Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ψυχρολουσία για πολλούς (και σίγουρα για εμάς)

Σας προειδοποιώ, ότι το παρακάτω σημείωμα του Stratfor, μπορεί και να σας νευριάσει ή να σας ρίξει το ηθικό.

http://www.stratfor.com/analysis/20110928-portfolio-preparing-greeces-failure και στο Scribd.

Σε περίληψη, λέει τα εξής:

"Όλοι στις οικονομικές ειδήσεις ασχολούνται με το πρόβλημα της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά αυτό είναι λανθασμένη προοπτική. Η Ελλάδα, δεν έχει λαμπρό μέλλον σαν Κράτος, ασχέτως των προβλημάτων της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα παραδοσιακά βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Την ναυτιλία, τον τουρισμό, και την γεωπολιτική της θέση. Η ναυτιλία είτε λόγω ναυπηγείων είτε λόγω ανταγωνισμού
(και προσθέτω εγώ λόγω αλλοδαπών πληρωμάτων) δεν είναι αυτό που ήταν. Ο τουρισμός είναι επιλογή, αλλά δεν μπορεί από μόνος του να υποστηρίξει ένα σύγχρονο κράτος. Η γεωπολιτική θέση είναι αυτό που έχει κυρίως εκμεταλλευτεί η Ελλάδα, δηλαδή να διευκολύνει κάποιον να πολεμάει κάποιον άλλο, στην γειτονική περιοχή της Ελλάδας. Στις αρχές του 19ου αιώνα, αυτοί ήταν οι Άγγλοι που χρησιμοποίησαν την Ελλάδα εναντίον των Τούρκων (εδώ, προσθέτω εγώ είναι λίγο επιφανειακός. Μάλλον χρησιμοποίησαν την Ελλάδα για να μην έχει έρεισμα η Ρωσία να καταπιεί την Τουρκία και να βγει στην Μεσόγειο, αλλά αυτά είναι δικά μου ψιλά γράμματα -- και το είπε ο Κίσιγγερ, ότι το είπε ο Μέττερνιχ). Αργότερα, οι Αμερικανοί στήριζαν την Ελλάδα εναντίον των Σοβιετικών. Και στις δύο περιπτώσεις, χρειάστηκαν σημαντικά κεφάλαια για την Ελλάδα. Ο μόνος εχθρός της Ελλάδας στην περιοχή είναι η Τουρκία, αλλά κανείς δεν θα είναι με το μέρος της Ελλάδας, εκτός εάν η Τουρκία κάνει κάτι πολύ πολύ λάθος με το Ισραήλ, ή την Κύπρο (και προσθέτω εγώ, βρε βρε βρε... ποιός καλλιεργεί το αντι-εβραϊκό μένος στην Ελλάδα;)

Το συμπέρασμα είναι ότι οι μηχανισμοί υποστήριξης που βοήθησαν την Ελλάδα από το 1821, δεν υπάρχουν πια, και η Ελλάδα δεν σώζεται, και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί χωρίς συνεχιζόμενες δωρεές κεφαλαίων απ' έξω. Η Ελλάδα πρέπει να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη, αλλά πρώτα χρειάζονται €400 δις για την κάλυψη της Ελληνικής ζημιάς, συν €800 δις για ενδεχόμενες τρύπες σε Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία, και Γαλλία, συν άλλα €800 για την κάλυψη Ιταλικών προβλημάτων που θα ανακύψουν. Επομένως, μέχρι να βρούνε €2 τρις, δεν μπορούν να πετάξουν την Ελλάδα έξω από το σύστημα".


Τώρα, σχεδόν μετανιώνω που πάτησα το κουμπάκι να ανέβει αυτή η ανάρτηση, αντί να σας δίνω θάρρος, σας κάνω την καρδιά περιβόλι. Αλλά να είστε σίγουροι ότι κάτι ΓΑΠ, Μπέννυ, Αντώνης κλπ, ακούνε τέτοια και χειρότερα και πιο βαρύγδουπα. Μην κολλάτε στο όχι φιλελληνικό στυλ. Σε κανένα δεν αρέσει να τον κλωτσάνε από κάπου, ακόμα κι αν αυτό είναι η Ευρωζώνη, από την οποία πιστεύω ότι πρέπει να φύγουμε, δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν.


Το "δυοῖν κακοῖν προκειμένοιν" σημαίνει ότι πράγματι θα είναι χάλια μαύρα, εάν φύγουμε από την ευρωζώνη, αλλά εάν το ζητούμενο είναι να διαφυλάξουμε κάτι από Ελλάδα, όπως την ξέρω εγώ τουλάχιστον, και εάν, και μόνο εάν, πιστεύουμε ότι μπορούμε εμείς να διαχειριστούμε την κρίση, τότε και μόνο τότε είναι χειρότερο να παραμείνουμε στην ευρωζώνη. Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε. Αλλά πάντα πίστευα αιρετικά πράγματα. Έλεγα, πχ, το 1991, ότι οι επιδοτήσεις βλάπτουν. Ή, το 2000, ότι οι Ολυμπιακοί βλάπτουν. Ή το 2004, ότι οι χωματουργοί, όντας άνεργοι, θα μας πηδήξουν. Τι κι αν είχα δίκιο;

Μένοντας στην ευρωζώνη, η καλύτερη μας προοπτική είναι υπηρετικό προσωπικό στην πείνα με προοπτικές πουρμπουάρ, λίγο λαδάκι για τους τσιφλικάδες μας, και γκασταρμπάϊτερ στην Κεντρική Ευρώπη. Και όταν λέω πείνα, το εννοώ, κυριολεκτικά. Αν φύγουμε από την ευρωζώνη, πάλι θα πεινάσουμε για ένα διάστημα, αλλά μπορεί να μην έχουμε ξένο μπόγια στο κεφάλι μας. Απορώ που κανένας πολιτικός, δύο χρόνια τώρα, δεν έχει βγει να πει στον κοσμάκη να φύγει από τις πόλεις και να πάει στα χωριά των παππούδων του... Μάλλον ούτε οι ίδιοι θα το έχουν σκεφθεί.

Τους λείπουν 2 τρις για να μας ξεφορτωθούν και του ξέφυγε και του Βιετναμέζου Γερμανού, αν θυμάστε. Εκτός εάν προβοκάρουν τα Αμερικανά, τους Ευρωπαίος φορολογούμενους... Αλλά με τι σκοπό; Να μαζέψουν τα δύο τρις; Ή να μην τα μαζέψουν;

Ο βρεγμένος γάτος είναι από εδώ. Η δεύτερη φωτό είναι από μία έκφραση: up shit's creek without a paddle. Σε ένα ποταμάκι από σκατά χωρίς κουπί. Κανώ χωρίς κουπί, χαχαχάαα.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2011/09/blog-post_30.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου