Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Κυριακή των Βαίων

Βαϊοφόρος (Μικρογραφία από
Αρμενικό χειρόγραφο του 14ου-16ου αι.)
Ωσαννά

Το Σάββατο του Λαζάρου, από λειτουργικής πλευράς, είναι τα προεόρτια της Κυριακής των Βαΐων – της Εισόδου του Κυρίου μας στα Ιεροσόλυμα. Και οι δύο αυτές γιορτές έχουν ένα κοινό θέμα: το θρίαμβο και τη νίκη. Το Σάββατο του Λαζάρου αποκαλύπτει τον Εχθρό, δηλαδή το Θάνατο · η Κυριακή των Βαΐων προαναγγέλλει το νόημα της νίκης ως θρίαμβο της Βασιλείας του Θεού και ως αποδοχή από τον κόσμο του μόνου Βασιλέως , του Ιησού Χριστού.

Σε όλη τη διάρκεια της επί γης ζωής του Ιησού Χριστού, η σεμνή είσοδός Του στην Αγία Πόλη ήταν το μόνο ορατό σημείο θριάμβου. Μέχρι αυτή τη μέρα ο Ιησούς έδειχνε επίμονη άρνηση σε κάθε περίπτωση θριάμβου και δόξας Του. Έξι μέρες όμως πριν το Πάσχα, όχι μόνο δέχτηκε να δοξαστεί, αλλά ο ίδιος προκάλεσε και οργάνωσε αυτή τη δόξα. Κάνοντας αυτό που προανήγγειλε ο προφήτης Ζαχαρίας: «ιδού ο Βασιλεύς σου έρχεται σοι… πραύς και επιβεβηπώς επί υποζύγιον και πώλον νέον» (Ζαχ. 9, 9), φανέρωσε ότι ήθελε να επιδοκιμαστεί και να αναγνωριστεί ως Μεσσίας, Βασιλέας και Λυτρωτής του Ισραήλ.

Το μεγαλοβδόμαδο της Παιδείας

«Μη με διαβάζετε, όταν δεν πήγατε τουλάχιστον μια φορά στην Αποκαθήλωση». Ν. Καρούζος

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα. Και ονομάζεται Μεγάλη όχι γιατί είναι μεγαλύτερη ή έχει περισσότερες μέρες, αλλά «επειδή μεγάλα ημίν γέγονεν εν αυτή παρά του Δεσπότου κατορθώματα», λέει ο ιερός Χρυσόστομος. Όλη η ποίηση του Χριστιανισμού και όλη η δόξα της Ορθοδοξίας, από αυτή την εβδομάδα πηγάζουν.

Μεγάλη Εβδομάδα της χαρμολύπης, του χαροποιού πένθους, τέτοιους εκπληκτικούς γλωσσικούς ακροβατισμούς, μόνο η ελληνική λαλιά μπορεί να συνταιριάσει. Πώς να το εξηγήσεις το «χαροποιόν πένθος»; Αυτό μόνο βιώνεται διά της πίστεως. «Τα μέγιστα διά της πίστεως ου δια λογισμών κατορθούνται», θα πει ο Μέγας Βασίλειος.

Προς «Βουλευτές» της «Ελληνικής» «Βουλής», για τον φόρο άνθρακα.

Έχω ένα-δύο θεματάκια για σας, πριν θολώσει o νους σας από την χοληστερίνη του επόμενο Σ/Κ.

Σύμβουλοι αποκρατικοποιήσεων χωρίς...γραφεία! Μια αποκαλυπτική βόλτα στο Λονδίνο

Πριν μερικές εβδομάδες ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για την επιλογή μιας "εταιρείας-φάντασμα" που αναλαμβάνει χρέη συμβούλου αποκρατικοποιήσεων. Μετά από δημοσιογραφική έρευνα και επερωτήσεις στην Βουλή αποκαλύφηκε ότι η εταιρεία CC&C Advisors LTD με έδρα το Λονδίνο είναι νεοσύστατη, με μετοχικό κεφάλαιο 1 (!) λίρα και με έναν εργαζόμενο που εκτελεί χρέη διευθυντή. Πρόκειται για τον 31χρονο Christopher J. Uregian, που έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Κηφισιά και έχει έχει εργαστεί ως σύμβουλος στη Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και ως βοηθός του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας. Επίσης έχει εργαστεί και στην Παγκόσμια Τράπεζα.