Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Αλλαγές στον εγκέφαλο φέρνει ο εθισμός στο διαδίκτυο

Όσοι έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο εμφανίζουν αλλαγές στον εγκέφαλο παρόμοιες με αυτές των εθισμένων στα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, αναφέρει προκαταρκτική έρευνα.

Ειδικοί στην Κίνα, υπέβαλαν σε απεικονιστική μέθοδο τον εγκέφαλο 17 νεαρών που είχαν εθιστεί στο διαδίκτυο και ανακάλυψαν διαταραχή στον τρόπο με τον οποίο ήταν καλωδιωμένος ο εγκέφαλος. Δηλώνουν ότι η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Plos One’, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αγωγές για την εθιστική συμπεριφορά.
Ο εθισμός στο διαδίκτυο αποτελεί κλινική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από χρήση χωρίς όρια.
Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Hao Lei, από το Chinese Academy of Sciences στο Wuhan, υπέβαλε σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου 35 άντρες και γυναίκες ηλικίας 14 και 21 ετών.
17 από αυτούς κατηγοριοποιήθηκαν ότι έχουν διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο με βάση τη θετική απάντηση σε ερωτήσεις όπως ‘‘Εχετε επανειλημμένως κάνει αποτυχημένες προσπάθειες να ελέγξετε, μειώσετε ή σταματήσετε τη χρήση του διαδικτύου;’

Εξειδικευμένες μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν αλλαγές στη λευκή ουσία του εγκεφάλου, περιοχή που περιέχει νευρικές ίνες, σε όσους κατηγοριοποιήθηκαν ως εθισμένοι στο διαδίκτυο σε σύγκριση με όσους δεν είχαν εθιστεί.

Συμμετέχοντες που απάντησαν στις ερωτήσεις 1 έως 5 και σε τουλάχιστον μια ακόμη, κατηγοριοποιήθηκαν ότι πάσχουν από διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο.

Υπήρχαν ενδείξεις διαταραχής στις συνδέσεις των νευρικών ινών που συνδέουν περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στα συναισθήματα, τη λήψη αποφάσεων και τον αυτοέλεγχο.
Ο Dr Hao Lei, σημειώνει στο περιοδικό ‘Plos One’: ‘Γενικά, τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι ο εθισμός στο διαδίκτυο παρουσιάζει μη φυσιολογική ακεραιότητα λευκής ουσίας σε περιοχές του εγκεφάλου που αφορούν τη δημιουργία και επεξεργασία συναισθημάτων, την εκτελεστική προσοχή, τη λήψη αποφάσεων και το νοητικό έλεγχο.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι η διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο μπορεί ενδεχομένως να μοιράζεται ψυχολογικούς και νευρικούς μηχανισμούς με άλλα είδη εθισμού σε ουσίες και διαταραχές ελέγχου των παρορμήσεων.

Ο καθηγητής Gunter Schumann, του King's College, στο Λονδίνο, δήλωσε ότι παρόμοια ευρήματα ανακαλύφτηκαν σε εθισμένους στα παιχνίδια στον υπολογιστή. Πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά, 2 έρευνες δείχνουν αλλαγές στις νευρικές συνδέσεις μεταξύ περιοχών του εγκεφάλου, καθώς και αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία, σε ανθρώπους που συχνά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο ή τα παιχνίδια στον υπολογιστή.

http://kiou-kirbiologia.blogspot.com/2012/01/blog-post_18.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου