Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Των Αγίων Πατέρων ο χορός


Των Αγίων Πατέρων ο χορός (Γ. Βινάκη)
Ήχος πλ. Δ'
Ψάλλει ο Λεωνίδας Σφήκας

«Οι Έλληνες θα έχουν κάποια λέξη γι' αυτό»

The Greeks must have a word for it, λένε οι Άγγλοι όταν ψάχνουν να βρουν μία λέξη για να αποδώσουν μία νέα σημασία και δεν βρίσκουν να υπάρχει τέτοια λέξη στη γλώσσα τους! «Οι Έλληνες θα έχουν κάποια λέξη γι’ αυτό», λοιπόν. Πώς προέκυψε όμως αυτη η αντίληψη για την ελληνική γλώσσα;

Στη συνείδηση των μορφωμένων Ευρωπαίων η καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού. Αυτό, βεβαίως, συνέβη σε εποχές που οι Ευρωπαίοι περιλάμβαναν στα αντικείμενα της σχολικής παιδείας τους και τη γνώση της (αρχαίας) ελληνικής γλώσσας μέσα από τη διδασκαλία των αρχαίων κειμένων.

Varenna στην λίμνη Lecco, σαν παραμύθι

 
Γράφει η Yellrose

Ρομαντικές αναμνήσεις από το Μιλάνο έχω λίγες. Αλλά από τις λίμνες Como και Lecco της Λομβαρδίας πολλές! Η Βαρέννα είναι ένα από τα πιο ρομαντικά και γραφικά μέρη που έχω πάει επανειλλημένα. Η Βαρέννα από το Μιλάνο απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα.

Οι πραγματικοί εχθροί των λαών

Ο κόσμος, αλλά και η Αμερική, δέχονται σήμερα μια τρομοκρατική επίθεση από τις ιδιωτικές κεντρικές τράπεζες, όπως την Διεθνή Τράπεζα Αποζημιώσεων και την αμερικανική Federal Reserve Bank. Τα χρήματα των φορολογουμένων κατασπαταλώνται στο κυνήγι «φανταστικών» τρομοκρατών και κακών ισλαμιστών, την ώρα που οι πολίτες ληστεύονται εν ψυχρώ από τους τραπεζίτες.

Όπως είπε και ο Max Keiser, οι τρομοκράτες της Wall Street είναι πιο επικίνδυνοι από τον μακαρίτη πλέον Bin Laden (που βέβαια δεν είχε καμία σχέση με την 9/11).

Οι πραγματικοί τρομοκράτες δεν φοράνε τουρμπάνια, αλλά κοστούμια. Δεν βρίσκονται στα βουνά του Πακιστάν και του Αφγανιστάν, αλλά κυκλοφορούν ελεύθεροι και ωραίοι στη Wall Street, και στην K Street. Αυτοί οι αδίστακτοι τραπεζίτες προκάλεσαν την οικονομική κρίση, που μπορεί να οδηγήσει στη κατάρρευση του πολιτισμού της Δύσης.

"Χαίρετε και αγαλλιάσθε"

Του Μόσχου Έμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ρώτησαν κάποιον ιστορικό, πώς εντάσσονταν στο Βυζάντιον οι μετανάστες και ο ιστορικός απάντησε: " Τότε ο κόσμος ενδιαφερόταν για τα πνευματικά. Τώρα ενδιαφέρεται για τα οικονομικά." Τον ρώτησαν επίσης για την Παιδεία, αν η κρίση κάνει κακό στην Παιδεία και ο ιστορικός απάντησε: "Η Παιδεία είχε πρόβλημα πριν από την οικονομική κρίση."

Τη δεκαετία του΄60 ζούσα στην Κάλυμνο. Εκεί γνώρισα το Γιώργο, τον στιλβωτή στην παραλία, μπροστά στο βιβλιοπωλείο του Μακαρούνα. Κάθε πρωϊ περνούσα μπροστά του για να πάω στη δουλειά μου και ανταλλάσσαμε τον ίδιο πάντα χαιρετισμό: "Καλημέρα, Γιώργο". "Χαίρετε και αγαλλιάσθε, Μόσχο μου, ότι ο μισθός υμών πολύς εν τοις ουρανοίς".

"Διαπραγματεύσεις" ΓΑΠ με πανάκριβα Ιαπωνικά εδέσματα στο Λονδίνο!

Προχθές, κι ενώ ο πρωθυπουργός υποτίθεται πως θα βρισκόταν καθ' οδών για το Λουξεμβούργο, ώστε να διαπραγματευθεί την περαιτέρω καταδίκη της Ελλάδας, το Μνημόνιο ΙΙ δηλαδή, το paidi αποφάσισε να το ρίξει λίγο έξω μη και μας πάθει καμιά υπερκόπωση...

Η Ελλάδα ανήκει στους … ανθέλληνες (πλέον)

Όποιος αποδοκιμάζει Υπουργό είναι ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος δεν ήταν με την «εθνοσωτήριο επανάσταση» του 1967 ήταν κομμουνιστής. Η Ελλάς βρισκόταν σε κίνδυνο. Όπως και τώρα. Στο τιμόνι της χώρας ένας Γιώργος Παπα-something. Καλή ώρα, αν και τώρα έχουμε δύο. Τη διαφορά την κάνει ο δημοκράτης Πάγκαλος…

Το… photo opportunity αναζητούσε ο Γιώργος Παπανδρέου, στη χθεσινή συνάντησή του με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Λουξεμβούργο. Η σκηνή με τον πρόεδρο του Eurogroup να ξεκαθαρίζει ότι «η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ, και δεν θα χρεοκοπήσει», έχοντας δίπλα του τον Πρωθυπουργό, ήταν αυτό που ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο θρίαμβος της βλακείας επί της γραφειοκρατίας

κλικ για μεγέθυνση
Μπορεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ να ξεγλιστράνε από τα δίχτυα της παπανδρεϊκής διαύγειας, έτσι για πλάκα και χωρίς πολλά πολλά, για υπερωρίες, για χαρτί τουαλέτας, για δημόσιες σχέσεις και για χρηματοδότηση σεμιναρίων στο Ουαγκαντούγκου. Όταν όμως πρόκειται για ΕΝΑ ΛΕΠΤΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση τα δίνει όλα, συντάσσει κοτζάμ απόφαση, με βούλα και υπογραφές. Αν κάποιος δεν το πιστεύει ιδού η απόδειξη.
Εδώ που φθάσαμε η κατάσταση με έναν τρόπο μπορεί να διορθωθεί. Με πολλά στραμπουλιγμένα ποδάρια, και όταν οι αγανακτισμένοι θυμώσουν, άντε και με μερικές εξαρθρώσεις. Για το πάρα πέρα βλέπουμε...