Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Τύπος και ουσία

Αρχίζει αύριο, η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου. Είναι οι δυο νηστείες, της Μεταμορφώσεως η πρώτη και της Παναγίας η δεύτερη, που εδώ και αιώνες έχουν ενωθεί, τόσο πρακτικά όσο και στη συνείδηση του λαού σε μια ενότητα, θεωρητικά όμως πρόκειται για δύο νηστείες. Η πρώτη αρχίζει την 1η και τελειώνει την 5η Αυγούστου, και η δεύτερη αρχίζει στις 7 και τελειώνει στις 14 Αυγούστου.

Στο άκουσμα της νηστείας οι αντιδράσεις πολλών που απηχούν στο σημείο αυτό τη ζωντανή πραγματικότητα των πιστών μας, είναι διαμετρικά αντίθετες. Πολλοί θα πουν: «Δυστυχώς ο σημερινός άνθρωπος έχει ξεχάσει τη νηστεία, δεν την τηρεί πια. Οι άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το δρόμο του Θεού». Άλλοι αντιθέτως θα σκεφθούν αμέσως: «Τί χρειάζεται η νηστεία; Εδώ δεν τηρούμε άλλα, ουσιώδη πράγματα, η νηστεία είναι το πρόβλημά μας;» Ίσως υπάρξει και μια τρίτη άποψη: «Καλή η νηστεία, δεν λέει κανείς, αλλά δεν πρέπει να πιστεύομε ότι ο Θεός ενδιαφέρεται για το τι θα φάμε. Αυτό που ζητά ο Θεός είναι αγάπη και νηστεία από τις αμαρτίες μας». Αν μπορούσαμε να παρακολουθήσουμε και την πράξη των υποστηρικτών των διαφόρων απόψεων, τότε θα μπερδεύονταν ακόμη περισσότερο τα πράγματα, γιατί η θεωρία δεν συμβαδίζει, όπως ξέρομε από την πείρα μας, πάντα με την πράξη.

Κι αν του έγνεφε καταφατικά....;

Mε πήραν από τη τράπεζα σήμερα… Το δράμα και η αγωνία μου στις ασφυκτικές πιέσεις με έκανε να αντιδράσω ίσως υπερβολικά….:
«Θέλετε να πουλήσω το Μαξίμου…;» τους είπα….

Αντιλαμβάνεστε φυσικά ότι είναι η παραλλαγή του πρωτοσέλιδου της εφημερίδας το «Βήμα» η οποία έλεγε ότι από τις ασφυκτικές πιέσεις, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε «τι θέλετε να πουλήσω τη Πελοπόννησο..;»

Εδώ ακριβώς εισερχόμαστε σε ένα πολύ λεπτό θέμα…. Πρώτον δια νόμου κανείς δε μπορεί να πουλήσει κάτι που δεν του ανήκει, εκτός αν έχει τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη….

Ο «Χοντρός» και ο «μικρός μας φίλος»

Στην έκθεση της αμερικανικής εταιρείας Debevoise & Plimpton ο πρώην
επικεφαλής των Ελληνικών Ναυπηγείων (δεξιά) φέρεται να έχει εισπράξει 24 εκ.
ευρώ, μέσω της εταιρείας Inveco. Στην ίδια έκθεση υποστηριζεται ότι ο πρώην
γ.γ. Εξοπλισμών Ι. Σμπώκος (αριστερά) έδωσε στη γερμανική Ferrostaal
οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να ετοιμαστούν οι συμβάσεις, ώστε
να προχωρήσουν γρήγορα. Για τον Α. Τσοχατζόπουλο αναφέρεται ότι ήταν
πιεστικός για την πρόσληψη του επιχειρηματία Ι. Μπέλτσιου από τη Ferrostaal

ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

Την έκθεση - φωτιά της αμερικανικής εταιρείας Debevoise and Ρlimpton για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και τις μίζες που κατευθύνθηκαν στη χώρα μας αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα». Σύμφωνα με την 150σέλιδη έκθεση το σύνολο της μίζας που δόθηκε μέσω δύο υπεράκτιων εταιρειών (της ΜΙΕ του Μιχ. Ματαντού και της Dolmarton του Αλ. Αβατάγγελου ) φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ από το 1998 ως το 2002, ενώ άλλα 6 εκατ. ευρώ δόθηκαν το 2006 «για άγνωστους λόγους», όπως σημειώνει η έκθεση!

Που είχαμε μείνει;

Κορόιδευα την καημένη την Μπιρμπίλη που μας παραμύθιαζε με Πράσινη Ανάπτυξη την ώρα που βουλιάζαμε. Τώρα θα κοροϊδεύω τον …εαυτό μου που ασχολούμαι με Κλιματολογίες και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όταν εξακολουθούμε και βουλιάζουμε. Η αλήθεια είναι ότι με την πολυήμερη αποχή μου δεν ξέρω από πού να ξαναπιάσω το κουβάρι. Θα αρχίσω με την περίληψη:

Το Ανθρωπογενές Φαινόμενο του Θερμοκηπίου έχει αρχίσει και γίνεται ανέκδοτο. Τα στοιχεία από δορυφορικές μετρήσεις που εμφανίζονται επιβεβαιώνουν αυτά που έλεγε ο Lindzen, ότι δηλαδή η Γη εκπέμπει αρκετή θερμότητα πίσω στο διάστημα, ασχέτως CO2, και επομένως το Θερμοκήπιο δεν υφίσταται, σίγουρα όχι όπως το παρουσίαζαν τα τομάρια του IPCC κατά παραγγελία των αφεντικών τους.

Βόλτα στην Peschiera del Garda

Peschiera del Garda a Verona. Una località bellissima, una meta turistica di qualità che attrae un turismo di un certo livello. Come descrivere Peschiera? Un luogo per rilassarsi camminando lungolago, una meta non lontana dall'Emilia Romagna che ti permette di staccare la spina. Downside? Il parcheggio che costa 2 euro l'ora! Non pensate che troverete parcheggio gratis però! Le striscie a Garda sono tutte blu o arancioni. Cosa che giustifica il turismo di qualità...

Peschiera del Garda στην Βερόνα (peschiera = ψαρότοπος, αλιευτικός λιμένας). Μία τοποθεσία πανέμορφη, ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός που προσελκύει τους πιό "άνετους" τουρίστες. Πως περιγράφεται η Peschiera; Ένας τόπος που προσφέρει ξεκούραση, περπατώντας μπροστά στην λίμνη, ένας προορισμός που δεν είναι μακρυά από την Emilia Romagna δίνοντας σου την ευκαιρία να ξεφύγεις από την καθημερινότητα. Το αρνητικό; Η στάθμευση που κοστίζει 2 ευρώ την ώρα! Μην νομίζετε ότι θα βρείτε δωρεάν στάθμευση! Στην Garda οι λωρίδες είναι όλες μπλε ή πορτοκαλί. Γεγονός που δικαιολογεί τον τουρισμό ενός κάποιου επιπέδου...

Αρχίζει σιγα σιγά το μοίρασμα της ενέργειας στις πολυεθνικές

Πόσες φορές γράψαμε τον τελευταίο καιρό για την διαδικασία …εκτοπισμού των εγχώριων μεγάλων συμφερόντων από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας που άρχισαν από καιρό ο ΓΑΠ με το ΔΝΤ και την Τροϊκα; Διαβάστε σήμερα κι αυτό:

Στη Shell περνάει το 49% και το μάνατζμεντ της EΠA Aττικής

Στη Shell θα περιέλθει τελικά το ποσοστό της αμερικανικής εταιρείας Duke Energy στην EΠA Aττικής. H συμφωνία με την Aγροτική Tράπεζα στην οποία περιήλθαν οι μετοχές της Duke Energy μετά την αποχώρησή της, έναντι μη εξυπηρέτησης αρχικού δανείου 62 εκατ. ευρώ, έχει -σύμφωνα με πληροφορίες- κλείσει και αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αφού προηγηθεί η σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της EΠA Aττικής για την επικύρωσή της. Mε την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Shell, η οποία κατέχει σήμερα το 24,5% της EΠA Aττικής, θα ελέγχει το 49% και θα έχει τον πλήρη έλεγχο του μάνατζμεντ που μέχρι τώρα είχε από κοινού με τον συνεταίρο της Duke Energy.

«Σημειώσεις περὶ ἐλαίου, θυμιάματος καὶ κηροῦ»

Ἁγίου Νεκταρίου Ἐπισκόπου Πενταπόλεως

Α.
Ἀπὸ τοὺς πρώτους αἰῶνες οἱ Χριστιανοὶ προσέφεραν στὸ ἅγιο θυσιαστήριο λάδι (τῆς ἐλιᾶς) καὶ θυμίαμα. Ὁ τρίτος Ἀποστολικὸς Κανόνας διατάσσει «Δὲν ἐπιτρέπεται νὰ προσφέρεται στὸ θυσιαστήριο τίποτα ἄλλο παρὰ λάδι στὴ λυχνία, καὶ θυμίαμα κατὰ τὸν καιρὸ τῆς θείας λειτουργίας»...
Τὸ λάδι καὶ τὸ θυμίαμα κατ’ ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ προσφερόταν στὸ θυσιαστήριο τῆς Παλαιᾶς Διαθήκης. Στὸ 27ο κεφάλαιο τῆς Ἐξόδου (στιχ. 20 – 25) ὁ Θεὸς δίνει ὁδηγίες στὸν Μωϋσὴ σχετικὰ μὲ τὸ λάδι καὶ στὸ 30ο κεφάλαιο (στίχ. 1- 10) σχετικὰ μὲ τὸ θυμίαμα.
Ἀπὸ αὐτὰ γίνεται φανερὸ ὅτι τὸ λάδι καὶ τὸ θυμίαμα ἦταν προσφορὲς ποὺ προσφέρονταν κατ’ ἐντολὴ τοῦ Θεοῦ ἀπὸ τοὺς Ἰσραηλίτες μέσω τῶν ἱερέων, καὶ εἴχαν μάλιστα χάρη ἐξιλεώσεως [γίνονταν δηλαδὴ δεκτὰ ἀπὸ τὸν Θεὸ ὡς ἔκφραση λατρείας καὶ μετανοίας τῶν ἀνθρώπων καὶ ἔτσι ὁδηγοῦσαν στὴ συγχώρεση τῶν ἁμαρτιῶν].