Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Η σημειολογία μιας εικόνας...

του Θάνου Σωτήρη

Ο Πρωθυπουργός κρατά στην αγκαλιά του ένα πανάκριβο iPad και χειροκροτεί στην μαθήτρια που φέτος δεν θα έχει διδακτικά βιβλία.
Στην οθόνη, βλέπει κανείς, ότι κατά την διάρκεια που η -χωρίς βιβλία- υποψήφια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αγόρευε από του βήματος της Βουλής, ο Πρωθυπουργός συνέτασσε ένα e-mail, εργασία που διέκοψε για να χειροκροτήσει.

Προφανώς συνέχισε την εργασία του και κατά το διάστημα που αγόρευε ο επόμενος έφηβος ρήτορας από του βήματος. Και καταφανώς δεν τον άκουσε να λέει: «Το μέλλον είμαστε εμείς. Επιτρέψτε μας να σας κρίνουμε και να σας κατακρίνουμε για τα πολλά λάθη σας».

Υ.Γ: Η σημειολογία ή σημειωτική είναι η επιστήμη που μελετά τα σημεία και τα συστήματα σημασίας. Η σημασία βρίσκεται παντού και αφορά όλους μας άμεσα, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.

Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ίδια μας την ύπαρξη, την κοινωνία και τον πολιτισμό μας, καθώς αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα μέσα από το φίλτρο των σημείων, τα οποία προσδιορίζουν την ταυτότητά μας και καθορίζουν τη θέση μας στην κοινωνία.

Αποδίδουμε νόημα σε λέξεις, εικόνες, σχήματα, χρώματα, μυρωδιές, χειρονομίες, μιλάμε, διαβάζουμε, γράφουμε κείμενα και αποκωδικοποιούμε συμπεριφορές.

briefingnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου