Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Σύγκριση προσώπων

Ὁ Ἀββᾶς Παφνούτιος ἀσκήτευε σ᾿ ἕνα ἀπόμερο σπήλαιο δώδεκα μίλια μακριὰ ἀπὸ τὴ σκήτη τῶν πατέρων. Εἶχε ὅμως τὴ συνήθεια νὰ ἐπισκέπτεται τὴ σκήτη δυὸ φορὲς τὸ μήνα, γιὰ νὰ ὠφελεῖται ἀπὸ τὴ διδασκαλία τους. Τύπωσε μάλιστα βαθιὰ στὴ μνήμη του κι ἔλεγε ἀργότερα στοὺς μαθητὲς του τὸν λόγο ποὺ τοῦ ἔλεγαν συχνότερα οἱ Γέροντες: «Ὅπου κι ἂν βρεθεῖς τέκνον, μὴ συγκρίνεις τὸν ἑαυτό σου μὲ ἄλλο πρόσωπο, γιὰ νὰ ἔχεις ἀνάπαυση στὴν ψυχή. Διαφορετικά, ὁ διάβολος μπορεῖ νὰ σὲ ξεγελάσει καὶ νὰ νομίζεις ὅτι εἶσαι καλύτερος ἀπὸ τοὺς ἄλλους».

Έκανε έξωση στους βατραχανθρώπους!

Από τις καρέκλες τους έπεσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, όταν πληροφορήθηκαν ότι η Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) αποφάσισε να κάνει έξωση στα... ΟΥΚ!

Το Σώμα βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά Αττικής, όπου εδώ και χρόνια οι βατραχάνθρωποι κάνουν την εκπαίδευσή τους στο θαλάσσιο κομμάτι, καθώς και διατηρούν τα γραφεία τους οι αξιωματικοί του σώματος. Τούδε και στο εξής ωστόσο τα «βατράχια» θα μείνουν «άστεγα», γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση και την δράση του Σώματος, διότι η διοίκηση της ΚΕΔ προσβλέπει προφανώς σε μεγάλες «μπίζνες» θέλοντας να αξιοποιήσει το ακίνητο και τις γύρω εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αγίου Κοσμά με πιο ωφέλιμο τρόπο.

Κατάρρευση των εσόδων

Θα τους γράψει η ιστορία αφού καταφέρνουν να σπάνε το ένα μετά το άλλο τα… αρνητικά ρεκόρ. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού το α’ εξάμηνο δείχνουν ότι πράγματι η κυβέρνηση “εκτέλεσε” την οικονομία. Εχουμε και λέμε τα κατορθώματα της κυβέρνησης:
  • Το έλλειμμα του προϋπολογισμού το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους εκτινάχθηκε στα 12,7 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,3 δισ. ευρώ και ελλείμματος 9,99 δισ. ευρώ την αντίστοιχο περίοδο του 2010.
  • Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 8,8% έναντι του 2010. Παρ’ ότι δηλαδή έκοψαν μισθούς και συντάξεις το κράτος παραμένει σπάταλο. Που πάνε τα λεφτά είναι το ερώτημα. Οπως λέει το υπουργείο το αποτέλεσμα αυτό προκύπτει από τις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 1.277 εκατ. ευρώ, τις αυξημένες επιχορηγήσεις στα Ασφαλιστικά Ταμεία εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές κατά 1.280 εκατ. ευρώ, τον ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 348 εκατ. ευρώ και τα νοσοκομεία κατά 935 εκατ. ευρώ (506 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προμηθειών του έτους 2011 και 429 εκατ. ευρώ για την καταβολή οφειλών από προμήθειες παρελθόντων ετών).

Η εξουσία πηγάζει από το λαό ή από τα δάνεια;

Στη χώρα μας σήμερα βλέπουμε πως, η όποια τέλος πάντων δημοκρατία υπήρχε, υποχωρεί πλήρως και κανείς δεν της δίνει πλέον σημασία, μπροστά στο οικονομικό πρόβλημα που προέκυψε και το οποίο απειλεί όχι μόνο θεσμούς, αλλά την ίδια την επιβίωσή μας.

Τελικά η ιστορία απέδειξε ότι δημοκρατία και αυτοδύναμη οικονομία δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Δεν το λέμε εμείς. Το λένε τα.... ίδια τα ιστορικά γεγονότα, τόσο στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, όσο και στις πλήρως καπιταλιστικές χώρες.

Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, όπου έγινε προσπάθεια κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και αυτοδύναμης οικονομικής ανάπτυξης, η έννοια της δημοκρατίας, δηλαδή της συμμετοχής των πολιτών στην εξουσία εξοβελίστηκε και επικράτησαν αναγκαστικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, ακόμα και κληρονομικής διαδοχής!!! Αυτό έγινε εκ των πραγμάτων, γιατί το συγκεκριμένο κεντρικά κατευθυνόμενο οικονομικό μοντέλο, δεν άφηνε περιθώρια για διαφορετικές απόψεις και επομένως για δημοκρατία.