Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Γέροντα, πώς μπορεί να ζήσει κανείς πνευματικά τις γιορτές;

Τις γιορτές για να τις ζήσουμε, πρέπει να έχουμε τον νου μας στις άγιες ημέρες και όχι στις δουλειές που έχουμε να κάνουμε για τις άγιες ημέρες. Να σκεφτόμαστε τα γεγονότα της κάθε άγιας ημέρας (Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, Πάσχα κ.λπ.) και να λέμε την ευχή δοξολογώντας τον Θεό. Έτσι θα γιορτάζουμε με πολλή ευλάβεια κάθε γιορτή.
Οι κοσμικοί ζητούν να καταλάβουν τα Χριστούγεννα με το χοιρινό, το Πάσχα με το αρνί, τις Αποκριές με το κομφετί. Οι αληθινοί μοναχοί όμως κάθε μέρα ζουν τα θεία γεγονότα και αγάλλονται συνέχεια. Κάθε εβδομάδα ζουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή ζουν την Μεγάλη Τετάρτη, την Μεγάλη Πέμπτη, την Μεγάλη Παρασκευή, δηλαδή τα Πάθη του Χριστού, και κάθε Κυριακή το Πάσχα, την Ανάσταση. Τί, θα πρέπει να έρθει η Μεγάλη Εβδομάδα, για να θυμηθεί κανείς τα Πάθη του Χριστού; Πρέπει να έρθει το Πάσχα με το αρνί, για να καταλάβω το «Χριστός ανέστη» σαν τους κοσμικούς;

Άλλο δημοφιλής, άλλο υπεύθυνος

Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν με εξέπληξε η παρέμβαση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, εναντίον της διεξαγωγής εκλογών. Και ομολογώ ότι την ανέμενα, και το συζητήσαμε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησης με ομάδα φίλων στην Ουάσιγκτον. Βέβαια, ουδείς είχε αμφιβολία ότι ο κ. Στεφανόπουλος θα ήταν ένας από αυτούς που θα επιστρατεύονταν για να παραμείνει στην πρωθυπουργία ο κ. Λουκάς Παπαδήμος, καθώς, εάν έχει κάποιος υπομονή να εξετάσει την πορεία του στο Προεδρικό Μέγαρο, θα διαπιστώσει ότι ήταν πάντα διατεθειμένος για «εξυπηρετήσεις».