Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Εφραίμ ο ταλαιπωρος – Εφραίμ ο Σύρος

Στην πνευματική μας πορεία στο επάνω μέρος των Κατουνακίων γνωρίσαμε ενάρετους ησυχαστές και ερημίτες, όπως τον ταπεινό μοναχό Εφραίμ τον ταλαίπωρο. Αυτός ο ευλογημένος καταγόταν από τα χωριά της Θεσσαλίας και ήρθε μεγάλος στην καλογερική, αλλά είχε καλλιεργημένη χριστιανική συνείδηση και πολύ καλή προαίρεση, διότι έτρεχε στα Μοναστήρια κι ο,τι ελεημοσύνες και βοηθήματα του έδιναν, παξιμάδι, ρύζι, ζάχαρη και κηπουρικά είδη, τα πήγαινε ως τροφοδοσία σε όλους τους άλλους ερημίτες που ήταν άρρωστοι ή γεροντάκια και ανάπηροι. Βοηθούσε όλους αδιακρίτως με πραγματική χριστιανική αδελφική αγάπη.

“Που πας βρε Βενιζέλο;”

Άστραψε και βρόντηξε χθες ο κ. Βενιζέλος, θυμίζοντας τους πάλαι ποτέ επιτρόπους των στρατοδικείων.

Συνεχώς νόμιζα ότι θα διακοπεί η τηλεοπτική μετάδοση και θα ακουστούν… εμβατήρια.

Και καλά, τόσο έξυπνος υποτίθεται ότι είναι, δεν κατάλαβε ότι με το ύφος αυτό, και με την απειλή του γύψου, δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει ούτε μια εντύπωση;

Είναι δυνατόν, με μάτι που γυαλίζει, θυμίζοντας τον Τζακ Νίκολσον στη «Λάμψη», και με παραληρηματικό λόγο που θύμιζε συνταγματάρχη της εφταετίας, να θέλει να κερδίσει πόντους, ή έστω τη κατανόηση του πόπολου;

Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, προσπάθησε να ακυρώσει την παρουσία του Σαμαρά στην Θεσσαλονίκη, απειλώντας θεούς και δαίμονες, και κουνώντας το δάχτυλο προς τους υπηκόους;

Πανήγυρις στο μετόχι του Οικ. Πατριαρχείου (Ι. Ναός Αγίας Σοφίας) Ανθούσα Αττικής


Στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου 2011 πανήγυριζε το μετόχι του Οικ. Πατριαρχείου (Ι. Ναός Αγίας Σοφίας) στην Ανθούσα Αττικής.

«Θαύμα» με τον Μελ Γκίμπσον: ετοιμάζει ταινία για τον Ιούδα τον Μακκαβαίο!

Ο Mel Gibson έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει σε μια ταινία με θέμα την εξέγερση των Εβραίων με επικεφαλής τον Ιούδα Μακκαβαίο εναντίον των Ελλήνων το 160 π.Χ., που αποτελεί τη βάση για την εβραϊκή γιορτή της Χανουκά.

Οι Μακκαβαίοι ήταν μια Ιουδαϊκή οικογένεια (2ος αι. π.Χ.). Ο πρώτος αρχηγός των Μακκαβαίων, ο Ματταθίας, είχε επαναστατήσει κατά των Σελευκιδών της Συρίας - διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου - και συγκεκριμένα κατά του Αντίοχου Δ' το 168 π.Χ.

Μετά το θάνατο του Ματταθία, τον αγώνα ανάλαβε ο γιος του, Ιούδας Μακκαβαίος, από τον οποίο πήρε και το όνομά του το κίνημα αυτό, που διεξήγαγε νικηφόρους αγώνες και κατάφερε να αποκαταστήσει τη λατρεία του ναού της Ιερουσαλήμ).

Εν αρχή ην το ΔΝΤ για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ

«ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΣΤΑΤ, ΗΤΑΝ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΔΝΤ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕ ΤΟΝ ΤΟΜΣΕΝ»

Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του
ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον
επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται
στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής,
χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ.

υπ.ΠΔΒΜΘ (υπουργείο… ποδοβολητό)

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΤΣΙΟΥ
δάσκαλος-Κιλκίς


Εγκύκλιος του υπουργείου διά βίου αμάθειας. Ημερομηνία έκδοσης 1.9.2011. Γιά την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων το Υπ.ΠΔΒΜΘ (αυτό είναι το αρκτικόλεξο του πρώην ΥΠΕΠΘ.
Αν τολμήσεις να το προφέρεις ακούγεται κάτι σαν ποδοβολητό ή ασυναρτησίες «οινόφλυγων καραγωγέων» - μεθυσμένων αμαξάδων), προέβη το Υπ.ΠΔΒΜΘ, λοιπόν, μεταξύ άλλων και στις ακόλουθες ενέργειες.

1. «Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα ψηφιακό σχολείο, ώστε να αξιοποιούνται από τους εκπαιδευτικούς με κάθε πρόσφορο τρόπο γιά τους ίδιους και τους μαθητές τους.

2. Διανομή σε όλους τους μαθητές ενός DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια. Έτσι οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα και στο σπίτι τους ηλεκτρονικά να μελετούν τα μαθήματα».

Το τυπωμένο φως

Το βιβλίο, το χαρτί το τυπωμένο, αυτό το παράθυρο στο σκοτάδι, το παίρνεις μαζί σου σα λάφυρο ανεξαρτησίας του νου. Το μυρίζεις, το τσαλακώνεις, το αμφισβητείς, το υπογραμμίζεις, το δανείζεις, το μοιράζεσαι, μπορείς να το διαβάσεις στο φεγγαρόφωτο ή και μ' ένα μικρό κλαράκι αναμμένο σαν ξέψυχη και συνάμα ζωοδότρα φλογίτσα τόση δα. Το βιβλίο σε κάνει αυτό καθαυτό ως αντικείμενο ανθρώπινης επιστήμης και τέχνης, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό του, να νιώθεις λεύτερος. Είναι τελειωμένο «προϊόν» συλλογικού μόχθου. Δεν απαιτεί μεσολάβηση τρίτου ως προς τη χρήση. Είναι κόψη σπαθιού τρομερή η τυπογραφία αυτή καθαυτή, αφού μετά το 1.500 μ.Χ. αφαίρεσε το προνόμιο της γνώσης από τα χέρια των ιερατείων, τα ολιγοπώλια των θρόνων και την αλαζονεία των πλουσίων κατόχων δούλων. Εγινε μέσο διάδοσης ιδεών όσο και όπλο σε χέρια ακατάλληλα, απλά πάντα καταφύγιο και ορμητήριο φωτισμένων δημιουργών και χρηστών.