Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Εν Ιορδάνη...

Το απολυτίκιον της εορτής των Θεοφανείων.
Ήχος α'
Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε,
η τής Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις,
τού γάρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι,
αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα,
καί τό Πνεύμα εν είδει περιστεράς,
εβεβαίου τού λόγου τό ασφαλές.
Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός,
καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.
(δείτε το video)

Η νηστεία της παραμονής των Φώτων (και τα "φωτοκόλυβα")

"Σήμερα τα Φώτα κι ο φωτισμός..."

Η γιορτή των Θεοφανείων (τα Φώτα), με την οποία ουσιαστικά κλείνει το άγιο Δωδεκαήμερο (ακολουθεί η τιμητική γιορτή της "Σύναξης του Προδρόμου", επειδή ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος πρωταγωνιστεί στη βάφτιση του Χριστού) είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του ορθόδοξου λαού μας, με πλούσια λαογραφία, στην οποία βέβαια κυριαρχεί ο αγιασμός των υδάτων, οι βουτηχτάδες που βγάζουν το Σταυρό από τη θάλασσα ή τις λίμνες κ.τ.λ., το "φώτισμα" με αγιασμό από τον παπά στα σπίτια μας, στα μαζαγιά, τα χωράφια, ακόμα και τα αυτοκίνητα, τα γεωργικά μηχανήματα κ.τ.λ.

Τι έκανε και τι κάνει στο Παρίσι ο κ. Παπανδρέου;

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει, σήμερα κιόλας, να ζητήσει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στη γαλλική πρωτεύουσα.


Το "βαθύ λαρύγγι”, ο... λάκκος του Κ. Καραμανλή και πως φάγανε τον Θ. Ρουσόπουλο

Καχύποπτο έναντι των στελεχών της ΝΔ, εμφανίζει τον Κ. Καραμανλή σε «intelligencereport» προς τη Siemens το “βαθύ λαρύγγι” του Μαξίμου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε έγγραφο που αποκάλυψε η τηλεόραση του ΣΚΑΙ “βουλιάζει καθημερινά όλο και σε πιο βαθιά νερά ο Πρωθυπουργός καθώς σύμφωνα με λόγια του ίδιου, «παντού μου σκάβουν το λάκκο...».

Σε τόσο μεγάλο βαθμό έχει φθάσει η καχυποψία του ώστε όπως ομολόγησε ο ίδιος σε φίλο του, «και τώρα θέλουν να πιστέψω ότι ο Μεϊμαράκης διαφωνεί με την Μπακογιάννη... Με έχουν για τελείως ηλίθιο φαίνεται. Τα παιγνίδια αυτά τα ξέρω καλά πια...».

Πάρτε μολύβι και χαρτί. Γράψτε και κλάψτε. Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Διετέθησαν μόλις χθές για :

Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη


Η Εκκλησία και οι σημερινοί εχθροί της

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

"Αφού εμένα εδίωξαν και σας θα σας διώξουν", είπε ο Κύριος στους μαθητές Του. Τα λόγια αυτά του Κυρίου ισχύουν όχι μόνον για τους μαθητές Του, αλλά και για την Εκκλησία και για κάθε πιστό. Δεν νοείται Εκκλησία ή απλός πιστός χωρίς δοκιμασίες από τους εχθρούς της πίστεως.

Δεν υπάρχει Εκκλησία χωρίς διώκτες. Αυτό σημαίνουν και τα λόγια του Αγγέλου προς τον Άγιο Αντώνιο, όταν ο Άγιος αναρωτήθηκε πώς μπορεί να μείνει κανείς πιστός μέχρι το τέλος με τόσες παγίδες του εχθρού απλωμένες στη γη. “Πάρε τις παγίδες του εχθρού” είπε ο Άγγελος “ και ουδείς σώζεται”.