Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Τα Μεγαλυνάρια της Υπαπαντής (με βίντεο και μετάφραση)



Η ”Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία” με διευθυντή τον Λυκούργο Αγγελόπουλο ψάλλει τα Μεγαλυνάρια της Υπαπαντής, σε βυζαντινό μέλος του φωτισμένου Πέτρου Λαμπαδαρίου (1730-1815).

Όταν οι πολιτικοί ασελγούν πάνω στο σύνταγμα.

Ο Κλεισθένης γράφει.

Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο για την παραχώρηση δικαιώματος του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» στους μετανάστες. Περιμένουμε με αγωνία την απόφαση της ολομέλειας που κατά την γνώμη των ειδικών δεν θα ανατρέψει τη απόφαση του Δ’ τμήματος.
Αυτή η απόφαση εκθέτει την κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, την κοινοβουλευτική του ομάδα, τους βουλευτές που υπερψήφισαν το νόμο, και ιδιαίτερα τους δύο υπουργούς ( Βενιζέλο και Λοβέρδο) που είναι συνταγματολόγοι.
Έχω ξαναγράψει για την λογική της αυξημένης ευθύνης που πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη μας όταν πρόκειται να κρίνουμε την πράξη κάποιου. Ένα βουλευτής που είναι πχ πολιτικός μηχανικός έχει ευθύνη για την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου αλλά ένας βουλευτής και υπουργός που είναι συνταγματολόγος δε πρέπει να έχει μεγαλύτερη ευθύνη;

ΧΡΥΣΟΜΗΛΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Το χωριό των πολυτέκνων

Η Χρυσομηλιά Τρικάλων απέχει 36 χλμ. από την Καλαμπάκα,
ενώ βρίσκεται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
και στην Ελάτη. Οι κάτοικοί της ασχολούνται κυρίως με την
κτηνοτροφία ή την υλοτομία, ενώ τα τελευταία χρόνια γίνεται
προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξής της, με τρία ξενοδοχεία
να έχουν ανεγερθεί λίγο έξω από το χωριό, φιλοξενώντας
τουρίστες που εξορμούν στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Το χωριό της Χρυσομηλιάς κοντά στην Καλαμπάκα δεν περηφανεύεται ούτε για κάποιον οπλαρχηγό του 1821 που κατάγεται από εκεί ούτε για το εντυπωσιακό φυσικό τοπίο που το περιβάλλει. Πιο πολύ περηφανεύεται για τη συνεισφορά του στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. «Από τους περίπου 800 μόνιμους κατοίκους του χωριού, τα 3/4 είναι μέλη πολύτεκνων οικογενειών» λέει ο κ. Κωνσταντίνος Μπούλμπος πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Χρυσομηλιάς από την 1η Ιανουαρίου. Σε ένα χωριό όπου ο συνηθισμένος αριθμός παιδιών για μια οικογένεια είναι τουλάχιστον τέσσερα, ο κ. Μπούλμπος εμφανίζεται μάλλον μετριοπαθής, αφού βρίσκεται στο μεταίχμιο της... πολυτεκνίας έχοντας τρία παιδιά. «Για τα δεδομένα του χωριού, είναι λίγα» λέει γελώντας.

Συνέντευξη του ερημίτη π. Γαβριήλ (Bunge) που ασπάστηκε την Ορθοδοξία

Συνέντευξη στο περιοδικό Neskoutsny Sad και στην δημοσιογράφο Anna Paitcheva παραχώρησε ο ιερομόναχος Gabriel Bunge. Ο π. Γαβριήλ γεννήθηκε το 1940 στην Κολωνία. Το 1963 έγινε βενεδικτίνος μοναχός και το 1973 ιερέας.

Είναι διδάκτωρ στη φιλοσοφία και στη θεολογία. Επίσης είναι πατρολόγος εξειδικευμένος στον ΑΣββά Ευάγριο τον Ποντικό. Από το 1980 ζει σαν ερημίτης στην Ελβετία, στην Σκήτη του Τιμίου Σταυρού, και το 2010 έγινε ορθόδοξος.

Γίνατε ορθόδοξος σε μια προχωρημένη ηλικία. Πολλές φορές τέτοιες αποφάσεις τις παίρνουμε σε προχωρημένη ηλικία. Η μεταστροφή σας στην Ορθοδοξία έλαβε μέρος στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2010 και θορύβησε πολύ τους καθολικούς. Είπατε ότι η απόφασή σας ωρίμασε κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Είσαστε θεολόγος, γνωστός πατρολόγος, ερημίτης. Διηγηθείτε μας πως εξελίχθηκαν τα πράγματα.

Βάλτε τέρμα στη ρεμούλα με τις ΜΚΟ

Παλιό, αλλά καλό, γιατί κάπως έτσι γράφεται η ιστορία…

Από τα κιτάπια του ΥΠΕΞ, επί κυβερνήσεως Κ.Σημίτη με υπουργό Εξωτερικών τον Γ.Παπανδρέου, βρήκαμε μια παλιά λίστα. Ο τελευταίος είναι γνωστό ότι χρηματοδοτούσε πλήθος ΜΚΟ διαφόρων δράσεων, τις οποίες συντόνιζε ο περιβόητος Αλεξ Ρόντος. Μία από τις ΜΚΟ που είχε χρηματοδοτηθεί ήταν και αυτή της Μαρίας Δαμανάκη, όταν εκείνη ήταν ακόμα στο Συνασπισμό. Από τότε υπήρχε χημεία μεταξύ τους και καλή επικοινωνία. Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε την ανθρωπιστική δράση της Επιτρόπου,σήμερα, της Ε.Ε. Κρίμα όμως, που δε μας ενημέρωνε για αυτήν και δεν ήταν γνωστό το έργο της. Θα γλίτωνε και από τα κακεντρεχή σχόλια.

Η σύμβουλος του Ακη κάνει χρυσές δουλειές

Της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΣΙΟΥΤΗ siouti@enet.

Η επιχειρηματίας Βίκυ Μαρκίδου υπήρξε στενή συνεργάτις του πρώην υπουργού. Στη λίστα με τους πελάτες της υπάρχουν φορείς του Δημοσίου και το περιβάλλον της πλαισιώνεται από τον Δ. Καλλιμάνη, υπασπιστή του πολιτικού του ΠΑΣΟΚ

Λίγοι κάνουν χρυσές δουλειές στην Ελλάδα της ύφεσης. Ανάμεσά τους κάποια από τα μελετητικά γραφεία που διεκπεραιώνουν τις αιτήσεις για τα φωτοβολταϊκά. Μόνο τα χρήματα που κέρδισαν από τους αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν μαζικά να κάνουν αιτήσεις, ακόμα και με δανεικά, ξεπερνάνε τα 20 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 3 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι πήγαν στα γραφεία με τα οποία συνεργάζεται η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Ενα από τα πρόσωπα που συντονίζουν τα προγράμματα των αγροτών για τα φωτοβολταϊκά, ως σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι η 43χρονη Βίκυ Μαρκίδου, μια πετυχημένη επιχειρηματίας, ιδρύτρια και βασική μέτοχος της εταιρείας Private Consulting ΑΕ (μετεξέλιξη της ΤΕΚΜΩΡ Βορείου Ελλάδος Α.Ε.) η οποία συμμετέχει και στο δ.σ. αρκετών ακόμα επιχειρήσεων.

Οι επαφές ΗΠΑ – Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η νέα τάξη πραγμάτων στην Αίγυπτο

Ειδικού Συνεργάτη για το Antinews

Αλλαγή τώρα, διαμήνυσε χθες το βράδυ ο Ομπάμα στον Μουμπάρακ. Μ’ άλλα λόγια του είπε να τα μαζεύει αμέσως και να μην περιμένει μέχρι τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, για να διευκολύνει τις εξελίξεις. Αλλά ποιες εξελίξεις Τι διαβλέπουν οι Αμερικανοί;

Η αμερικανική κυβέρνηση εδώ και μέρες είχε αλλάξει γραμμή πλεύσης, μακράν των όσων είχε διακηρύξει περί “διατήρησης της σταθερότητας” ο Πρόεδρος Ομπάμα όταν επισκέφθηκε πέρυσι την Αίγυπτο. Εκείνο που κατ’ ουσία έλεγε τότε ο Αμερικανός Πρόεδρος ήταν να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις αλλά με το “βολικό” καθεστώς Μουμπάρακ, ούτως ώστε να μην διαταραχθούν τα αμερικανικά γεωπολιτικά συμφέροντα. Δηλαδή, όλα μέχρις ενός επιθυμητού ορίου…

Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ανάλογο του “Λεβιάθαν”

Εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, ενδεχομένως ανάλογο του ισραηλινού “Λεβιάθαν”, που είναι το μεγαλύτερο που βρέθηκε στον κόσμο την τελευταία δεκαετία, βρίσκεται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα “ανεπίσημα” όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας.

Αυτό, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας ”Φιλελεύθερος”, αποκάλυψε σε συνέδριο εμπειρογνωμόνων στην Νέα Ορλεάνη, προσελκύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον των ειδικών, εμπειρογνώμονας του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων (ΒΕΙCΙΡ), ο οποίος είναι και εκ των συμβούλων της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα κοιτάσματα.

Ο Γάλλος ειδικός -είναι ένας από τους επιστήμονες που κατέχουν τα περισσότερα επιστημονικά δεδομένα για την περιοχή- μίλησε για εξαιρετικά σημαντικό κοίτασμα, το οποίο και χαρτογράφησε.