Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Οι ανεπιθύμητοι

Του Μόσχου Εμμανουήλ Λαγκουβάρδου

Οι ανεπιθύμητοι αποτελούν ένα πρόβλημα ιδίως για τους ανθρώπους που διαθέτουν ευγένεια, ηπιότητα, πολιτισμό, που είναι φιλόξενοι και αγαπούν τους άλλους, ακόμα και αυτούς που μας στενοχωρούν. Το ερώτημα είναι πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτούς δίχως να χάσουμε την εσωτερική μας ειρήνη.

Γράφοντας για τους ανεπιθύμητους με ενδιαφέρει να βρω τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να πάρει τέλος μια οποιαδήποτε αρμένικη επίσκεψη. Πώς μπορεί, δηλαδή, να πεισθεί κάποιος να φύγει, ενώ δεν εννοεί να το κάνει με τίποτε, είτε με το καλό είτε με το ζόρι. Όποιος και να είναι αυτός,είτε είναι πραγματικός επισκέπτης, είτε είναι πολιτικός που έκανε την πολιτική προσοδοφόρο επάγγελμα είτε οποιοσδήποτε άλλος!

Όντως οι ανεπιθύμητοι είναι πρόβλημα γι΄ αυτούς που όπως γράφει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή του στον Τιμόθεο, επιδιώκουν την δικαιοσύνη, την ευσέβεια, την πίστη, την αγάπη, την υπομονή, την πραότητα. Αγωνίζονται τον αγώνα τον καλόν της πίστεως μέσα από την Εκκλησία και την οικογένεια.

Ο ελληνικός λαός εγκολπώθηκε τη διδασκαλία του Ευαγγελίου η οποία ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του, γιατί είναι ήπιος, πράος, υπομονετικός, φιλόξενος, ευγενικός. Είναι επόμενο για ένα τέτοιο λαό να νιώθει άβολα με τους ανεπιθύμητους, με αυτούς που έρχονται ως επισκέπτες και ξεχνούν να φύγουν και να πάνε εκεί από όπου ήρθαν.

Αρμένικοι επισκέπτες βασάνιζαν και τον ερημίτη ποιητή που άφησε τον κόσμο για να βρει την πολυπόθητη ησυχία στα μικρά νησιά της πατρίδας μας, στην Κάλυμνο και στην Πάτμο, αλλά δεν τα κατάφερε. Το ποίημά του "Σκύλος και επισκέπτης" αναφέρεται στην πικρή πείρα του ποιητή από τους αρμένικους επισκέπτες. Παραθέτουμε το ποίημα αυτό σε απόδοση στα ελληνικά:

"Ένας σκύλος ρωτάει έναν επισκέπτη: -Είσαι ένας επισκέπτης; -Ναι, απαντάει ο άνθρωπος. -Είσαι μόνο ένας επισκέπτης; (O σκύλος θέλει να βεβαιωθεί για τί είδους επισκέπτη πρόκειται, μήπως πρόκειται για αρμένικο επισκέπτη). -Μόνο ένας επισκέπτης. -Πάρε με μαζί σου, λέει ο σκύλος".

Προφανώς ο σκύλος θέλει να βρει τρόπο να φύγει σε άλλο τόπο, όπου ελπίζει ότι δεν θα υπάρχουν εκεί αρμένικοι επισκέπτες.

Σε ένα άλλο ποίημά του ο ίδιος ποιητής, ο Ρόμπερτ Λαξ, ο γνωστός στον αναγνώστη ελληνολάτρης ποιητής και φιλόσοφος, γράφει τα εξής επάνω στο ίδιο θέμα:

"Προσπάθησε να μετατρέψεις μια ζούγκλα σε κήπο, χωρίς να καταστρέψεις ούτε ένα λουλούδι."

Ο Τσέχωβ ασχολήθηκε επίσης με τους τρόπους που μπορεί κανείς να εφαρμόσει για να πάρει τέλος μια αρμένικη επίσκεψη. Ο Τσέχωβ, ο οποίος στο διήγημά του "Επισκέπτης" πραγματεύεται το θέμα αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τίποτε δεν μπορεί να κάνει κάποιον αρμένικο επισκέπτη να φύγει εκτός απ΄ το να του ζητήσεις δανεικά. Αυτό έκανε ο Τσέχωβ όταν ήθελε να διώξει κάποιον αρμένικο επισκέπτη, του ζητούσε δανεικά.

Μήπως πρέπει κι ο ελληνικός λαός να ζητήσει δανεικά απ΄ τους πολιτικούς για να φύγουν; Ας το σκεφθούν οι πολίτες κι αυτό το μέσον, μπορεί να έχει αποτελέσματα.

http://moschoblog.blogspot.com/2012/02/blog-post_04.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου