιστωτικών παραγόντων; Όχι βέβαια! Τότε γιατί δεν ακούγεται τίποτε άλλο σε ολόκληρο τον κόσμο; Και τουλάχιστον στο εξωτερικό λαμβάνει χώρα κάποιος δημόσιος διάλογος για τις θεωρητικές βάσεις των εκάστοτε επιλογών. Εδώ ο διάλογος και οι θεωρητικές βάσεις έχουν γίνει πολυτέλεια, οι επιλογές απλώς δεν υπάρχουν.

Ας βάλουμε τα μυαλά μας να κοιμούνται. Ζζζζζζζ…….. Όλα καλά τώρα;

porfyras.wordpress.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου