Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Σωτηρία ανθρώπου

Ολόκληρο το σώμα σώζεται εν Χριστώ όταν όλοι υποτασσόμαστε στον πλησίον μας σύμφωνα με το χάρισμα που έχει δοθεί στον καθένα. Ο ισχυρός να φροντίζει τον αδύνατο και ο αδύνατος να υπολογίζει τον ισχυρό. Ο πλούσιος να βοηθάει τον φτωχό και ο φτωχός να ευχαριστεί τον Θεό που του έδωσε την δυνατότητα να αναπληρώνει διαφορετικά αυτό το υστέρημά του. Ο σοφός να φανερώνει την σοφία του όχι με τα λόγια αλλά με τα αγαθά έργα. Ο ταπεινός να μην επιδεικνύει τον εαυτό του αλλά να αφήνει τους άλλους να τον αναγνωρίζουν. Και ο αγνός να μην επαίρεται για το σώμα του αλλά να γνωρίζει ότι άλλος είναι εκείνος που του χορηγεί την εγκράτεια.

Η «μυστική εταιρεία» κρίνει τις τύχες του κόσμου

Πέπλο μυστικότητας καλύπτει τη συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ επί 35 χρόνια. Οι αγορές στρέφουν τα βλέμματά τους στις ανακοινώσεις του προέδρου της Fed Μπεν Μπερνάνκι, ευελπιστώντας σε ένα πρόγραμμα ρευστότητας από την Τράπεζα, για την τόνωση της οικονομίας.

Στο θέρετρο του Jackson Hole, ψηλά στα βουνά του Γουαϊόμινγκ των ΗΠΑ θα συγκληθεί και φέτος η «μυστική» συνάντηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζιτών, όπου αποφασίζεται η τύχη ολόκληρου του κόσμου. Οι αγορές περιμένουν με ενδιαφέρον σήμερα τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) Μπεν Μπερνάνκι από το Jackson Hole, ελπίζοντας σε νέα ένεση ρευστότητας από τη FED που μπορεί να φτάνει τα 500 δισ. δολάρια.

"Κόκκινο" από Μόσχα σε Αθήνα για πυροσβεστικά αεροσκάφη!

Η Ρωσία δεν πρόκειται να προσφέρει εναέρια μέσα στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει την λαίλαπα των πυρκαγιών που σαρώνουν την χώρα, αντίθετα με ότι έκανε μέχρι τώρα, όταν υπήρχε μεγάλη ανάγκη σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Αυτό μεταδίδεται από την ρωσική πρωτεύσουσα και ως επίσημο αιτιολογικό αναφέρεται ότι "Υπάρχουν μεγάλες ανάγκες στην Ρωσία σε πυροσβεστικά αεροσκάφη και χρειαζόμαστε όλα τα Beriev Be-200, αλλά και τα άλλα εναέρια μέσα. Άλλωστε ούτε η Ελλάδα, μας έχει ζητήσει εγκαίρως να της διαθέσουμε πυροσβεστικά εναέρια μέσα για να κάνουμε τον προγραμματισμό μας". Έτσι εφέτος δεν θα δούμε στους ελληνικούς ουρανούς τον "ήρωα" του 2007 το Beriev Be-200, το οποίο είχε σώσει, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους με το τεράστιο φορτίο νερού που μετέφερε.

Γιατί το Κακό ηττάται όταν θριαμβεύει;

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Όταν ετοιμάζονταν να πανηγυρίσουν είδαν ότι έπαθαν πανωλεθρία. Γιατί το Κακό ηττάται όταν θριαμβεύει; Αντί να απαντήσω με κάποια θεωρία, θα επικαλεστώ απλώς την εμπειρία. Το Κακό ηττάται όταν θριαμβεύει για τον ίδιο λόγο, που το μυρμήγκι πεθαίνει επάνω στο γλυκό. Ο Αριστοτέλης διακρίνει τις ιδιότητες σε ουσιαστικές και σε δευτερεύουσες. Οι ουσιαστικές μένουν, οι δευτερεύουσες παρέρχονται γιατί δεν έχουν υπόσταση δική τους, είναι σαν το παράσιτο, που σκοτώνοντας τον οργανισμό, πεθαίνει κι αυτό μαζί, σαν τους ιούς, έτσι είναι και το Κακό. Λένε ότι το φίδι για να μη δηλητηριαστεί απ΄ το δηλητήριό του, φτύνει το σάλιο του πριν να πιει νερό. Θα καταλάβουμε καλύτερα το Κακό που ηττάται όταν θριαμβεύει, αν το δούμε όπως είναι, δηλαδή ανυπόστατο όπως ανυπόστατη είναι και η διάκριση σε καλούς και κακούς.

Από την Πράσινες Αρλούμπες στην Γερμανική Άλωση


Θα σας κουράσω σήμερα... Από το συμπέρασμα ότι οι Γερμανοί είναι πίσω από όλη την Πρασινάδα, που με ενοχλεί από μόνο του, έχω φτάσει σε αυτό που θεωρώ προμελετημένη εισβολή και κατάληψη της χώρας μου – και 1) δεν μου αρέσει καθόλου και 2) αναρωτιέμαι εάν υπάρχει καν περιθώριο αντίδρασης, έτσι που έχουν γίνει τα πράγματα.

Το μπαούλο

Όσα χάσαμε είναι φυλαγμένα σε ένα μεγάλο μπαούλο κάτω από το ξύλινο πάτωμα της πατρίδας. Μέσα στην υγρασία, τη μούχλα και κάτω από τα ποδοβολητά των καταπατητών. Είναι μέσα σε εφημερίδες τυλιγμένα και λαδωμένα σαν όπλα που περιμένουν τα ανάλογα χέρια να κρατηθούν. Είναι μέσα στην πρώτη μας νεανική νίκη και σε μια κανάτα της κυράς που μας έβαζε να πιούμε τον καθάριο ουρανό όταν διψούσαμε από τις πορείες για τις κορυφές που θέλαμε να κατακτήσουμε. Τακτοποιημένα με σειρά όσα χάσαμε και ακουμπισμένα ελαφριά πάνω στο πανί που είναι κεντημένο από χέρι ιερό ο όρκος ότι δεν θα αλλάξουμε ακόμα κι αν αλλάξει χέρια τούτη η γη. Γραμμένα σε ένα τετραδιάκι με φθαρμένο εξώφυλλο οι ερωτήσεις που σαν παιδιά κάναμε όταν ζοριζόταν η επιβίωση μας από το αδίστακτο δίκαιο.
"Γιατί;"
Και η απάντηση στην επόμενη γραμμή:  

Evaggelos Venizelos gets coffee-ed!