Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Είδηση βόμβα: Το Κατάρ ενδιαφέρεται για να εξαγοράσει την DEXIA

Μαντέψτε ποιος θα εισπράξει τα CDS αν σκάσει η Ελλάδα...

Σε όμιλο του Κατάρ ένα κομμάτι της DEXIA!

Γιατί αναφερόμαστε συνεχώς στο ζήτημα κρατικοποίησης της Dexia;

Ο Όμιλος του Κατάρ – ο οποίος ανήκει σε μέλη της οικογένειας του βασιλά του Κατάρ Al-Thani – είναι έτοιμος να εξαγοράσει το λουξεμβουργιανό τμήμα της Dexia, με το Λουξεμβούργο να διατηρεί μειοψηφικό ποσοστό στην τράπεζα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

«Έχουμε βρει έναν επενδυτή που είναι έτοιμος να αναπτύξει την μονάδα ως μια σταθερή τράπεζα για το μέλλον του Λουξεμβούργου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο Luc Frieden.

Αυτό που μας υποψιάζει ακόμα περισσότερο είναι ότι δεν υπάρχει κάποια πληροφορία για το πιθανό αντίτιμο για την πώληση, καθώς η ίδια η Dexia κάνει άμεσα τις διαπραγματεύσεις.

Πριν σας πούμε την είδηση – βόμβα που προκύπτει να αναφέρουμε ότι η Dexia, όπως ακριβώς είχε γίνει και με την Lehman Brothers, φαινόταν ότι υπέφερε από το βάρος των τοξικών ομολόγων (τώρα της Ελλάδας), αλλά ταυτόχρονα είχε ιδρύσει μια εταιρεία στην οποία αντασφάλιζε τα ομόλογα (σε αυτή την περίπτωση τον ρόλο της εταιρείας παίζει η Unigestion).

Συνεπώς, με αυτή την εξέλιξη – κομμάτι της Dexia στο Κατάρ – συνεπάγεται ότι σε περίπτωση ενεργοποίησης των CDS, το Κατάρ πάει κατευθείαν ταμείο!

Μετά τις ανακοινώσεις για την κρατικοποίηση της Dexia, τα CDS των 5ετών ομολόγων της Γαλλίας ενισχύονται κατά 5 μ.β. στις 181 μονάδες βάσης, και του Βελγίου κατά 6 μ.β. στις 290 μονάδες βάσης.

Να θυμίσουμε ότι το Βέλγιο υποβαθμίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και η Γαλλία, η οποία «κουβαλά» ακόμα ελληνικά ομόλογα.

olympia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου