Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Φοβού τους Γερμανούς και δώρα φέροντες

Ή αλλιώς, αν φοβάσαι του Γερμανούς ακόμη κι αν κομίζουν δώρα, είναι πονηροί, χαμαιλέοντες, θα σε πουλήσουν.

Αυτό έρχεται στο μυαλό όλων κάνοντας σούμα για την επίσκεψη του αντικαγκελάριου Φ. Ρέσλερ στην Ελλάδα. Τόσο αυτός όσο και οι επιχειρηματίες που τον συνόδευσαν εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το ταξίδι στην Ελλάδα, και πως αλλιώς αφού βρήκαν ελεύθερο πεδίο να αλωνίσουν, μια χώρα στα πρόθυρα της διάλυσης που παρακαλά για επενδύσεις και για να τις πετύχει αναγκάζεται να δώσει γη και ύδωρ.

Σίγουρα είναι καλό να έρχονται ξένοι και να λένε ότι θα επενδύσουν στη χώρα μας. Είναι ευτυχία στους χαλεπούς καιρούς να υπάρχει η προοπτική των επενδύσεων που θα φέρουν πλούτο και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αρκεί όλα αυτά να μη γίνουν μόνο με τους όρους που θα επιβάλλουν οι επενδυτές – δανειστές μας. Διότι δυστυχώς, από τις συνομιλίες του Ρέσλερ με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς αυτό φάνηκε. Όταν σου ζητούν να διευθετήσεις τις διαφορές σου με τη Γερμανία και τις επιχειρήσεις που έχουν δουλειές στην Ελλάδα, αυτό μοιάζει με εκβιασμό: “Κλείστε τις παλιές υποθέσεις σας με Ζήμενς, υποβρύχια και άλλες εταιρείες, μοιράστε τις δουλειές και σ’ αυτούς και εμείς θα σας βοηθήσουμε“. Αυτό ακριβώς είναι το σκηνικό που στήθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα.

Ο Ρέσλερ μοίρασε υποσχέσεις κι αν αυτές υλοποιηθούν θα βοηθήσουν την Ελλάδα, ακόμη κι αν το τίμημα είναι βαρύ. Όμως, από υποσχέσεις έχουμε μπουχτίσει και μέχρι στιγμής τίποτε δεν έχει γίνει. Αρκεί μόνο να θυμίσουμε το περίφημο σχέδιο Μάρσαλ του καλοκαιριού ή το σχέδιο για μείωση ή ακόμη και εξάλειψη της ελληνικής συμμετοχής σε μεγάλα έργα ώστε αυτά να ξεκινήσουν με κονδύλια της ΕΕ. Γνωστοί οι πανηγυρισμοί της κυβέρνηση κάθε φορά που λεγόταν κάτι τέτοιο, γι αυτό ας κρατάμε μικρό καλάθι σ’ αυτά που υποσχέθηκε ο Ρέσλερ.

Από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Αθήνα ξεχωρίζουν:

  • Συμφωνία για τη δημιουργία νέου χρηματοδοτικού εργαλείου με το όνομα «Ελλάδα» μέσω του οποίου θα προσφέρεται σημαντική δανειοδοτική στήριξη σε γερμανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να υλοποιήσουν επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα. Παράλληλα, το Invest in Greece καλείται να εξαλείψει τα γραφειοκρατικά εμπόδια που συναντούν οι ξένοι.
  • Συμφωνία για τιτλοποίηση του σχεδίου «Ήλιος» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλη την Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να τιτλοποιηθούν έσοδα της τάξης των 25-30 δις ευρώ τα οποία θα πάνε για την μείωση του χρέους.
  • Η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW θα συμβάλλει στο να ξεμπλοκάρουν κεφάλαια που απαιτούνται για να προχωρήσουν τα μεγάλα οδικά έργα που έχουν παγώσει εδώ και μήνες.
  • Υπεγράφη συμφωνία μεταξύ ελληνικού και γερμανικού αρχιτεκτονικού γραφείου για την ανάπτυξη γηπέδων γκολφ και λιμενικών υποδομών σε νησιά ύψους 50 εκατ. ευρώ., καθώς επίσης και μια συμφωνία με γερμανική φωτοβολταϊκή εταιρεία για ανάπτυξη αγροτικών φωτοβολταϊκών ύψους 16 εκατ. ευρώ. Επίσης, συμφωνία που αφορά επένδυση ελαιοτριβείου βιολογικού λαδιού στην Καλαμάτα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.Ο κ. Ρέσλερ αποκάλυψε ότι υπάρχει γερμανικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση μιας μεγάλης επένδυσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η οποία αφορά στον τομέα των αγωγών.

http://www.antinews.gr/2011/10/08/126216/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου