Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Περιμένοντας την ...Σωτηρία

Περιμένοντας την νέα, καινούργια και ανανεωμένη εκδοχή της «Σωτηρίας», είπα να ρίξω μια ματιά στις αγορές, και το πετρέλαιο. Χωρίς να ξέρω πολλά για το πετρέλαιο, είναι σαφές ότι oil makes the world go round (και το money είναι για …παραλλαγή).

Η τιμή του πετρελαίου καίει τους αιολικούς γιατί κάπως σερβίρουν ότι με τιμή πάνω από $100 το βαρέλι, τα αιολικά συμφέρουν. Αυτό που δεν λένε, είναι εάν πρόκειται για δολάρια του 2008, ή για σημερινά.

Υπάρχουν πολλών ειδών πετρέλαια, τα πιο γνωστά είναι το Brent και WTI (δείτε εδώ εάν είστε περίεργοι για τις διαφορές τους). Το πετρέλαιο (Brent ή WTI) το καλοκαίρι του 2008 ήταν περί τα $70-80 το βαρέλι. Να θυμίσω ότι είχε κάνει μάλιστα και μια μικρή φουσκίτσα το πετρέλαιο εκείνο το μοιραίο καλοκαίρι, και κατά μία θεωρία, η Λήμαν έχασε λεφτά από futures πετρελαίου που ξεφούσκωσαν και έτσι ξεκίνησε η σημερινή αφορμή της κρίσης.

Το καλοκαίρι του 2008, ο χρυσός ήταν περί τα $850 για 28,3495 γραμμάρια.

Θα θυμάστε ότι από το φθινόπωρο του 2008 και μετά, οι ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να προλάβουν την πλήρη κατάρρευση του συστήματος έριξαν στην αγορά κάτι τρις δολάρια. Η «Ευρώπη» κράτησε πιο συντηρητική στάση, και αντί να ρίξει τρις ευρώ στην δική της, ελεγχόμενη, αγορά, κράτησε τα ευρώ στο σεντούκι και τώρα έχει αφήσει τα διάφορα PIIGS να χρωστάνε και την ΕΚΤ να αγοράζει τα ομόλογά τους -- δηλαδή, με συγχωρείτε, φανταστείτε την Ουάσινγκτον να αφήνει την Πενσυλβάνια να πάει φούντο ή να περιμένει από τους Καναδούς να την …σώσουν. Συγγνώμη για την παρένθεση. Το συμπέρασμα της τρομερής δολαριακής ρευστότητας ήταν να πέσει και να πέφτει το δολάριο. Πέφτει το δολάριο, και ανεβαίνει αντίστοιχα το πετρέλαιο (που είναι λίγο διεθνές και εκφράζεται σε δολάρια) και ο χρυσός που για κάποιο λόγο τον αγοράζουν οι φοβούμενοι τον πληθωρισμό, και αυτό μετριέται σε δολάρια.


Έτσι σήμερα έχουμε τον χρυσό στα $1.900, Brent περί τα $109 και WTI περί τα $85. Βάλτε ένα οικονομέτρη ή την WWF να σας πει πόσο κάνει το πετρέλαιο σε λεφτά του 2008, και εάν τα $100 το βαρέλι που παρακαλούσε η ΕΛΕΤΑΕΝ το 2008, ισχύει και σήμερα. Το γράφημα είναι από εδώ.


Θα θυμάστε που έδειξα ένα γράφημα της τιμής των δικαιωμάτων άνθρακα πριν μερικές εβδομάδες. Το δείχνω, επικαιροποιημένο, παρακάτω, δεν έχει αλλάξει, και είναι όσο ανούσιο όσο και το προηγούμενο γιατί είναι χωρίς όγκο. Σε ελεύθερη αγορά, δεν θα υπήρχαν δικαιώματα άνθρακα, και εάν υπάρχουν είναι γιατί οι Ευρωπαίοι θέλουν να φορολογηθούν σήμερα επειδή υπάρχουν ακόμα καραγκιόζηδες που παπαγαλίζουν ότι θα ζεσταινόμαστε πολύ το 2099 (λες και θα ζούνε τότε, για να δούμε εάν ήξεραν τι έλεγαν σήμερα).


Το ενδιαφέρον γράφημα είναι το δεύτερο, που συγκρίνει τα δικαιώματα άνθρακα, με το πετρέλαιο, το καλαμπόκι και τον χρυσό. Πάντα από το Bloomberg, για να βάλετε τα πρόσθετα commodities χρησιμοποιήστε το "add a comparison). Αγοράστε σήμερα δικαιώματα άνθρακα, χαχαχάαααα!! Τώρα που "διέρρευσε" ότι η Exxon (Esso την λέγαμε εδώ) έχει μυστικό ενός δις βαρελιών πετρελαίου (τι είπατε; peak oil?)


Όπως λέει άλλος blogger (για πιο ευαίσθητο θέμα) "δεν θα ησυχάσω εάν δεν δω το CO2 στο "μηδέν".

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου