Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Για τους μισθούς των εφοριακών τα βρόντηξε η τρόικα

Βασικοί πρωταγωνιστές, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και οι τρεις εκπρόσωποι της τρόικας, κύριοι Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Οι τέσσερις άνδρες, όπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», διέκοψαν ενοχλημένοι τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις την Παρασκευή τα ξημερώματα, καθώς διαφώνησαν κάθετα σε ένα ζήτημα που για την κυβέρνηση θεωρείται ταμπού.

Αφορά την «προσωπική διαφορά», η οποία θα ισχύσει με το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους και ουσιαστικά αφήνει άθικτους τους μισθούς τους. Το τρικ αυτό εφευρέθηκε για να μη θιγούν οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί, οι οποίοι ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους μόλις πληροφορήθηκαν το παραθυράκι παράκαμψης των συνεπειών του ενιαίου μισθολογίου.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση (έως και πάγωμα) της εκταμίευσης της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ.

Eάν η καθυστέρηση αυτή συνδυαστεί με το μικρό ύψος των αποθεμάτων που έχει το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 3 δισ. ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να κηρυχθεί στάση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις στο 2ο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Οι εξελίξεις την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών, όπου συνεδρίαζε η τρόικα με τον κ. Βενιζέλο, ήταν ραγδαίες και εν πολλοίς μη αναμενόμενες.

Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ ζήτησαν από τον κ. Βενιζέλο να τους διευκρινίσει τι εννοούν ακριβώς με τη φράση «προσωπική διαφορά» στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς είχαν μείνει με την εντύπωση ότι από τις αρχές του 2012 θα υπήρχε μείωση των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων έως και 30% και κατά συνέπεια μεγάλη μείωση των δαπανών του κράτους, που είναι και το μέγα ζητούμενο υπό τις παρούσες συνθήκες.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=143407

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου