Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Το πλύσιμο του ποτηριού.

Διήγηση στάρετς Βαρσανούφιου

Δόκιμος ακόμα, μια καλοκαιριάτικη νύχτα περπατούσα ανάμεσα στους κήπους της Σκήτης. Μόνος με μόνο τον Θεό. Πλησιάζοντας την μεγάλη λίμνη βλέπω τον μεγαλόσχημο π. Γεννάδιο. Από τότε πού πέρασε τον κατώφλι της Σκήτης είχαν περάσει 62 ολόκληρα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του δεν έβγαινε καθόλου από την Σκήτη. Είχε λησμονήσει εντελώς τον κόσμο. Στεκόταν ακίνητος με τα μάτια καρφωμένα στο νερό. Με τρόπο διακριτικό, για να μην τον τρομάξω, έκαμα αισθητή την παρουσία μου. Τον πλησίασα, και τον ερώτησα:
- Τί κάνεις εδώ, πάτερ;
- Κοιτάζω τον νερό.
- Και τί βλέπεις;
- Εσύ, δεν βλέπεις τίποτα;
- Απολύτως, τίποτα.

Η ανασύνθεση της αναδιάρθρωσης και ο παγκόσμιος στοχαστής.

Οι πολιτικοί θα χάσουν περισσότερο με το χωρισμό του κράτους από την Εκκλησία


Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Ο στίχος του ποιητή από την Παραγουάη Ερνέστο Καρντενάλ ταιριάζει απόλυτα στο χωρισμό, με τον οποίο οι πολιτικοί απειλούν την Εκκλησία. Λέει ο ποιητής στο ερωτικό του επίγραμμα:



"Με το χωρισμό μας βγήκαμε κι οι δυο χαμένοι.
Όμως από τους δυο μας εσύ χάνεις περισσότερο.
Εγώ θ΄ αγαπήσω κι άλλες όπως εσένα.
Εσένα δε θα σ΄ αγαπήσει κανείς όσο εγώ."
(EPIGRAMMAS)

Πώς κάνει τόσο θόρυβο ένα τζιτζίκι;

Η ωτοασπίδα του τσίτζικα!

Αριστερά: Ένας τζίτζικας τραγουδάει με τη Βοήθεια ειδικών μυών στο πίσω μέρος του σώματος του.  (Πηγή: Περιοδικό Science Illustrated, τεύχος 24, σελ. 12)
Στις διακοπές μου εκπλήσσομαι από το απίστευτο Βουητό των τζιτζικιών. Πώς μπορεί ένα τόσο μικρό έντομο να κάνει τόση φασαρία;

Οι ήχοι προέρχονται από τα αρσενικά τζιτζίκια, και ο σκοπός τους είναι να πληροφορηθούν τα θηλυκό ότι υπάρχει ένα ελκυστικό αρσενικό εκεί κοντά. Μετρήσεις δείχνουν πως ο ήχος που παράγουν τα τζιτζίκια μπορεί να ξεπεράσει τα 90 ντεσιμπέλ, γεγονός που τα κατατάσσει στην κορυφή της λίστας με τα πιο θορυβώδη έντομα.

Παπαχελάς με Αντρίκο στη Τζιά;;;

Υπό άλλες συνθήκες η συνύπαρξη ενός διευθυντή μιας προσκείμενης στη δεξιά (έστω θεωρητικά) εφημερίδας με τον αδερφό του "αντιεξουσιαστή" και κατ' όνομα σοσιαλιστή πρωθυπουργού θα αποτελούσε μέγιστο θέμα προς συζήτηση. Στην εποχή όμως της παντελούς ιδεολογικής αποδόμησης όπου η αριστερά σου δεν γνωρίζει που πρόσκειται η...δεξιά σου τίποτα δεν μπορεί να εκπλήξει "τους παροικούντες τη Ιερουσαλήμ". Οπως και να έχει η παρεούλα πριν από 3 ώρες του διευθυντή της "Καθημερινής" κ. Αλέξη Παπαχελά με τον αδερφό του πρωθυπουργού, κ. Ανδρίκο Παπανδρέου στο πλοίο 'ΜΑΚΕΔΩΝ" που επέστρεφε από τη Τζιά ταρακούνησε τους μάρτυρες αυτής της αλλόκοτης συνύπαρξης περισσότερο κι από τα 9 μποφώρ του ανέμου, ο οποίος δυσκόλευε το ταξίδι. Κι ενώ ο γνωστός δημοσιογράφος με το "αδερφικό" ζεύγος προχωρούσαν στο διάδρομο του καταστρώματος "σφαιράτοι" για να μην τους πάρει κανένα μάτι προφανώς.

Ο «κουρασμένος» κι ο ξεκούραστος

Πάρθειο βέλος στην πολιτική απαξίωση του τ. πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η οποία εκπορεύθηκε κυρίως από τα ΜΜΕ των νταβατζήδων, υπήρξε ο χαρακτηρισμός «κουρασμένος».

Ο κ. Νικ. Χατζηνικολάου, από τον οποίο είχε προέλθει η αποκάλυψη, βεβαίωνε ότι η στιχομυθία με την επίμαχη λέξη μεταφέρθηκε επακριβώς.

Ορισμένοι πάντως, κακόβουλοι ίσως, επέμεναν ότι ο κ. Χατζηνικολάου με την αποκάλυψη «εκδικήθηκε» τον Καραμανλή, επειδή δεν του είχε δώσει το χρίσμα για τη δημαρχία της Αθήνας.

Όμως sic transit gloria mundi.

Καμίνης: Ο δεκανέας του νεοταξικού, ελληνικού «τάγματος»

Η εντολή είναι το χαρακτηριστικό του δεκανέα. Οι δεκανείς δεν γνωρίζουν τίποτα άλλο από το να εκτελούν και να δίνουν εντολές και διαταγές…
Ένας μοχθηρός δεκανέας είναι ο Δήμαρχος Καμίνης. Ο Δήμαρχος του 15% έδωσε την εντολή να καταργηθεί, στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, η πρωινή προσευχή και η έπαρση της ελληνικής σημαίας.
Μόνο ένας δεκανέας θα συμπεριφερόταν με τέτοια δικτατορική αυθάδεια. Αλλά γι αυτό τον έχουν…
Ιδιαίτερα οι αστείοι και γραφικοί δεκανείς εκτελούν πιο ψυχρά τα «συμβόλαια θανάτου» του νεοταξικού «τάγματος»: Ολόκληρου του κυβερνητικού και πολιτικού οικοδομήματος (καθεστώς).

Όσο πιο γραφικός δεκανέας είσαι τόσο και πιο αδίστακτος και μοχθηρός γίνεσαι: Η γελοιότητα γίνεται το «άλλοθι» των πιο μοχθηρών εντολών της στραταρχικής υστερίας…

Project: Ο κανείς είναι κανίς

Απ' όλους τους πολέμους ο πιο πικρός είναι ο εμφύλιος. Στιφιάζει το αίμα στην ιστορία και χάνεται η πηγή του μαζί με τα πρόσωπα σε τάφους που δε γνώρισαν ανθρωπιά.

Απ' όλες τις επιθέσεις του κεφαλαίου κατά μέτωπο στην εργατική τάξη, η πιο δολοφονική σε βάθος χρόνου, η πιο βάρβαρη και ανήθικη είναι αυτή που ξετινάζει σωματικά και ψυχικά και πνευματικά τα παιδιά, τα νιάτα.

Δεν έχω πού να βρω τις λέξεις για να βρίσω και να οργιστώ δημόσια για τη φρικώδη πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει τμήματα ή και να τα κλείσει, στα έτσι κι αλλιώς λιγοστά νοσοκομεία Παίδων. Πού ν' αντλήσω εκείνο το φραστικό οπλοστάσιο της οργής για την ανασκολόπιση του ενιαίου σχολείου. Λιγότερα σχολεία, λιγότεροι κακοπληρωμένοι δάσκαλοι, εμπόδια στη μόρφωση και την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού τιμολογημένα και πανάκριβα στο ξεπέρασμά τους.

Τρία προβλήματα με… έξι λύσεις

1ο πρόβλημα: Όταν η NASA άρχισε να στέλνει αστροναύτες στο διάστημα, ανεκάλυψαν πως οι στυλογράφοι δεν δουλεύανε με βαρύτητα μηδέν, αφού η μελάνη δεν κατέβαινε για να γράψει.

Λύση A):

Έτσι θα σώσω την Ελλάδα


Και, μεταξύ μας, ο φόβος, τότε, ήταν μεγαλύτερος, αλλά τα προτεινόμενα μέτρα ήταν πιο ...πειστικά.