Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Γιατί πιστεύουν οι Έλληνες στην Υπερθέρμανση -συγγνώμη- στην Κλιματική Αλλαγή;



Μα γιατί από το πρωί ως το βράδυ, από βρωμοφυλλάδες έως σοβαρές εφημερίδες, από καθηγητές Πολυτεχνείου μέχρι δασκάλους στο χωριό, από την WWF μέχρι την Τράπεζα της Ελλάδος, με όλους αυτούς συντονισμένους, λαδωμένους και πιεσμένους να παπαγαλίζουν τα ίδια και τα ίδια ψέματα, επαναλαμβάνουν τις λέξεις "Υπερθέρμανση" ή "Κλιματική Αλλαγή" και ότι κάνει κάτι τρομερό, σε Κινέζους, συνταξιούχους, παιδάκια, εντομάκια, αρκουδάκια κλπ.


Και πείτε μου εσείς, από τα 10 προβλήματα που έχετε, σήμερα, τώρα, πόσα έχουν σχέση με την Κλιματική Αλλαγή; Εάν κρυώνετε είναι γιατί είναι χειμώνας, οι Κινέζοι θέλουν πετρέλαιο, φορολογείται έξτρα το πετρέλαιο, και τσακώνονται άλλοι με το Ιράν. Τα peak oil κλπ είναι για μελλοντολόγους και την Exxon.

Η Κίνα έχει διάφορα προβλήματα (που δεν αφορούν, ούτε ενδιαφέρουν την κάθε Ναυτεμπορική), και τα σοβαρότερα είναι το δημογραφικό της, οι προσδοκίες των κατοίκων της σε σχέση με την ελευθερία επιλογών τους, η ύφεση στην Δύση που περιορίζει τις εξαγωγές τους, οι ανάγκες τους για πετρέλαιο και πρώτες ύλες για να διατηρήσουν την ανάπτυξή τους. Ιστορικά, η Κίνα έχει ζήσει πολλές περιόδους εξωστρεφούς ανάπτυξης και εσωστρεφούς συρρίκνωσης. Είναι κοινός τόπος ότι η Κίνα δεν πολυασχολείται με περιβαλλοντικά, σίγουρα έχει περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά είναι λόγω φτώχειας. Ενοχλεί την Γερμανία (και λιγότερο τις ΗΠΑ) επειδή έχει την δύναμη να επιδοτεί τις εξαγωγές. Ένα μέρος του μύθου του φαινομένου του θερμοκηπίου έχει στόχο παρεμπόδιση εισαγωγών από την Κίνα, που όμως είναι πονηρή, και φτιάχνει και πουλάει αιολικά και φωτοβολταϊκά, καίγοντας κάρβουνο αβέρτα.


Η Ναυτεμπορική, στο κομματάκι προπαγάνδας που βάζει κάθε τόσο, δεν ασχολείται με αυτά. Ανησυχεί (αλλά με το απαραίτητο γκαιμπελικό ερωτηματικό) για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Κίνα. Αυτός που πληρώνει την Ναυτεμπορική για αυτά τα εγκάθετα, θέλει να βεβαιωθεί ότι οι Έλληνες αναγνώστες εξακολουθούν να είναι οι πιο φοβισμένοι για την Κλιματική αλλαγή στον κόσμο. Και όποτε το λέω στον δημοσιογράφο φίλο μου, μου λέει "έεε... τώρα... και τι θες να κάνουμε..."

Τα δύο γραφήματα είναι από την παρουσίαση του ΕΜΠ. Η Υπερθερμάνση εφευρέθηκε από τους Γερμανούς μεταξύ 1985 και 1987. Και επειδή μάλλον υπερψύξη περνάμε, το γύρισαν σε "Κλιματική Αλλαγή"

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2012/01/blog-post_9840.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου