Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μικρό Οδοιπορικό της Μεγάλης Εβδομάδος.

Συχνά η Μεγάλη Εβδομάδα χαρακτηρίζεται σαν περίοδος γεμάτη με «ωραιότατες παραδόσεις» και «έθιμα», σαν ξεχωριστό τμήμα του εορτολογίου μας. Τα ζούμε όλα αυτά από την παιδική μας ηλικία σαν ένα ελπιδοφόρο γεγονός που γιορτάζουμε κάθε χρόνο, θαυμάζουμε την ομορφιά των ακολουθιών, τις επιβλητικές πομπές και προσβλέπουμε με κάποια ανυπομονησία στο Πασχαλινό τραπέζι... Και ύστερα, όταν όλα αυτά τελειώσουν, ξαναρχίζουμε την κανονική μας ζωή.

Αλλά άραγε καταλαβαίνουμε πως όταν ο κόσμος αρνήθηκε τον Σωτήρα του, όταν ο Ιησούς «ήρξατο αδημονείν» και έλεγε: «περίλυπος εστιν η ψυχή μου έως θανάτου», και όταν πέθανε στο Σταυρό, τότε η «κανονική ζωή» σταμάτησε;

Η Ξηρανθείσα Συκιά (Μεγάλη Δευτέρα) - (Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού)

Επείγεται λοιπόν προς το πάθος και βιάζεται να πιεί το ποτήρι του θανάτου, το σωτήριο για όλο τον κόσμο. Έρχεται πεινασμένος για τη σωτηρία της ανθρωπότητας, και δε βρίσκει σ᾽ αυτήν καρπό. Γιατί αυτήν υπαινίσσεται μεταφορικά η συκιά. Ποιός δηλαδή τρώει το πρωί; Ο βασιλιάς, ο Κύριος, ο Δάσκαλος. Νιώθοντας πείνα πρωί-πρωί, δεν εμποδίζει την επιθυμία του φαγητού. Δεν συγκρατεί τη φύση Του, αλλά, σαν κάποιος ακρατής κι ακόλαστος, ορμά ανόητα στο φαγητό, σε ακατάλληλη ώρα. Πώς τότε παιδαγωγεί τους μαθητές Του να μην τους νικά το πάθος της επιθυμίας; Δεν είναι έτσι το πράγμα. Αλλά όπως μιλούσε διδάσκοντας με παραβολικούς λόγους, έτσι εκτελεί και τις παραβολές με έργο. Πλησίασε στη συκιά πεινώντας. Η συκιά υποδήλωνε τη φύση της ανθρωπότητας. Ο καρπός της συκιάς είναι γλυκός, τα φύλλα της τραχιά κι άχρηστα κι έτοιμα για τη φωτιά. Αλλά και η φύση της ανθρωπότητας είχε γλυκύτατο τον καρπό της αρετής, έχοντας από το Θεό την εντολή να την καρποφορεί, εξαιτίας όμως της ακαρπίας της στην αρετή έβγαλε τα τραχιά φύλλα.

Έγκλημα χωρίς τιμωρία

Του Ευάγγελου Χανιώτη

Θα αποτελούσε ένα δύσκολο ερώτημα στα γνωστά τηλεπαιχνίδια, τι πάει καλά στην Ελλάδα, ποιος τομέας της δημόσιας ζωής βρίσκεται σε ανάπτυξη, σε ποιο αντικείμενο σημειώνεται πρόοδος.

Σε όλους τουςτομείς του δημόσιου βίου η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, αλλά σε μόνον σε ένα κατέχει την πρωτιά, μια πρωτιά πραγματικά θλιβερή, στις εκτρώσεις.

Τη Αγία και Μεγάλη Δευτέρα


Ερχόμενος ο Κύριος. Ιδιόμελο των αίνων Μ. Δευτέρας. Ήχος α'
Τον Νυμφώνα σου βλέπω. Εξαποστειλάριον των αίνων Μ. Δευτέρας. Ήχος γ'

Η Είσοδος του Κυρίου στη μοναξιά


Σήμερα ο Χριστός εισέρχεται στο μονοπάτι της οδύνης Του αλλά και της φοβερής εκείνης μοναξιάς που θα τον περιβάλλει καθ’ όλη την εβδομάδα των Παθών.

Η υπερέχουσα αγάπη!

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο άνθρωπος αποζητά παντού την ολοκλήρωσή του κι αναλόγως τοποθετεί τις προτιμήσεις του στην κλίμακα των αξιών του. Η αναζήτησή του αυτή δεν τελειώνει ποτέ, αν δεν βρει ποιο πράγμα είναι το πολυτιμότερο από όλα. Οτιδήποτε προσκρούει σ΄ αυτό θυσιάζεται ως ευτελέστερο. Η σύγκρουση του πολυτιμότερου με το ευτελέστερο είναι διαρκής.

Ο Ιησούς, ο Θεός με τη μορφή του ανθρώπου, γεννήθηκε για να είναι το πολυτιμότερο όπως έχει προφητευθεί από όλους τους προφήτες και από τον προφήτη Συμεών, όταν ευλόγησε τον Ιησού, όταν ήταν παιδί, και τον πήγαν οι γονείς του στο ναό. «Ούτος εγεννήθη εις σημείον αντιλεγόμενον», είπε. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να παρακάμψει τον Ιησού, χωρίς η ίδια η πράξη του να τον κρίνει.

Μια έκθεση του οίκου Standard & Poor΄s αποκαλύπτει γιατί καθυστερούν την αναδιάρθρωση του χρέους.

Αντιγράφω από τα συμπεράσματα της έκθεσης:

- Όσο περνά ο χρόνος τόσο περιορίζεται η έκθεση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος στη Ελλάδα.

- Aναδιάρθρωση της τάξης του 70% στα ελληνικά ομόλογα φέτος, θα επιβαρύνει τα δημοσιονομικά της Κύπρου με 1,8 δις ευρώ (9,67% του ΑΕΠ). Αν γίνει το 2012 το ποσό μειώνεται στο 1,1 δις (5,9% του ΑΕΠ).

- Όσο προχωρεί ο χρόνος αρκετά ομόλογα του ελληνικού δημοσίου θα αποπληρώνονται με την βοήθεια του μηχανισμού της ΕΕ και του ΔΝΤ. Υπολογίζεται ότι φέτος Ομόλογα 900 εκατ. ευρώ που κατέχουν κυπριακές τράπεζες θα αποπληρωθούν. Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση φέτος, τότε το κόστος για αυτές αλλά και η απαιτούμενη δημοσιονομική στήριξη θα είναι πολύ μικρότερη.

Τι δεν μας είπε ο κ. Παπανδρέου χθες

Του Στάθη Σαραφόπουλου
Οικονομολόγου


Δεν μας είπε πως κατόρθωσε,γιατί περί κατορθώματος πρόκειται,να πάρει τα spreads από τις 130 και να τα φθάσει πάνω από τις 1000 μονάδες βάσεις.
Δεν μας είπε γιατί κλείνουν τα μαγαζιά και γιατί οι επιχειρήσεις σπεύδουν να ενταχθούν στο άρθρο 99.
Δεν μας είπε γιατί, αφού υπήρχαν λεφτά, δεν τα έριξε στην αγορά ώστε να αντιμετωπισθεί η ύφεση.
Δεν μας είπε ότι εφ όσον οι Τράπεζες πήραν, από την κυβέρνηση του 100 δις ευρώ, δεν «έριξαν» ούτε ένα ευρώ, στη «πραγματική οικονομία».
Δεν μας είπε πως η ανεργία ξεπέρασε το 15%, όταν το 2008 ήταν κάτω από το 7%, αντίθετα μας είπε ότι δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, πούντες;
Δεν μας είπε γιατί κλείνει σχολεία και γιατί αναστέλλει λειτουργίες Νοσοκομείων.

Ένα φρικώδες και ξεχασμένο έγκλημα των κομμουνιστών: Η σταύρωση του ιερέα Γεωργίου Σκρέκα, την Μεγάλη Παρασκευή του 1947!

Οταν στη χώρα μας ξέσπασε η ξενοκίνητη κομμουνιστική ανταρσία, ως βασικοί στόχοι εξολόθρευσης των άθεων φονιάδων, επιλέχθηκαν οι ιερείς.

Αρκετοί από αυτούς, αντιλαμβανόμενοι τον θανάσιμο κίνδυνο έφυγαν απο τα χωριά τους και κατέβηκαν στις πόλεις, όπου υπήρχε περισσότερη ασφάλεια. Πολλοί όμως, μή πιστεύοντας οτι κάποιος "έλληνας" θα μπορούσε να τους βλάψει, και αφού κανέναν δεν πείραζαν παρά μόνον επιτελούσαν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, έμειναν.

Από αυτούς, εκατοντάδες δολοφονήθηκαν με φρικτό τρόπο, όπως επι Νέρωνα και Διοκλητιανού. Μάλιστα αρκετοί σταυρώθηκαν.

Το φως, η ζωή, του κόσμου η Ανάστασις


Η πάντων χαρά Χριστός η αλήθεια, το φως, η ζωή, του κόσμου η Ανάστασις, τοις εν γή πεφανέρωται, τη αυτού αγαθότητι και γέγονε, τύπος της Αναστάσεως, τοις πάσοι παρέχων θείαν άφεσιν. (κοντάκιον Κυριακής των Βαίων).